
Koeksisters - pÄ…czki z RPA
Autor: thiessa @ 4:48pm, środa 15 Luty 2012.
Źródło: http://www.kapsztad.com
Koeksisters to pączki z RPA. Nazwa pochodzi z języka afrykanerskiego. Koek oznacza ciastko, natomiast sisters oczywiście siostry, czyli w wolnym tłumaczeniu będą to siostrzane ciastka. Drugi człon nazwy nawiązuje do tego, że pączki te powstają poprzez skręcenie dwóch kawałków ciasta, lub zaplecenie trzech. Inna wersja głosi, że pochodzi od słowa sissen, który naśladuję dźwięk, jaki wydają koeksisters w czasie smażenia na tłuszczu. Może to też być analogia do dźwięku wydawanego w czasie moczenia gorących koeksisters w zimnym syropie. Pochodzenie samego dania nie jest do końca jasne. Niektóre źródła podają, że ciastka nawiązują do tradycyjnych holenderskich pączków (Afrykanerzy są potomkami holenderskich emigrantów, którzy przybyli do RPA w XVII w.) inne głoszą, że zostały przywiezione do Afryki Południowej przez Malajskich niewolników z Przylądka i wywodzą się z tradycji indonezyjskiej i indyjskiej, gdzie zanurza się w syropie inne ciastka: jalebi i gulab jamun. Trzeci obóz głosi, że pomiędzy koeksister pochodzenia holenderskiego i malajskiego widać wyraźną różnicę. Koekstster preferowane przez Malajów bardziej przypominają ciastka, są zdecydowanie bardziej przyprawione i często pokryte wiórkami kokosowymi. Wersja afrykanerska jest zaś bardziej łagodna w smaku.Bardzo ważne jest, żeby gorące koeksisters jak najszybciej zanurzyć w zimnym syropie, przygotowanym dzień wcześniej. Słodki syrop powinien być zawsze zimny, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie garnka z syropem w innym garnku z kostkami lodu. Jak tylko temperatura syropu podniesie się, nasz końcowy produkt nie będzie już chrupiący, będzie bardziej miękki, przypominający wersję malajską. Oczywiście jest to zalecenie w przypadku lata. Mroźna zima bardzo ułatwia to zadanie. Syrop pozostawiony na noc na balkonie będzie idealnie zimny i gwarantuję, że jego temperatura się nie zdąży podnieść.
Składniki na syrop
1 kg cukru,500 ml wody,
2 kawałki świeżego imbiru (5 cm długości),
2 ml cream of tartar (wodorowinian potasu, kamień winny),
szczypta soli,
starta skórka z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny,
Składniki na ciasto
0,5 kg mÄ…ki
2 ml soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6dag startego masła
1 jajo
300 ml mleka albo wody
Cream of tartar ( magnesium sulphate), czyli wodorowinian potasu lub kamień winny.
Cream of tartar polepsza strukturę ubijanych jaj. Zalecane jest dodawanie 0.5 łyżeczki tartaru na każde jajo.
Tartaric Acid ( potassium tartrate), czyli kwas winowy (kwas winowy).
W pieczeniu tartaric acid dodaje kwaśny smak do ciasta
Jeden dzień wcześniej przygotowujemy syrop.
Sposób przygotowania ciasta
Przesiać razem wszystkie suche składniki. Dodać masło i wyrobić to wszystko palcami. Dodać jajko i 250 ml wody albo mleka. Całość ugniatać do chwili uzyskania miękkiego ciasta. Jeśli ciasto jest za twarde, dodać więcej wody. Wyrabiać ciasto do chwili pojawienia się na powierzchni małych bąbelków powietrza. Nakryć ciasto wilgotną ścierką i pozostawić żeby odpoczęło na 30 minut do godziny. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i pociąć w paski szerokości około 1 cm. Skręcać dwa paski razem albo pleść trzy paski tworząc warkocz. Podzielić warkocze na kawałki długości około 8 cm. Zgiąć końce żeby się nie rozwijały. Do garnka wleć 8 cm oleju, rozgrzać go do temperatury około 190 stopni (kawałek chleba powinien zarumienić się w ciągu jednej minuty). Smażyć koeksisters przez 1 do 2 minut albo do uzyskania złotego koloru. Pozwolić usmażonym koeksisters na ocieknięcie oleju, następnie zanurzyć je w syropie na około dwie minuty. Ustawić miskę z syropem na kostkach z lodem, żeby syrop przez cały czas pozostawał zimny. Nasiąknięte syropem koeksisters pozostawić na durszlaku na kilka minut żeby usunąć nadmiar syropu.

Komentarze
ale to jest coś ślicznego o bardzo mi się podoba przepis
margot - 5:38pm, środa 15 Luty 2012.http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Każdy kraj ma swojego pączka, bardzo ładnie się prezentują :)
Samantha - 7:14pm, środa 15 Luty 2012.http://kulinarnyblogsamanthy.com
ależ one się pysznie błyszczą!:-)
asieja - 7:31pm, środa 15 Luty 2012.http://ugotujmy.blogspot.com
ale ciekawe pączki :) wyglądają jak kłosy zboża
anonim - 7:45pm, środa 15 Luty 2012.
zapomniałam się podpisać ;)
zauberi - 7:46pm, środa 15 Luty 2012.http://niebieskapistacja.blox.pl/html
Ale zgrabne warkoczyki Ci wyszly! Nie podejrzewałabym, że i w RPA pączki jedzą. To bardzo lubię w gotowaniu, odkrywanie, że na końcu świata ludzie mają podobne pomysły na jedzenie, tyle że ciut inaczej je realizują (ten imbirowy syrop wygląda interesująco). Ja w tym roku planuję na Tłusty Czwartek tradycyjne pączki, jeszcze nigdy dotąd nie robiłam, więc żeby zminimalizować ryzko porażki kupiłam sobie termometr cukierniczy, zobaczymy.
Malgoshka - 7:55am, Czwartek 16 Luty 2012.http://pobitegary.com
Margot to prawda, ze wersja spleciona w warkoczyk wyglada fajniej niz skrecona z 2 kawalkow.
Samantha masz racje. W rozych czesciach swiata maja paczkopodobne wyroby, choc przewazaka chyba takie w formie oponki.
Asieja taki ich urok zaraz po zrobieniu. Na drugi dzien blyszcza mniej.
Zauberi jak juz pisalam wyzej mozna tez zrobic wersje skrecona z 2 kawalkow, ale nie tak efektowna.
Malgoshka ja prawde powiedziawszy tez nie wiedzialam dopoki nie zaczelam zglebiac tajnikow kuchni RPA i wynajdywac charakterystycznych potraw.
Z tym termometrem dobry pomysl. kiedy pierwszy raz robilam paczki to najtruniejsze zadanie to bylo utrafic z temperatura oleju tak, zeby na zewnatrz nie byly za bardzo spieczone a w srodku surowe.
Mojemu Mezowi ta sztuka zawsze sie udaje, bo to On jest u nas w domu od paczkow.
thiessa - 8:08am, Czwartek 16 Luty 2012.
No no...napracowałaś się:-)
MalgosiaZ - 12:48pm, Piątek 17 Luty 2012.http://smakialzacji.blogspot.com/
MalgosiaZ pracy jakos szczegolnie duzo przy tym nie ma. Syrop gotuje sie sam, zaplatanie to chwila i tylko stac trzeba przy smazeniu, ale tez niedlugo.
thiessa - 10:31pm, Sobota 18 Luty 2012.
free slots vegas world
usa online slots real money
real money online
absolutely free slots for fun
casino games online real money
Janie - 1:32pm, Niedziela 21 Styczeń 2018.http://Janie
real money casino
casino games
casino online
casino games
online casino
Esmeralda - 6:52pm, środa 24 Styczeń 2018.http://Esmeralda
best supplements for weight loss
diet pill
weight loss pills that work
weight loss injections
best appetite suppressant
Lorenzo - 10:16am, Czwartek 8 Luty 2018.http://Lorenzo