<<Strona główna

Zupa z buraków i granatów

Autor: thiessa @ 6:36am, Poniedziałek 13 Luty 2012.

Zupa z buraków i granatów, Beetroot and pomergranate soup

Źródło: "Zupy" Annie Bell


Kiedy kupiłam książkę "Zupy" Annie Bell od razu zaznaczyłam sobie kilka przepisów do zrobienia, chociaż prędzej, czy później zrobię większość, bo jestem totalną zupiarą. Skupiłam się na zupach, które mogę zrobić już teraz. Wśród przepisów znalazła się między innymi ta zupa z uwagi na jej sezonowość. Sok z granatów spełnia rolę zakwaszacza w tej zupie i na prawdę wszystko smakuje wyśmienicie. Aby uzyskać 200 ml soku potrzebne będą dwa duże granaty. Ja miałam na tyle duże, że wystarczyło mi półtora. Zupę można polać syropem z granatów, którego często używa się w daniach kuchni arabskiej. Nie jest to konieczne, ale bardzo polecam ta opcję, jeśli ktoś ma dostęp do takiego syropu. Uwielbiam tą kwaśną słodycz, jaką daje. 

Składniki:

50g masła,
2 średnie cebule, posiekane,
700g buraków, pokrojonych w kostkę,
2 ząbki czosnku, posiekane,
200 ml soku z granatów,
1,2 l wywaru warzywnego,
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa,
6 łyżek orzeszków piniowych,
syrop z granatów do podania (opcjonalnie).

Masło roztopić w dużym rondlu, włożyć cebulę i smażyć 5-8 minut, aż się zeszkli i zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Dodać czosnek i buraki, smażyć jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać sok z granatów, odparować do konsystencji syropu, następnie wlać wywar, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i wolno gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Na dno naczynia do zapiekania wsypać orzeszki piniowe, prażyć 8-9 minut, aż się zrumienią na złoto. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Zupę zmiksować w blenderze, wlać z powrotem do garnka i ewentualnie doprawić do smaku. Podawać posypaną orzeszkami piniowymi i ewentualnie skropioną syropem z granatów.


Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

No wiele zup jadłem, ale z granatów jeszcze nigdy. Ląduje na liście "do zrobienia" :)

Ali - 7:23am, Poniedziałek 13 Luty 2012.http://www.chleby.info

Ali ciesze sie, bo to naprawde smaczna zupa.

thiessa - 7:28pm, Poniedziałek 13 Luty 2012.

Wygląda cudownie... Zastanawiam się, czy się skusić, bo granaty takie drogie są teraz.

WegAnka - 9:23pm, Poniedziałek 13 Luty 2012.http://veganne-and-proud.blogspot.com/

To prawda tanie nie sa. Ja czesto kupuje takie przecenione z troche sucha skorka. W srodku sa takie jak trzeba a ziarenka nadal pozostaja soczyste.

thiessa - 10:55pm, Poniedziałek 13 Luty 2012.

Thiesso, ja Twoje zupy uwielbiam. Kazdy przepis, ktory podalas, a z ktorego skorzystalam okazal sie byc strzalem w dziesiatke. :) Jak tylko dokopie sie do ksiazek po przeprowadzce, to bede odgrzewac przepisy z Veganomicon, ktory kupilam takze dzieki Tobie. :) Ja tez kupuje przecenione granaty i co wiecej - okazuje sie, ze moga jeszcze polezec i nawet dwa tygodnie, a w srodku z nimi sie nic nie dzieje. :) Pozdrowienia!

Karolina - 11:54am, środa 15 Luty 2012.http://zmyslywkuchni.blogspot.com/

Widziałm gdzieś ten przepis i kurcze boję siętego smaku. Ale kusi. Boje sietakiej ilości słodkich buraków (nie przepadam za słodkimi nutami w daniach wytrawnych) i zastanawiam się, czy sok z granatów - kwasny i cierpki w przeważającej mierze to równowazy. A syrop z granatów mama!!! i jeszcze nie zainaugurowałam. Moze to i okazja.

Kinga - 4:20pm, środa 15 Luty 2012.

Karolina ta zupa smakuje podobnie do naszej ulubionej buraczano-pomidorowej, wiec mysle, ze Ci podejdzie.
Wiesz, ze ostatnio tez wertowalam Veganomicon, bo cos mnie naszlo na przepisy stamtad. Chyba tez sobie odswieze. Poza tym kupilam Vegan with a vengeance tej samej autorki. Juz pozaznaczalam sobie pare przepisow do zrobienia. Niektore musza poczekac na sezon, ale pare da sie zrobic teraz. Przepisy maja troche inny charakter, ale sa rownie ciekawe.
Zycze powodzenia na nowym mieszkaniu i szybkiego uporania sie z balaganem.

Kinga wlasnie po to dodaje sie do tej zupy sok z granatow, zeby zrownowazyc jej slodycz. Moim zdaniem z powodzeniem, ale gdybys czula, ze potrzebujesz jeszcze czegos kwasniejszego to mozna dodac do zupy troche octu balsamicznego o ile syrop z granatow nie wystarczy.

thiessa - 7:01pm, środa 15 Luty 2012.

Przepis zapisalam i juz sie nie moge doczekac, az go wyprobuje, dzieki:)

monikucha - 11:29am, Czwartek 16 Luty 2012.

Dziękuję. :) Mnie naszło na Veganomicon, bo przejrzałam wątek wegański na GP, a tam wrzucałaś fantastyczne potrawy i zdjęcia. :) A tę zupę też zrobię, jak się uporam ze wszystkim. Pozdrowienia! :)

Karolina - 9:18pm, Czwartek 16 Luty 2012.

Kurcze mam tę książkę i jakoś przegapiłam tę zupkę, połączenie wręcz niesamowite dla mnie: burak i granat...ciekawa jestem jak to smakuje ;) Przypomniałaś mi też o tej książce, że mam ją tylko do marca, więc pora z niej coś ugotować

mopswkuchni - 12:21pm, Piątek 24 Luty 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów