<<Strona główna

Sushi inari

Autor: thiessa @ 6:48am, Piątek 9 Marzec 2012.

Sushi inari

Żródło: "Łatwa kuchnia japońska" Emi Kazuko, "Kuchnia japońska" fk wydawnictwo Olesiejuk, "Kuchnia japońska" Kimiko Barber

Dzisiaj nietypowo rozpocznę od składników a w dalszej części będę objaśniać wszystkie kwestie, bo przygotowanie ryżu do shushi wymaga trochę gimnastyki i pewnie większość z Was pierwszy raz ma do czynienia z abura-age.

Sushi inari

20 sztuk inari abura-age,*
ryż do sushi ,**
prażony sezam do posypania,
shoyu (japoński sos sojowy) do podania,
pasta wasabi do podania (opcjonalnie),
marynowany imbir do podania (opcjonalnie.

*
Abura-age to smażone tofu pokrojone w cienkie plasterki. W formie wiórków dodawane jest do zup i makaronu soba. Można też rozkroić plastry wzdłuż tak, aby powstały kieszonki, w które wkładamy nadzienie. Abura-age gotowane w słodkim bulionie z sosem sojowym i wypełnione przyprawionym ryżem znane są pod nazwą inari-zushi. Podawane z marynowanym imbirem stanowią popularną przekąskę piknikową. Określenie inari pochodzi od japońskiego bóstwa płodów rolnych i dobrobytu Inari-san. Według legendy przyjmuje ono postać lisa, który uwielbia abura-age. Dlatego niektórzy składają je w ofierze w świątyni bóstwa Inari.
Przyrządziłam moje inari sushi z gotowych abure-age, które nabyłam w koreańskim sklepie, dlatego też niestandardowo maja formę rożków. W Japonii przyrządza się to sushi z prostokątnych kawałków abura-age.
Składnik ten można sobie zrobić w domu we własnym zakresie, aczkolwiek jego produkcja jest trochę kosztowana, ze względu na cenę sake, która jest głównym składnikiem sosu, w którym gotuje się tofu. Dla zapaleńców podaję przepis na abura-age.

Abura-age

12 cienkich plastrów tofu,
olej do głębokiego smażenia,
300 ml sake,
180g cukru,
10 łyżek shoyu,
sól.

Plastry tofu usmażyć w głębokim oleju, aż staną się złociste. Przełożyć do żaroodpornej miski i zalać dużą ilością wrzącej wody, by wytrącić z nich olej. Kiedy ostygną odsączyć z nich nadmiar wody, a następnie przekroić na pół. Każdą połówkę ostrożnie rozchylić. W ten sposób otrzymamy 24 sakiewki.
Przygotować sos wlewając do rondla sake i sos sojowy, wsypując cukier i doprawiając do smaku solą. Dolać 300 ml wody i zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do płynu włożyć sakiewki z tofu, ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, aż tofu nabierze bursztynowego koloru. Zestawić rondel z ognia i odstawić, żeby sakiewki ostygły w płynie. Takie sakiewki po lekkim odciśnięciu w celu pozbycia się nadmiaru płynu możemy nadziewać ryżem do sushi i posypać sezamem. Możemy również przygotowane abura-age zamrozić.


**
Sushi przyrządzane jest z krótkoziarnistego ryżu, zwanego kleistym, doprawionego słodkawym octem. Po ugotowaniu jego ziarna sklejają się, dlatego świetnie nadają się do sushi i do jedzenia pałeczkami.

Ryż do sushi

550g krótkoziarnistego ryżu,
750 ml wody,
kwadratowy płat glonów konbu o boku 4 cm, przetarty wilgotną ściereczką (opcjonalnie),
2 łyżki sake,

80 ml japońskiego octu ryżowego,
1 1/2 łyżki cukru,
1/2 łyżeczki soli.

Ryż należy kilkakrotnie przepłukać zimną wodą. Za ostatnim razem woda wypływająca z durszlaka powinna być już przezroczysta. Pozostawić ryż na durszlaku do odcedzenia na 1 godzinę. Następnie wrzucić do rondla i wlać wodę, dodać konbu oraz sake. Całość przykryć i doprowadzić do wrzenia, po czym konbu wyrzucić. Zmniejszyć ogień do minimum i drewnianą łyżką szybko zagotować zawartość garnka od góry do dołu. Ponownie przykryć pokrywką i gotować powoli na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut, aż całą woda zostanie wchłonięta, ale wciąż na wierzchu pojawiać się będą bąbelki. Ponownie zamieszać ryż drewnianą łyżką i kontynuować gotowanie pod przykryciem przez minutę. Następnie wyłączyć ogień, lecz pozostawić ryż w garnku na kuchni. Szybkim ruchem zdjąć pokrywkę, nakryć ryż czystą ściereczką kuchenną by zaabsorbowała wilgoć. Ponownie nakryć ryż pokrywką i znowu odstawić na 15 minut.
Przełożyć ryż do szerokiego, płytkiego naczynia (niemetalowego) i równomiernie go rozprowadzić. Wymieszać w miseczce japoński ocet ryżowy, cukier i sól, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Tą miksturą polać ciepły ryż. Szybkimi ruchami wymieszać go drewnianą łyżką. Należy zrobić to delikatnie, żeby nie rozetrzeć ziaren na miazgę. Ryż należy odstawić do ostygnięcia, zanim zacznie się z niego przygotowywać sushi. W Japonii robi się to przy pomocy wachlarza. Na tym etapie można ryż przechować w lodówce, ale najlepsze rezultaty osiągniemy wykorzystując go zaraz po ugotowaniu. Z tej ilości składników otrzymujemy ponad 1,1 gotowego ryżu do shushi.

(kuchnia japonska-zaproszenie

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Alez bym sie do ciebie wprosila na takie sushi! Moze i jest troche pracochlonne, ale smak wynagradza poswiecony mu czas :) Bardzo interesujacy wpis, mozna sie dowiedziec wielu ciekawych rzeczy.

Maggie - 9:13am, Piątek 9 Marzec 2012.http://maggiegotuje.blogspot.com

uwielbiam ten slodki smak:)

monikucha - 11:38am, Piątek 9 Marzec 2012.

Thiessa, wielkie dzięki za te wszystkie informacje. Ja do niedawna nie miałam pojęcia o istnieniu inari, koleżanka mi pokazała w japońskiej garmażerce, wygląda bardzo niepozornie. A jak smakuje?

Mam coraz wiÄ™kszÄ… ochotÄ™ przyłączyć siÄ™ do japoÅ„skiej akcji, zwÅ‚aszcza, że wieprzowina na gyozy już od jakiegoÅ› czasu zalega mi w lodówce. Choć trochÄ™ mnie niepokoi to smażenie na parze. Chyba na wszelki wypadek zaopatrzÄ™ siÄ™ w panthenol. :)

Malgoshka - 3:05pm, Piątek 9 Marzec 2012.

Maggie to prawda. Warto się trochę pobawić, ale efekt wynagradza tą pracę. A poza tym fajnie było sobie je zabrać na następny dzień do pracy.

Monikucha tak myślałam. Jesteś moją guru jeśli chodzi o sushi.

Malgoshka przyłącz siÄ™, przyłącz! Dla mnie takie akcje to zawsze jest okazja, żeby w koÅ„cu siÄ™ zmobilizować i zająć kuchniÄ…, którÄ… odkÅ‚adam w czasie. To smażenie nie jest jakoÅ› szczególnie grożne, myÅ›lÄ™, że obejdzie siÄ™ bez oparzeÅ„:-) A w ogóle zastanawiam siÄ™ co to za wieprzowina zamrożona. Ja swoje gyoza zrobiÅ‚am na poczekaniu przepuszczajÄ…c ten maÅ‚y kawaÅ‚ek miÄ™sa przez maszynkÄ™.

thiessa - 9:08pm, Piątek 9 Marzec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów