<<Strona główna

Strudel z nashi i imbirem

Autor: thiessa @ 6:43am, Poniedziałek 12 Marzec 2012.

Strudel z nashi i imbirem, Nashi and ginger strudel

Źródło: "Kuchnia japońska" fk wydawnictwo Olesiejuk


W Japonii deser nie musi być zakończeniem posiłku. Często już samo danie główne zawiera słodkie, jak i pikantne elementy. Jeśli jednak pojawi się już jakaś wieńcząca posiłek słodycz, przybiera najczęściej postać świeżego sezonowego owocu. Może nim być daktyl lub persymona, zawsze obrane, idealnie pokrojone i ułożone na półmisku.
Sztuka kulinarna Japonii poddaje się jednak nieustannym zmianom. W ostatnich latach olbrzymią popularność zyskały zagraniczne wypieki. Mistrzowie kuchni eksperymentują ze smakami i technikami zarówno Wschodu jak i Zachodu. Sporadycznie z tego miszmaszu wyłaniają się równie zaskakujące, co wyśmienite rezultaty. Słodycze zbliżone do europejskich wyrobów cukierniczych, zawierające mąkę pszenną, jajka i produkty mleczne, takie jak masło, mleko, czy śmietana nazywane są yogashi. Przedstawicielem yogashi w tym przypadku jest popularny europejski wypiek, który został wypełniony typowo wschodnim nadzieniem.

Składniki:

4 małe nashi, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
30g panko (japońska bułka tarta),
330g drobnego cukru trzcinowego,
40g lekko podprażonycyh nasion sezamu, plus dodatkowa porcja do posypania,
50g orzechów włoskich, bardzo drobno posiekanych,
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
8 płatów ciasta filo,
150g masła,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki kinako*

Wrzucić do miski plastry nashi z sokiem cytrynowym, świeżym imbirem, panko oraz połową ilości cukru i starannie wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać pozostały cukier, sezam, orzechy włoskie, cynamon i mielony imbir.
Na czystej powierzchni rozłożyć jeden płat ciasta filo, dłuższym końcem skierowany ku sobie. Posmarować go roztopionym masłem. Położyć na nim kolejny płat ciasta, tak, aby wystawał o90 5 cm dalej, niż odległy od nas długi brzeg poprzedniego płata. Posmarować go masłem i posypać 1 łyżeczką mieszanki ziarna sezamowego. W ten sam sposób położyć żyć kolejne płaty, smarować je masłem i posypywać mieszanką.
Położyć wąskie pasmo nadzienia z nashi, tak aby pozostawić 4 cm wolnego brzegu od naszej strony i brzegów bocznych. Delikatnie zacząć zwijać ciasto. W połowie zatrzymać się, podwinąć do wnętrza boki i zwinąć do końca.
Ostrożnie przenieść strudel do formy wyłożonej papierem do pieczenia, złożeniem do dołu i posmarować go masłem. Piec przez 50 minut na złocisty kolor w temp 180C. Następnie strudel ostudzić i posypać mieszanką cukru pudru i kinako.

* Kinako to mąka z prażonej soi. Zrobiłam ją samodzielnie. Najpierw zmieliłam suche ziarna soi w młynku do kawy a następnie podprażyłam uzyskaną mąkę na suchej patelni, do momentu, kiedy zmieniła kolor o jeden ton i przestała wydzielać zapach surowizny.

(kuchnia japonska-zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ChÄ™tnie spróbowaÅ‚abym takiego egzotycznego strudla.

hania-kasia - 8:19am, Poniedziałek 12 Marzec 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Wspaniale sie prezentuje! Lubie do ciebie zagladac, zawsze znajduje tu cos ciekawego i niebanalnego.

Maggie - 9:42am, Poniedziałek 12 Marzec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

wyglÄ…da bardzo apetycznie

KaÅ› - 10:33am, Poniedziałek 12 Marzec 2012.http://www.bakeandtaste.blogspot.com

Strudle mnie fascynują. Ale jeszcze nie podjęłam wyzwania.

Usagi - 2:52pm, Poniedziałek 12 Marzec 2012.http://wkuchni.usagi.pl

Hania-kasia mysle, ze by Ci smakowalo, bo polaczenie faktycznie orientalne.

Maggie dziekuje, milo mi i ciesze sie:-)

Kas smakuje tez nie najgorzej:-)

Usagi takie prawedziwe strudle to mnie troche przerazaja. Ten jest podrobiony, bo z gotowego ciasta a w takim wydaniu to na prawde nic trudnego.

thiessa - 7:22pm, Poniedziałek 12 Marzec 2012.

hello guos 9128738512

cialis cialis - 2:33pm, Wtorek 5 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów