
Śródziemnomorski gulasz z fasoli
Autor: thiessa @ 8:16pm, Niedziela 25 Kwiecień 2010.
Źródło: "Dania w misce"
Pyszna, wegetariańska alternatywa dla fasolki po bretońsku. Wyśmienicie sprawdza się w drugi dzień jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
200g białej, suszonej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej w świeżej wodzie lub 2 puszki,
2 łyżki oliwy,
2 duże ząbki czosnku, posiekane,
1 czerwona cebula, pokrojona w piórka,
1 czerwona papryka, pokrojona w 1,5 cm kostkÄ™,
1 zielona papryka, pokrojona w 1,5 cm kostkÄ™,
2 puszki pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/2 litra wywaru warzywnego,
2 łyżki świeżej bazylii, posiekanej,
125 ml oliwek kalamata (nie miałam, więc dałam czarne),
1-2 łyżki brązowego cukru (pominęłam).
Na oliwie podsmażyć cebulę i paprykę, aż zmiękną, pod koniec smażenia dodać czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Dodać pomidory, wywar, fasolę, oliwki i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bazylię.
Komentarze
Świetny pomysł. Zapowiada się apetycznie a dodatkowo bez mięsa
jerzy - 12:05pm, Sobota 12 Maj 2012.http://akcesoriakuchenne.blog.pl/