<<Strona główna

Koeksisters - pączki z RPA

Autor: thiessa @ 4:48pm, środa 15 Luty 2012.

Koeksisters

Źródło: http://www.kapsztad.com

Koeksisters to pączki z RPA. Nazwa pochodzi z języka afrykanerskiego. Koek oznacza ciastko, natomiast sisters oczywiście siostry, czyli w wolnym tłumaczeniu będą to siostrzane ciastka. Drugi człon nazwy nawiązuje do tego, że pączki te powstają poprzez skręcenie dwóch kawałków ciasta, lub zaplecenie trzech. Inna wersja głosi, że pochodzi od słowa sissen, który naśladuję dźwięk, jaki wydają koeksisters w czasie smażenia na tłuszczu. Może to też być analogia do dźwięku wydawanego w czasie moczenia gorących koeksisters w zimnym syropie. Pochodzenie samego dania nie jest do końca jasne. Niektóre źródła podają, że ciastka nawiązują do tradycyjnych holenderskich pączków (Afrykanerzy są potomkami holenderskich emigrantów, którzy przybyli do RPA w XVII w.) inne głoszą, że zostały przywiezione do Afryki Południowej przez Malajskich niewolników z Przylądka i wywodzą się z tradycji indonezyjskiej i indyjskiej, gdzie zanurza się w syropie inne ciastka: jalebi i gulab jamun. Trzeci obóz głosi, że pomiędzy koeksister pochodzenia holenderskiego i malajskiego widać wyraźną różnicę. Koekstster preferowane przez Malajów bardziej przypominają ciastka, są zdecydowanie bardziej przyprawione i często pokryte wiórkami kokosowymi. Wersja afrykanerska jest zaś bardziej łagodna w smaku.
Bardzo ważne jest, żeby gorące koeksisters jak najszybciej zanurzyć w zimnym syropie, przygotowanym dzień wcześniej. Słodki syrop powinien być zawsze zimny, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie garnka z syropem w innym garnku z kostkami lodu. Jak tylko temperatura syropu podniesie się, nasz końcowy produkt nie będzie już chrupiący, będzie bardziej miękki, przypominający wersję malajską. Oczywiście jest to zalecenie w przypadku lata. Mroźna zima bardzo ułatwia to zadanie. Syrop pozostawiony na noc na balkonie będzie idealnie zimny i gwarantuję, że jego temperatura się nie zdąży podnieść.

Koeksisters

Składniki na syrop 

1 kg cukru,
500 ml wody,
2 kawałki świeżego imbiru (5 cm długości),
2 ml cream of tartar (wodorowinian potasu, kamień winny),
szczypta soli,
starta skórka z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny,

Składniki na ciasto

0,5 kg mąki
2 ml soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6dag startego masła
1 jajo
300 ml mleka albo wody

Cream of tartar, Tartaric Acid

Cream of tartar ( magnesium sulphate), czyli wodorowinian potasu lub kamień winny.
Cream of tartar polepsza strukturę ubijanych jaj. Zalecane jest dodawanie 0.5 łyżeczki tartaru na każde jajo.
Tartaric Acid ( potassium tartrate), czyli kwas winowy (kwas winowy).
W pieczeniu tartaric acid dodaje kwaśny smak do ciasta

Jeden dzień wcześniej przygotowujemy syrop.

Włożyć wszystkie składniki do rondelka, powoli podgrzewać całość mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nakryć garnek i gotować przez około jedną minutę. Odkryć rondelek i gotować przez następne pięć minut bez mieszania. Pozostawić syrop w chłodnym miejscu na dwie godziny do ostygnięcia. Przechować w lodówce do następnego dnia.

Sposób przygotowania ciasta
Przesiać razem wszystkie suche składniki. Dodać masło i wyrobić to wszystko palcami. Dodać jajko i 250 ml wody albo mleka. Całość ugniatać do chwili uzyskania miękkiego ciasta. Jeśli ciasto jest za twarde, dodać więcej wody. Wyrabiać ciasto do chwili pojawienia się na powierzchni małych bąbelków powietrza. Nakryć ciasto wilgotną ścierką i pozostawić żeby odpoczęło na 30 minut do godziny. Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i pociąć w paski szerokości około 1 cm. Skręcać dwa paski razem albo pleść trzy paski tworząc warkocz. Podzielić warkocze na kawałki długości około 8 cm. Zgiąć końce żeby się nie rozwijały. Do garnka wleć 8 cm oleju, rozgrzać go do temperatury około 190 stopni (kawałek chleba powinien zarumienić się w ciągu jednej minuty). Smażyć koeksisters przez 1 do 2 minut albo do uzyskania złotego koloru. Pozwolić usmażonym koeksisters na ocieknięcie oleju, następnie zanurzyć je w syropie na około dwie minuty. Ustawić miskę z syropem na kostkach z lodem, żeby syrop przez cały czas pozostawał zimny. Nasiąknięte syropem koeksisters pozostawić na durszlaku na kilka minut żeby usunąć nadmiar syropu.


Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ale to jest coś ślicznego o bardzo mi się podoba przepis

margot - 5:38pm, środa 15 Luty 2012.http://kuchniaalicji.blogspot.com/

Każdy kraj ma swojego pączka, bardzo ładnie się prezentują :)

Samantha - 7:14pm, środa 15 Luty 2012.http://kulinarnyblogsamanthy.com

ależ one się pysznie błyszczą!:-)

asieja - 7:31pm, środa 15 Luty 2012.http://ugotujmy.blogspot.com

ale ciekawe pączki :) wyglądają jak kłosy zboża

anonim - 7:45pm, środa 15 Luty 2012.

zapomniałam się podpisać ;)

zauberi - 7:46pm, środa 15 Luty 2012.http://niebieskapistacja.blox.pl/html

Ale zgrabne warkoczyki Ci wyszly! Nie podejrzewałabym, że i w RPA pączki jedzą. To bardzo lubię w gotowaniu, odkrywanie, że na końcu świata ludzie mają podobne pomysły na jedzenie, tyle że ciut inaczej je realizują (ten imbirowy syrop wygląda interesująco). Ja w tym roku planuję na Tłusty Czwartek tradycyjne pączki, jeszcze nigdy dotąd nie robiłam, więc żeby zminimalizować ryzko porażki kupiłam sobie termometr cukierniczy, zobaczymy.

Malgoshka - 7:55am, Czwartek 16 Luty 2012.http://pobitegary.com

Margot to prawda, ze wersja spleciona w warkoczyk wyglada fajniej niz skrecona z 2 kawalkow.

Samantha masz racje. W rozych czesciach swiata maja paczkopodobne wyroby, choc przewazaka chyba takie w formie oponki.

Asieja taki ich urok zaraz po zrobieniu. Na drugi dzien blyszcza mniej.

Zauberi jak juz pisalam wyzej mozna tez zrobic wersje skrecona z 2 kawalkow, ale nie tak efektowna.

Malgoshka ja prawde powiedziawszy tez nie wiedzialam dopoki nie zaczelam zglebiac tajnikow kuchni RPA i wynajdywac charakterystycznych potraw.
Z tym termometrem dobry pomysl. kiedy pierwszy raz robilam paczki to najtruniejsze zadanie to bylo utrafic z temperatura oleju tak, zeby na zewnatrz nie byly za bardzo spieczone a w srodku surowe.
Mojemu Mezowi ta sztuka zawsze sie udaje, bo to On jest u nas w domu od paczkow.

thiessa - 8:08am, Czwartek 16 Luty 2012.

No no...napracowałaś się:-)

MalgosiaZ - 12:48pm, Piątek 17 Luty 2012.http://smakialzacji.blogspot.com/

MalgosiaZ pracy jakos szczegolnie duzo przy tym nie ma. Syrop gotuje sie sam, zaplatanie to chwila i tylko stac trzeba przy smazeniu, ale tez niedlugo.

thiessa - 10:31pm, Sobota 18 Luty 2012.

free slots vegas world
usa online slots real money
real money online
absolutely free slots for fun
casino games online real money

Janie - 1:32pm, Niedziela 21 Styczeń 2018.http://Janie

real money casino
casino games
casino online
casino games
online casino

Esmeralda - 6:52pm, środa 24 Styczeń 2018.http://Esmeralda

best supplements for weight loss
diet pill
weight loss pills that work
weight loss injections
best appetite suppressant

Lorenzo - 10:16am, Czwartek 8 Luty 2018.http://Lorenzo

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów