
Marokański kurczak z ras el hanout i śliwkami
Autor: thiessa @ 4:40pm, środa 15 Luty 2012.
Źródło: "Cooking Moroccan" Murdoch Books
Dzisiejsze danie pozwoli się nam przenieść w cieplejsze rejony świata. Chyba Wszyscy już jesteśmy trochę zmęczeni zimą, zwłaszcza ostatnio. Nie ma nic lepszego niż danie pachnące przyprawami a to dodatkowo pachnie wodą różaną i zawiera suszone śliwki, które warto jeść zimą, bo są bogate w błonnik, ułatwiają spalanie tłuszczu, przyspieszają przemianę materii i przyspieszają trawienie. To wszystko bardzo się przyda zimą, kiedy mamy skłonności do przybierania na wadze.
Składniki:
30g masła,
1 1/2 łyżeczki ras el hanout
4 piersi z kurczaka,
1 cebula, pokrojona w półplasterki,
250 ml rosołu z kurczaka,
150g suszonych śliwek,
3 łyżki miodu,
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki wody różanej,
sól.
kuskus do podania.
Rozpuścić masło na głębokiej patelni z pokrywką. Dodać ras el hanout i smażyć na małym ogniu przez 30 sekund, zwiększyć ogień i włożyć na patelnię posolone piersi z kurczaka. Smażyć po minucie każdą ze stron uważając, żeby nie przypalić przypraw. Kurczaka zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut. Następnie dodać miód, sok z cytryny i wodę różaną, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Włożyć z powrotem na patelnię kurczaka i gotować przez 15 minut. Doprawić ewentualnie do smaku. Pokroić kurczaka ukośnie w plasterki i podawać z sosem śliwkowym i kuskusem.

Komentarze
proszÄ™ nie odbierać tego komentarza jako zÅ‚oÅ›liwość, albo trolowanie (pewnie i tak zostanÄ™ źle odebrany) ale jeÅ›li chodzi o gotowanie to jestem chorobliwym pedantem, a cebula to chyba moje ulubione warzywo... ale, wydajÄ™ mi siÄ™ że na zdjÄ™ciu cebula jest ewidentnie pokrojona w póÅ‚plasterki/póÅ‚księżyce. które nie maja wiele wspólnego z piórkami. jak kroić w piórka pokazuje paskal na YT (można wyłączyć gÅ‚os jesli komuÅ› dziaÅ‚a na nerwy tak jak mi) albo tu : http://kucharz.wieszjak.pl/przygotowanie-potraw/232146,Sztuka-krojenia-cebuli.html. ale jak pisaÅ‚em proszÄ™ nie brać tego do siebie bo taki już ze mnie \"cooking nazi\" ;)
zoolander - 7:56pm, środa 15 Luty 2012.
Wcale nie odebralam tego jako zlosliwosc, cenie sobie kazda uwage merytoryczna dotyczÄ…cÄ… dania, rowniez krytyczna. Faktycznie nieprecyzyjnie opisalam sposob krojenia tej cebuli, w oryginale cebula ma byc sliced, czyli nawet wiecej niz w polplasterki, bo plasterki. Nie mniej jednak nie zmienia to niczego w smaku dania:-)
Przepis poprawiam, zeby byl zgodny z tym co widac.
A glos Pascala faktycznie dziala mi na nerwy a sposob w jaki wypowiada slowo "piórka" to w ogole:-)
thiessa - 8:52pm, środa 15 Luty 2012.