<<Strona główna

Bokumbap - ryż smażony z kimchi

Autor: thiessa @ 7:43pm, Sobota 3 Marzec 2012.

Bokumbap -ryż smażony z kimchi,Kimchi fried rice, 김치 볶음밥

Źródło: zmagazynu.blogspot.com

Bokumbap to kolejne proste danie z zastosowaniem kimchi po smażonym kimchi i
tofu ze smażonym kimchi. Wystarczy kimchi i ugotowany poprzedniego dnia ryż. Wszystkie pozostałe dodatki nie są obowiązkowe, ale z drugiej strony można to danie wzbogacić dowolnym mięsem lub warzywami. Klasycznie podaje się to danie z sadzonym jajkiem. Przepis z mojej koreańskiej książki zaleca użycie 200g kleistego ryżu (waga przed ugotowaniem) i 500g kimchi. Ja postanowiłam wykorzystać proporcje, jakie podała na tą potrawę Bee, pomijając dodatek mięsny, ponieważ tak się zdarzyło, że akurat dwa razy potrawa ta gościła u mnie w piątek. Oczywiście wersję wzbogaconą też zamierzam wypróbować. Bardzo wciąga, pomimo swojej pikantności a może właśnie dzięki niej. W każdym razie nawet moje dziecko zjadło bez grymaszenia.

Składniki na 2 porcje:

1 łyżka oleju,
1-1 1/2 szklanki kimchi (w tym sok), pokrojonego w kostkÄ™*
2 szklanki ugotowanego ryżu (z poprzedniego dnia),
2 łyżki zielonej cebulki dymki, pokrojonej drobno,

dodatkowo:

2 jajka
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka ziaren sezamu
2-3 łyżki suszonych wodorostów (kim), pociętych na małe kawałki**

Na patelni rozgrzać olej, dodać kimchi i smażyć, mieszając, dopóki kapusta nie zacznie robić się przezroczysta. Dorzucić na patelnię gotowany ryż i smażyć dalej, cały czas mieszając i rozgniatając sklejony ryż, żeby składniki dobrze się połączyły. Gdy ryż będzie już dobrze podgrzany dodać cebulkę dymkę i wszystko dobrze wymieszać.
Usmażyć sadzone jajka z jednej strony, żeby zachować dość płynne żółtko.
Gorący ryż wyłożyć do miseczek lub głębokich talerzy. Do każdej porcji dodać sadzone jajko. Całość polać odrobiną oleju sezamowego i posypać sezamem oraz prażonymi wodorostami.
Przed zjedzeniem rozdrobnić jajko i dobrze je wymieszać z ryżem.

* można odlać część lub całość soku, jeśli chcemy zmniejszyć ostrość potrawy.
** kim (lub gim) to koreańska nazwa wodorostów, wielbicielom sushi znanych jako nori. Za radą Bee wodorosty pocięłam na kawałki nożyczkami a następnie prażyłam na patelni z dodatkiem oleju sezamowego i odrobiny soli.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ja też nie wiem, czy lubię ten ryż dzięki, czy pomimo pikantności. Chyba dzięki. I ogromne brawa dla dziecka! :-)

Bee - 11:31pm, Sobota 3 Marzec 2012.http://zmagazynu.blogspot.com/

ciekawy przepis :)

Zuza - 2:38pm, Niedziela 4 Marzec 2012.http://zielonakuchnia.blogspot.com

Bee dziecko przyzwyczajalam od malego do pikantnych dan, wiec bokumbap zjadl bez mrugniecia okiem.

thiessa - 11:05pm, Niedziela 4 Marzec 2012.

I znowu jestem z tylu z tym kimchi, musze je w koncu sprobowac:)

monikucha - 8:42am, Poniedziałek 5 Marzec 2012.

Monikucha koniecznie, teraz masz latwiejszy dostep i nie musisz robic sama tak jak ja.

thiessa - 8:26pm, Wtorek 6 Marzec 2012.

kimichi- nazwa mi siÄ™ obiÅ‚a o oczy, ale dopiero dziÅ› po Twoim opisie spojżaÅ‚am Å‚askawszym okiem na to i z dodatkiem ryżu + sadzone jajo - może siÄ™ skuszÄ™ o ile produkcja kimichi nie jest zbyt czasochÅ‚onna - jeszcze nie sprawdzaÅ‚am Twoich przepisów na nie.

Kinga - 12:51am, środa 7 Marzec 2012.

Kinga nie wiem, czy będzie Ci smakować, bo jest pikantne. Moze warto kupic najpierw sloiczek takiego kupnego, zeby sprobowac? W Kuchniach Swiata mozna kupic. Tylko dla mnie takie kupne jest za slone.

thiessa - 8:53pm, Piątek 9 Marzec 2012.

No tak pikantne, ale ja zrobiÄ™ pod nasze gusta i znacznie zmniejszÄ™ ilość pikantnych przypraw lub skÅ‚adników. Zawsze tak robiÄ™. A swojÄ… drogÄ… jutro bÄ™dÄ™ w Krakowie , to zerknÄ… czy majÄ….

Kinga - 12:46am, Sobota 10 Marzec 2012.

Kinga jestem ciekawa, czy udalo sie kupic?

thiessa - 7:14pm, Wtorek 13 Marzec 2012.

Nie było!

Kinga - 6:14pm, Wtorek 20 Marzec 2012.

Zrobiłam kilka wersji na ciepło - dziękuję za podpowiedź:)

sowa_nie_sowa - 2:33pm, Czwartek 13 Luty 2014.http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2014/02/kimchi-na-cieplo.html

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów