<<Strona główna

Szpinak z dressingiem sezamowym

Autor: thiessa @ 7:43pm, Sobota 10 Marzec 2012.

Szpinak z dressingiem sezamowym, Spinach with sezame sauce

Źródło: "Kuchnia japońska" fk wydawnictwo Olesiejuk

Szpinak to warzywo, które Japończykom kojarzy się z jego wielbicielem, marynarzem o imieniu Popeye z amerykańskiej kreskówki. Małżonek twierdzi, że wcale go to nie dziwi, jako, że jest świeżo po lekturze książki Joanny Bator "Japoński wachlarz", w której to japońskie społeczeństwo jawi się jako wyjątkowo infantylne, zafascynowane landrynkowymi mangami. W którym cenione jest wszystko, co jest kawaii, czyli z naszego punktu widzenia obrzydliwie słodkie.
W tym przepisie szpinak formowany jest przy pomocy maty do sushi w niewielkie porcje łatwe do konsumpcji palcami lub pałeczkami, pokryte pyszną pastą sezamową.

Składniki:

200g liści szpinaku, bez ogonków,
shoyu* (japoński sos sojowy) do polania.

Dressing

50g białych lub czarnych ziaren sezamu,
1 1/2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego,
1 łyżka sake,
1 1/2 łyżki dashi II (bulion z kombu i płatków tuńczyka lub w wersji wege tylko z konbu),
2 łyżeczki tamari*.

Szpinak opłukać starannie, żeby zmyć ziarenka piasku. Zagotować w rondlu lekko osoloną wodę, wrzucić do niej szpinak i gotować przez 1 minutę. Odcedzić go, zanurzyć w zimnej wodzie, by przerwać proces gotowania a tym samym, żeby zachował kolor i ponownie odcedzić. Owinąć szpinak bambusową matą do sushi lub ściereczką kuchenną i wycisnąć nadmiar wody. Powstanie w ten sposób wałek, który należy polać odrobiną shoyu, ostudzić. Pokroić wałek na porcje, co 3 cm.
Aby przygotować dressing wrzucić sezam na rozgrzaną patelnię i nieustannie mieszając opiekać przez 5 minut, aż ziarna zrumienią się i uwolnią aromat. Wtedy niezwłocznie przełożyć je do moździerza, pozostawiając łyżkę całych ziaren do przybrania. Rozdrobnić sezam w moździerzu, dodać cukier, sake, dashi oraz tamari. Rozdrabniać i mieszać, aż składniki utworzą jednolitą pastę. Rozłożyć ją na porcje szpinaku i posypać całymi ziarnami sezamu.

* Wszystkie odmiany sosu sojowego produkuje się w podobny sposób. Podstawowymi składnikami są: soja, pszenica i sól. Wyjątek stanowi tamari, który nie zawiera pszenicy.

(kuchnia japonska-zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

To wygląda niesamowicie :) Muszę tylko zmodyfikować przepis do mojego europejskiego gustu...

Wiera - 5:22pm, Niedziela 11 Marzec 2012.http://terazjedzmnie.blogspot.com

Wow, świetna kompozycja smaków i wspaniale się prezentuje :)

wbrzuchu - 6:14pm, Niedziela 11 Marzec 2012.http://wbrzuchu.blogspot.com

Wiera ciekawa jestem jak Ci to wyjdzie. Pewnie powstanie cos w stylu arabskim.

Wbrzuchu to prawda, ze takie niby nic a bardzo efektowne.

thiessa - 7:18pm, Poniedziałek 12 Marzec 2012.

Wiesz, mangi nie zawsze są kawaii - miałam przjemność z niektórym (np. Count Cain, Kuroshituji) i pomimo, że są rysowane, wcale nie oznacza, że są infantylne i dla dzieci - wprost przeciwnie, potrafią być mroczne, pełne przemocy, strachu i związków, które u nas byłyby uznawane za przestępstwo (np. związków erotycznych pomiędzy bratem a siostrą, dorosłym mężczyzną i chłopcem etc. i to nie tylko w mangach przeznaczonych dla dorosłych, ale też dla nastoaltek (np. Vampire Knight , gdzie brat pojmuje za żonę swoją zaginioną przed laty siostrę). Oczywiście są też mangi kawaii i słodkie aż do słabości, ale to tylko jedna część;)

A wracając do przepisu - jako miłośniczce szpinaku jak najbardziej się podoba. Idę sobie pobuszować na Twoim blogu jeszcze:)

Atria - 3:40pm, środa 14 Marzec 2012.http://ziolowyzakatek.com.pl

Ciezko mi z Tobą polemizowac w tej materii, bo kompletnie sie na tym nie znam ani nie lezy to w kregu moich zainteresowan. Opieram sie jedynie na urywkowych wypowiedziach mojego Malzonka po przeczytanej lekturze a on wlasnie mi podpowiada, ze wszystko o czym piszesz sie zgadza. W metrze poważni biznesmeni czytają mangi zawierające brutalne sceny, np. gwałtu na niewinnych uczennicach. To jest zdaniem autorki "Japońskiego wachlarza", jeszcze jedna strona japońskiej kultury. Życie osobiste typowego Japończyka jest ściśle reglamentowane, obowiązany jest on do przestrzegania ścisłych nakazów i zakazów, więc posiada on swój własny świat, świat wyobraźni, w którym łamie kulturowe tabu, czasem bardzo brutalnie.

thiessa - 10:10pm, Czwartek 15 Marzec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Русскую девуш...
Всеобщий Приветик от Алинк...
Alinaplaip @ 1:33pm, 9 Sierpień 2019

News 2019
You have a vision. https://www.giftformotivation.c...
Dennisbeamy @ 12:12am, 4 Sierpień 2019

Get Registered European P...
w w w. buyrealdocuments.cc - the authentic registe...
MaciekI @ 2:13pm, 2 Sierpień 2019

Первая в СНГ К...
ВНИМАНИЕ! 10 августа 2019 г. в ...
Stevendox @ 9:41am, 1 Sierpień 2019

News 2019
Купить саженцы Роз в Украин...
Dennisbeamy @ 1:48am, 26 Lipiec 2019

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów