<<Strona główna

Marokański kurczak z ras el hanout i śliwkami

Autor: thiessa @ 4:40pm, środa 15 Luty 2012.

Marokański kurczak z ras el hanout i śliwkami, Moroccan chicken with ras el hanout and plums

Źródło: "Cooking Moroccan" Murdoch Books


Dzisiejsze danie pozwoli się nam przenieść w cieplejsze rejony świata. Chyba Wszyscy już jesteśmy trochę zmęczeni zimą, zwłaszcza ostatnio. Nie ma nic lepszego niż danie pachnące przyprawami a to dodatkowo pachnie wodą różaną i zawiera suszone śliwki, które warto jeść zimą, bo są bogate w błonnik, ułatwiają spalanie tłuszczu, przyspieszają przemianę materii i przyspieszają trawienie. To wszystko bardzo się przyda zimą, kiedy mamy skłonności do przybierania na wadze.

Składniki:

30g masła,
1 1/2 łyżeczki ras el hanout
4 piersi z kurczaka,
1 cebula, pokrojona w półplasterki,
250 ml rosołu z kurczaka,
150g suszonych śliwek,
3 łyżki miodu,
3 łyżki soku z cytryny,
3 łyżki wody różanej,
sól.
kuskus do podania.

Rozpuścić masło na głębokiej patelni z pokrywką. Dodać ras el hanout i smażyć na małym ogniu przez 30 sekund, zwiększyć ogień i włożyć na patelnię posolone piersi z kurczaka. Smażyć po minucie każdą ze stron uważając, żeby nie przypalić przypraw. Kurczaka zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut. Następnie dodać miód, sok z cytryny i wodę różaną, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Włożyć z powrotem na patelnię kurczaka i gotować przez 15 minut. Doprawić ewentualnie do smaku. Pokroić kurczaka ukośnie w plasterki i podawać z sosem śliwkowym i kuskusem.

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

proszÄ™ nie odbierać tego komentarza jako zÅ‚oÅ›liwość, albo trolowanie (pewnie i tak zostanÄ™ źle odebrany) ale jeÅ›li chodzi o gotowanie to jestem chorobliwym pedantem, a cebula to chyba moje ulubione warzywo... ale, wydajÄ™ mi siÄ™ że na zdjÄ™ciu cebula jest ewidentnie pokrojona w póÅ‚plasterki/póÅ‚księżyce. które nie maja wiele wspólnego z piórkami. jak kroić w piórka pokazuje paskal na YT (można wyłączyć gÅ‚os jesli komuÅ› dziaÅ‚a na nerwy tak jak mi) albo tu : http://kucharz.wieszjak.pl/przygotowanie-potraw/232146,Sztuka-krojenia-cebuli.html. ale jak pisaÅ‚em proszÄ™ nie brać tego do siebie bo taki już ze mnie \"cooking nazi\" ;)

zoolander - 7:56pm, środa 15 Luty 2012.

Wcale nie odebralam tego jako zlosliwosc, cenie sobie kazda uwage merytoryczna dotyczÄ…cÄ… dania, rowniez krytyczna. Faktycznie nieprecyzyjnie opisalam sposob krojenia tej cebuli, w oryginale cebula ma byc sliced, czyli nawet wiecej niz w polplasterki, bo plasterki. Nie mniej jednak nie zmienia to niczego w smaku dania:-)
Przepis poprawiam, zeby byl zgodny z tym co widac.
A glos Pascala faktycznie dziala mi na nerwy a sposob w jaki wypowiada slowo "piórka" to w ogole:-)

thiessa - 8:52pm, środa 15 Luty 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów