
Bokumbap - ryż smażony z kimchi
Autor: thiessa @ 7:43pm, Sobota 3 Marzec 2012.
Źródło: zmagazynu.blogspot.com
Bokumbap to kolejne proste danie z zastosowaniem kimchi po smażonym kimchi itofu ze smażonym kimchi. Wystarczy kimchi i ugotowany poprzedniego dnia ryż. Wszystkie pozostałe dodatki nie są obowiązkowe, ale z drugiej strony można to danie wzbogacić dowolnym mięsem lub warzywami. Klasycznie podaje się to danie z sadzonym jajkiem. Przepis z mojej koreańskiej książki zaleca użycie 200g kleistego ryżu (waga przed ugotowaniem) i 500g kimchi. Ja postanowiłam wykorzystać proporcje, jakie podała na tą potrawę Bee, pomijając dodatek mięsny, ponieważ tak się zdarzyło, że akurat dwa razy potrawa ta gościła u mnie w piątek. Oczywiście wersję wzbogaconą też zamierzam wypróbować. Bardzo wciąga, pomimo swojej pikantności a może właśnie dzięki niej. W każdym razie nawet moje dziecko zjadło bez grymaszenia.
Składniki na 2 porcje:
1 łyżka oleju,
1-1 1/2 szklanki kimchi (w tym sok), pokrojonego w kostkÄ™*
2 szklanki ugotowanego ryżu (z poprzedniego dnia),
2 łyżki zielonej cebulki dymki, pokrojonej drobno,
dodatkowo:
2 jajka
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka ziaren sezamu
2-3 łyżki suszonych wodorostów (kim), pociętych na małe kawałki**
Na patelni rozgrzać olej, dodać kimchi i smażyć, mieszając, dopóki kapusta nie zacznie robić się przezroczysta. Dorzucić na patelnię gotowany ryż i smażyć dalej, cały czas mieszając i rozgniatając sklejony ryż, żeby składniki dobrze się połączyły. Gdy ryż będzie już dobrze podgrzany dodać cebulkę dymkę i wszystko dobrze wymieszać.
Usmażyć sadzone jajka z jednej strony, żeby zachować dość płynne żółtko.
Gorący ryż wyłożyć do miseczek lub głębokich talerzy. Do każdej porcji dodać sadzone jajko. Całość polać odrobiną oleju sezamowego i posypać sezamem oraz prażonymi wodorostami.
Przed zjedzeniem rozdrobnić jajko i dobrze je wymieszać z ryżem.
* można odlać część lub całość soku, jeśli chcemy zmniejszyć ostrość potrawy.
** kim (lub gim) to koreańska nazwa wodorostów, wielbicielom sushi znanych jako nori. Za radą Bee wodorosty pocięłam na kawałki nożyczkami a następnie prażyłam na patelni z dodatkiem oleju sezamowego i odrobiny soli.
Komentarze
Ja też nie wiem, czy lubię ten ryż dzięki, czy pomimo pikantności. Chyba dzięki. I ogromne brawa dla dziecka! :-)
Bee - 11:31pm, Sobota 3 Marzec 2012.http://zmagazynu.blogspot.com/
ciekawy przepis :)
Zuza - 2:38pm, Niedziela 4 Marzec 2012.http://zielonakuchnia.blogspot.com
Bee dziecko przyzwyczajalam od malego do pikantnych dan, wiec bokumbap zjadl bez mrugniecia okiem.
thiessa - 11:05pm, Niedziela 4 Marzec 2012.
I znowu jestem z tylu z tym kimchi, musze je w koncu sprobowac:)
monikucha - 8:42am, Poniedziałek 5 Marzec 2012.
Monikucha koniecznie, teraz masz latwiejszy dostep i nie musisz robic sama tak jak ja.
thiessa - 8:26pm, Wtorek 6 Marzec 2012.
kimichi- nazwa mi siÄ™ obiÅ‚a o oczy, ale dopiero dziÅ› po Twoim opisie spojżaÅ‚am Å‚askawszym okiem na to i z dodatkiem ryżu + sadzone jajo - może siÄ™ skuszÄ™ o ile produkcja kimichi nie jest zbyt czasochÅ‚onna - jeszcze nie sprawdzaÅ‚am Twoich przepisów na nie.
Kinga - 12:51am, środa 7 Marzec 2012.
Kinga nie wiem, czy będzie Ci smakować, bo jest pikantne. Moze warto kupic najpierw sloiczek takiego kupnego, zeby sprobowac? W Kuchniach Swiata mozna kupic. Tylko dla mnie takie kupne jest za slone.
thiessa - 8:53pm, Piątek 9 Marzec 2012.
No tak pikantne, ale ja zrobiÄ™ pod nasze gusta i znacznie zmniejszÄ™ ilość pikantnych przypraw lub skÅ‚adników. Zawsze tak robiÄ™. A swojÄ… drogÄ… jutro bÄ™dÄ™ w Krakowie , to zerknÄ… czy majÄ….
Kinga - 12:46am, Sobota 10 Marzec 2012.
Kinga jestem ciekawa, czy udalo sie kupic?
thiessa - 7:14pm, Wtorek 13 Marzec 2012.
Nie było!
Kinga - 6:14pm, Wtorek 20 Marzec 2012.
Zrobiłam kilka wersji na ciepło - dziękuję za podpowiedź:)
sowa_nie_sowa - 2:33pm, Czwartek 13 Luty 2014.http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/02/kimchi-na-cieplo.html