
Boska zupa z soczewicy
Autor: thiessa @ 6:53am, Wtorek 28 Luty 2012.
Źródło: "Cardamon and lime" Sarah Al-Hamad
Shorbat 'adas lub shorbat al-dal, bo tak również jest nazywana to kwintesencja środkowowschodniej zupy. Różne wariany tej zupy spotyka się na całym subkontynencie indyjskim. Myślę, że ten konkretny wariant pochodzi z Kuwejtu, tak jak i autorka ksiażki z której pochodzi przepis. Chociaż książka przedstawia kuchnie wszystkich krajów Zatoki Perskiej to w przypadku tego konkretnego przepisu wspomina o swojej ciotce, która jest z niej znana. Zgodnie z tradycją w trakcie Ramadanu rozpoczyna się kolację daktylem co ma na celu wyregulowania poziomu cukru we krwi po całodziennym poście a następnie spożywa się miskę zupy ze strączkowych. Gotowane suszone limonki to sekretny składnik tej zupy. W celu uwolnienia z nich aromatu należy przycisnąć je lekko do ścianek miseczki. Limonki wysuszyłam samodzielnie. Robiłam to już wcześniej i wykorzystałam w innych przepisach. Może się jednak komuś zdarzy wysuszyć limonkę przez przypadek, wtedy zamiast ją wyrzucać można wykorzystać w takiej pożywnej zupie.Składniki:
250g czerwonej soczewicy,
4 średnie pomidory, bez skórki, posiekane (użyłam przecieru własnej roboty),
3 suszone limonki (luomi),
4 łyżki oleju,
3 średnie cebule, dorobno posiekane,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
1/2 cm kawałek imbiru, posiekany,
1/2 łyżeczki curry Madras,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki kuminu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
50g makaronu vermicelli (cienkie nitki),
sól do smaku.
Soczewicę płukać na sicie do momentu, kiedy woda będzie czysta. Włożyć ją do garnka, zalać 1 l gorącej wody, zagotować, przykryć i gotować do miękkości. Dodać pomidory i gotować kolejne 5 minut.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i limonki podziurawione w kilku miejscach nożem. Smażyć cebulę do momentu, kiedy się zezłoci. Dodać czosnek, imbir i przyprawy, smażyć jeszcze chwilę.
Zmiksować soczewicę i pomidoiry z zawartością patelni na gładko. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować około 5 minut. Przyprawić do smaku solą. Osobno ugotować makaron i podać z nim zupę. Nie zapomnijcie o limonce.
![]() |
Komentarze
Rewelacyjna na zimne popołudnia:)
GsdtroMonia - 7:17am, Wtorek 28 Luty 2012.http://www.gastromonia.blox.pl
Mam pytanie odnośnie suszonych limonek. Są potwornie twarde. Jak je zmiksować?
sloper - 7:43pm, Wtorek 28 Luty 2012.
GsdtroMonia jak widac nie tylko na zimno. W cieplym klimacie tez sie sprawdzaja.
Sloper a po co chcesz miksowac limonki? Wystarczy je tylko podziurawic w paru miejscach a oddadza wtedy swoj aromat daniu.
thiessa - 11:02pm, Wtorek 28 Luty 2012.
Aaa....ok, rozumiem :) Dzięki!
sloper - 2:52pm, środa 29 Luty 2012.
Rewelacja! Mam suszone limonki, kupiłam do jakiegoś irańskiego dania i od jakiegoś czasu zbierają kurz w szafce. Zapisuję.
Malgoshka - 4:13pm, środa 29 Luty 2012.
Malgoshka ja robilam z suszonymi limonkami jakies dania miesne z tego co pamietam i tez wyszly super, ale zupe oczywiscie polecam.
thiessa - 7:33pm, Czwartek 1 Marzec 2012.
czyli limonek siÄ™ nie je?
Nina - 9:54pm, Czwartek 8 Marzec 2012.
Nina nie. Jak już spełnią swoją rolę to się je wyrzuca.
thiessa - 8:42pm, Piątek 9 Marzec 2012.