<<Strona główna

Kurczak z miodem po turecku

Autor: thiessa @ 6:48am, Wtorek 21 Luty 2012.

Kurczak z miodem po turecku, Turkish chicken with honey

Źródło: "Kuchnia śródziemnomorska" Paul Gayler


"Sofra" to jedna z najlepszych tureckich restauracji w Londynie. Jej właścicielem jest  Hüseyin Özer , wielki pasjonat, którego jedynym celem w życiu jest zachowanie tradycyjnego smaku tureckich potraw i tradycyjnej tureckiej gościnności. To on jest autorem dzisiejszego dania.
Kiedy cztery lata temu zamieściłam ten przepis na Galerii Potraw, kilka osób go przygotowało i zebrał wiele pozytywnych recenzji. U jednej z forumowiczek sprawdził się nawet w roli dania komunijnego. Dla mnie to również jedno z najsmaczniejszych wydań kurczaka. Wbrew obawom niektórych osób wcale nie smakuje słodko. Miód doskonale równoważy smak niezbyt słodkich puszkowanych pomidorów, migdały i sezam cudownie chrupią a kurczak sam odpada od kości i jest bajeczni miękki. Niektóre osoby zauważyły, że kurczak już po godzinie pieczenia jest wystarczająco miękki ja trzymałam się przepisu i faktycznie piekłam go przez dwie godziny, bo nie cierpię się babrać w kurczaczych kościach i skórze a tylko tak długie pieczenie zagwarantowało mi, ze nie musiałam tego robić. Myślę zresztą, ze nie ma co trzymać się sztywno przepisu, bo wszystko zależy od "wieku" mięsa, stopnia uwodnienia pomidorów, które przez godzinę mogą niewystarczająco odparować i cech indywidualnych piekarnika.

Składniki:

4 duże udka z kurczaka, ok. 1 kg,
1/4 łyżeczki pręcików szafranu,
900 g pomidorów obranych i grubo pokrojonych (o tej porze roku użyłam 2 puszki),
1/2 średniej cebuli, posiekanej,
1 łyżeczka korzenia imbiru, posiekanego,
50 g masła,
3 łyżki miodu,
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
1 łyżka oleju arachidowego,
50 g całych, blanszowanych migdałów,
2 łyżeczki prażonych nasion sezamu.

Piekarnik rozgrzewamy do 240C. Nacieramy kurczaka solą, pieprzem i szafranem i układamy pojedynczą warstwę w naczyniu do pieczenia. Dodajemy cebule, pomidory, imbir i masło. Przykrywamy i wstawiamy na 10 min. do piekarnika. Po upływie tego czasu, obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy przez ok. 2h, sprawdzając po godzinie, czy mięso jest już wypieczone. Wyjmujemy udka z piekarnika i odkładamy na bok. Sos podgrzewamy na silnym ogniu przez ok. 10 min. aż się zagęści i nabierze konsystencji syropu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z cynamonem i miodem, przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy z powrotem udka i podgrzewamy na płycie kuchenki lub w piekarniku. Migdały podsmażamy na oleju, aż nabiorą złotej barwy. Kurczaka posypujemy podsmażonymi migdałami i prażonym sezamem.

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Namowilas mnie:)

monikucha - 11:30am, Wtorek 21 Luty 2012.

Brzmi bardzo apetycznie, chętnie bym spróbowała. Ja też najbardziej lubię kurczaka odchodzącego od kości. Aż się głodna zrobiłam po lekturze tego przepisu.

hania-kasia - 4:35pm, Wtorek 21 Luty 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Monikucha, Hania-kasia zachecam. Na pewno nie pozalujecie.

thiessa - 9:44pm, Wtorek 21 Luty 2012.

W ciemno to biorę, uwielbiam miód w połączeniu z każdym rodzajem mięsa.

Ania - 10:05am, środa 22 Luty 2012.http://www.pysznoscikrola.blogspot.com

Bardzo kuszący przepis. Bym zrobiła, tylko właśnie zaczęłam projekt pt kuchnia marokańska i zarobiona jestem. :) Pozdrawiam.

Malgoshka - 12:05am, Piątek 24 Luty 2012.

Aniu to tak jak ja i z ryba i krewetkami tez.

Malgoshka to ja czekam na rezultaty a jutro tez robie cos marokanskiego. Niesteyty niektore przepisy musza poczekac na bardziej warzywny sezon.

thiessa - 8:01pm, Sobota 25 Luty 2012.

Dzis bylismy w marokanskiej dzielnicy. Wrocilismy bogatsi o fotki, stylowy czajniczek oraz komplet szklanek do herbaty. Przy okazji kupilismy kiszone cytryny, oliwki i harisse na wage. Bardzo jestem ciekawa tych cytryn, jeszcze nigdy ich nie jadlam. Efekty za jakis czas, bo chcialabym kilka przepisow przetestowac (z nowo nabytej ksiazki "The Food of Morocco") i zrobic cala serie. Buzka.

Malgoshka - 8:32pm, Sobota 25 Luty 2012.

Cytryny nastawilam dzisiaj do kiszenia, wiec efekt za jakis czas. Juz kiedys kisilam, wiec wiem czego sie spodziewac. Fajnych, stylowych naczyn zazdraszczam, strasznie mi sie podobaja wszelkie utynsylia w kolorze niebieskim a w tym Marokonczycy nie maja sobie rownych.

thiessa - 9:28pm, Sobota 25 Luty 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów