
Zupa z buraków i granatów
Autor: thiessa @ 6:36am, Poniedziałek 13 Luty 2012.
Źródło: "Zupy" Annie Bell
Kiedy kupiłam książkę "Zupy" Annie Bell od razu zaznaczyłam sobie kilka przepisów do zrobienia, chociaż prędzej, czy później zrobię większość, bo jestem totalną zupiarą. Skupiłam się na zupach, które mogę zrobić już teraz. Wśród przepisów znalazła się między innymi ta zupa z uwagi na jej sezonowość. Sok z granatów spełnia rolę zakwaszacza w tej zupie i na prawdę wszystko smakuje wyśmienicie. Aby uzyskać 200 ml soku potrzebne będą dwa duże granaty. Ja miałam na tyle duże, że wystarczyło mi półtora. Zupę można polać syropem z granatów, którego często używa się w daniach kuchni arabskiej. Nie jest to konieczne, ale bardzo polecam ta opcję, jeśli ktoś ma dostęp do takiego syropu. Uwielbiam tą kwaśną słodycz, jaką daje.
Składniki:
50g masła,
2 średnie cebule, posiekane,
700g buraków, pokrojonych w kostkę,
2 ząbki czosnku, posiekane,
200 ml soku z granatów,
1,2 l wywaru warzywnego,
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa,
6 łyżek orzeszków piniowych,
syrop z granatów do podania (opcjonalnie).
Masło roztopić w dużym rondlu, włożyć cebulę i smażyć 5-8 minut, aż się zeszkli i zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek i buraki, smażyć jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać sok z granatów, odparować do konsystencji syropu, następnie wlać wywar, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i wolno gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Na dno naczynia do zapiekania wsypać orzeszki piniowe, prażyć 8-9 minut, aż się zrumienią na złoto. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Zupę zmiksować w blenderze, wlać z powrotem do garnka i ewentualnie doprawić do smaku. Podawać posypaną orzeszkami piniowymi i ewentualnie skropioną syropem z granatów.

Komentarze
No wiele zup jadłem, ale z granatów jeszcze nigdy. Ląduje na liście "do zrobienia" :)
Ali - 7:23am, Poniedziałek 13 Luty 2012.http://www.chleby.info
Ali ciesze sie, bo to naprawde smaczna zupa.
thiessa - 7:28pm, Poniedziałek 13 Luty 2012.
Wygląda cudownie... Zastanawiam się, czy się skusić, bo granaty takie drogie są teraz.
WegAnka - 9:23pm, Poniedziałek 13 Luty 2012.http://veganne-and-proud.blogspot.com/
To prawda tanie nie sa. Ja czesto kupuje takie przecenione z troche sucha skorka. W srodku sa takie jak trzeba a ziarenka nadal pozostaja soczyste.
thiessa - 10:55pm, Poniedziałek 13 Luty 2012.
Thiesso, ja Twoje zupy uwielbiam. Kazdy przepis, ktory podalas, a z ktorego skorzystalam okazal sie byc strzalem w dziesiatke. :) Jak tylko dokopie sie do ksiazek po przeprowadzce, to bede odgrzewac przepisy z Veganomicon, ktory kupilam takze dzieki Tobie. :) Ja tez kupuje przecenione granaty i co wiecej - okazuje sie, ze moga jeszcze polezec i nawet dwa tygodnie, a w srodku z nimi sie nic nie dzieje. :) Pozdrowienia!
Karolina - 11:54am, środa 15 Luty 2012.http://zmyslywkuchni.blogspot.com/
Widziałm gdzieś ten przepis i kurcze boję siętego smaku. Ale kusi. Boje sietakiej ilości słodkich buraków (nie przepadam za słodkimi nutami w daniach wytrawnych) i zastanawiam się, czy sok z granatów - kwasny i cierpki w przeważającej mierze to równowazy. A syrop z granatów mama!!! i jeszcze nie zainaugurowałam. Moze to i okazja.
Kinga - 4:20pm, środa 15 Luty 2012.
Karolina ta zupa smakuje podobnie do naszej ulubionej buraczano-pomidorowej, wiec mysle, ze Ci podejdzie.
Wiesz, ze ostatnio tez wertowalam Veganomicon, bo cos mnie naszlo na przepisy stamtad. Chyba tez sobie odswieze. Poza tym kupilam Vegan with a vengeance tej samej autorki. Juz pozaznaczalam sobie pare przepisow do zrobienia. Niektore musza poczekac na sezon, ale pare da sie zrobic teraz. Przepisy maja troche inny charakter, ale sa rownie ciekawe.
Zycze powodzenia na nowym mieszkaniu i szybkiego uporania sie z balaganem.
Kinga wlasnie po to dodaje sie do tej zupy sok z granatow, zeby zrownowazyc jej slodycz. Moim zdaniem z powodzeniem, ale gdybys czula, ze potrzebujesz jeszcze czegos kwasniejszego to mozna dodac do zupy troche octu balsamicznego o ile syrop z granatow nie wystarczy.
thiessa - 7:01pm, środa 15 Luty 2012.
Przepis zapisalam i juz sie nie moge doczekac, az go wyprobuje, dzieki:)
monikucha - 11:29am, Czwartek 16 Luty 2012.
Dziękuję. :) Mnie naszło na Veganomicon, bo przejrzałam wątek wegański na GP, a tam wrzucałaś fantastyczne potrawy i zdjęcia. :) A tę zupę też zrobię, jak się uporam ze wszystkim. Pozdrowienia! :)
Karolina - 9:18pm, Czwartek 16 Luty 2012.
Kurcze mam tę książkę i jakoś przegapiłam tę zupkę, połączenie wręcz niesamowite dla mnie: burak i granat...ciekawa jestem jak to smakuje ;) Przypomniałaś mi też o tej książce, że mam ją tylko do marca, więc pora z niej coś ugotować
mopswkuchni - 12:21pm, Piątek 24 Luty 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/