
Kurczak z miodem po turecku
Autor: thiessa @ 6:48am, Wtorek 21 Luty 2012.
Źródło: "Kuchnia śródziemnomorska" Paul Gayler
"Sofra" to jedna z najlepszych tureckich restauracji w Londynie. Jej właścicielem jest Hüseyin Özer , wielki pasjonat, którego jedynym celem w życiu jest zachowanie tradycyjnego smaku tureckich potraw i tradycyjnej tureckiej gościnności. To on jest autorem dzisiejszego dania.
Kiedy cztery lata temu zamieściłam ten przepis na Galerii Potraw, kilka osób go przygotowało i zebrał wiele pozytywnych recenzji. U jednej z forumowiczek sprawdził się nawet w roli dania komunijnego. Dla mnie to również jedno z najsmaczniejszych wydań kurczaka. Wbrew obawom niektórych osób wcale nie smakuje słodko. Miód doskonale równoważy smak niezbyt słodkich puszkowanych pomidorów, migdały i sezam cudownie chrupią a kurczak sam odpada od kości i jest bajeczni miękki. Niektóre osoby zauważyły, że kurczak już po godzinie pieczenia jest wystarczająco miękki ja trzymałam się przepisu i faktycznie piekłam go przez dwie godziny, bo nie cierpię się babrać w kurczaczych kościach i skórze a tylko tak długie pieczenie zagwarantowało mi, ze nie musiałam tego robić. Myślę zresztą, ze nie ma co trzymać się sztywno przepisu, bo wszystko zależy od "wieku" mięsa, stopnia uwodnienia pomidorów, które przez godzinę mogą niewystarczająco odparować i cech indywidualnych piekarnika.
Składniki:
4 duże udka z kurczaka, ok. 1 kg,
1/4 łyżeczki pręcików szafranu,
900 g pomidorów obranych i grubo pokrojonych (o tej porze roku użyłam 2 puszki),
1/2 średniej cebuli, posiekanej,
1 łyżeczka korzenia imbiru, posiekanego,
50 g masła,
3 łyżki miodu,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżka oleju arachidowego,
50 g całych, blanszowanych migdałów,
2 łyżeczki prażonych nasion sezamu.
Piekarnik rozgrzewamy do 240C. Nacieramy kurczaka solą, pieprzem i szafranem i układamy pojedynczą warstwę w naczyniu do pieczenia. Dodajemy cebule, pomidory, imbir i masło. Przykrywamy i wstawiamy na 10 min. do piekarnika. Po upływie tego czasu, obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy przez ok. 2h, sprawdzając po godzinie, czy mięso jest już wypieczone. Wyjmujemy udka z piekarnika i odkładamy na bok. Sos podgrzewamy na silnym ogniu przez ok. 10 min. aż się zagęści i nabierze konsystencji syropu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z cynamonem i miodem, przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy z powrotem udka i podgrzewamy na płycie kuchenki lub w piekarniku. Migdały podsmażamy na oleju, aż nabiorą złotej barwy. Kurczaka posypujemy podsmażonymi migdałami i prażonym sezamem.

Komentarze
Namowilas mnie:)
monikucha - 11:30am, Wtorek 21 Luty 2012.
Brzmi bardzo apetycznie, chÄ™tnie bym spróbowaÅ‚a. Ja też najbardziej lubiÄ™ kurczaka odchodzÄ…cego od koÅ›ci. Aż siÄ™ gÅ‚odna zrobiÅ‚am po lekturze tego przepisu.
hania-kasia - 4:35pm, Wtorek 21 Luty 2012.http://hania-kasia.blogspot.com
Monikucha, Hania-kasia zachecam. Na pewno nie pozalujecie.
thiessa - 9:44pm, Wtorek 21 Luty 2012.
W ciemno to biorÄ™, uwielbiam miód w połączeniu z każdym rodzajem miÄ™sa.
Ania - 10:05am, środa 22 Luty 2012.http://www.pysznoscikrola.blogspot.com
Bardzo kuszący przepis. Bym zrobiła, tylko właśnie zaczęłam projekt pt kuchnia marokańska i zarobiona jestem. :) Pozdrawiam.
Malgoshka - 12:05am, Piątek 24 Luty 2012.
Aniu to tak jak ja i z ryba i krewetkami tez.
Malgoshka to ja czekam na rezultaty a jutro tez robie cos marokanskiego. Niesteyty niektore przepisy musza poczekac na bardziej warzywny sezon.
thiessa - 8:01pm, Sobota 25 Luty 2012.
Dzis bylismy w marokanskiej dzielnicy. Wrocilismy bogatsi o fotki, stylowy czajniczek oraz komplet szklanek do herbaty. Przy okazji kupilismy kiszone cytryny, oliwki i harisse na wage. Bardzo jestem ciekawa tych cytryn, jeszcze nigdy ich nie jadlam. Efekty za jakis czas, bo chcialabym kilka przepisow przetestowac (z nowo nabytej ksiazki "The Food of Morocco") i zrobic cala serie. Buzka.
Malgoshka - 8:32pm, Sobota 25 Luty 2012.
Cytryny nastawilam dzisiaj do kiszenia, wiec efekt za jakis czas. Juz kiedys kisilam, wiec wiem czego sie spodziewac. Fajnych, stylowych naczyn zazdraszczam, strasznie mi sie podobaja wszelkie utynsylia w kolorze niebieskim a w tym Marokonczycy nie maja sobie rownych.
thiessa - 9:28pm, Sobota 25 Luty 2012.