
Tofu w dżemie z chilli
Autor: thiessa @ 6:32pm, Sobota 11 Luty 2012.
Źródło: http://www.rachelcooksthai.com
Tajska pasta chilli zwana dżemem z chilli lub po prostu nam prik pao to fantastyczny dodatek do dań kuchni tajskiej. Wbrew nazwie wcale nie jest piekielnie ostra, raczej lekko słodka i aromatyczna. Niebawem napisze o niej nieco więcej a tymczasem zapraszam na ekspresowe dania z tofu. Od momentu rozpoczęcia przygotowań do znalezienia się na talerzu mija raptem 15 minut. Dokładnie tyle, ile potrzeba na ugotowanie ryżu. Można przygotować to danie bardziej na bogato z dodatkiem dowolnych warzyw.
Składniki: (2 porcje)
300g tofu, pokrojonego na kawałki o dowolnym kształcie,1 1/2 łyżki dżemu chilli (nam prik pao, chilli paste in soya bean oil),
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka sosu rybnego lub sojowego,
1 duża cebulka dymka, posiekana,
2 łyżki oleju arachidowego do smażenia lub innego o neutralnym smaku,
ewentualnie sól do smaku.
Wok przepalić, następnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić czosnek. Smażyć 30 sekund i dodać dżem chilli, smażyć parę sekund i dodać tofu oraz sos rybny lub sojowy. Smażyć do momentu, kiedy całe tofu pokryje się dżemem chilli i lekko zrumieni. Wyłączamy ogień pod wokiem, wrzucamy dymkę i mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą. Podajemy z białym ryżem.
Chilli jam
olej do smażenia,
20 azjatyckich szalotek, pokrojonych w plasterki lub odpowiednia ilość czerwonej cebuli, która jest odpowiednikiem tajskich szalotek,
10 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki,
3 łyżki suszonych krewetek,
7 długich czerwonych chilli, posiekanych,
3 łyżki puree z tamaryndu lub 3 łyżki soku z limonki,
6 łyżek cukru palmowego,
1 łyżeczka pasty krewetkowej.
W woku lub na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim szalotki i czosnek aż staną się złote. Przełożyć do blendera i zmiksować.
Smażyć suszone krewetki i chilli przez 1-2 minuty, następnie dodać do blendera i zmiksować z pozostałymi składnikami. Wlać tak dużo oleju sojowego ile będzie potrzeba, żeby zmiksować wszystko na gładką pastę. Włożyć zmiksowaną pastę do czystego rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, kiedy stanie się gęsta. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z odparowywaniem. Przyprawić pastę solą lub sosem rybnym.
Pastę można przechowywać w słoiku w lodówce przez kilka miesięcy.
Komentarze
Jest moc! Oswajam tofu. Jadłam raz. Dobrze przyrządzone smakuje fajnie.
Nieśka - 6:45pm, Sobota 11 Luty 2012.http://mowia-weki.blogspot.com
To prawda. A nasaczone jakims fajnym sosem lub wczesniej zamarynowane jest super.
thiessa - 6:47pm, Sobota 11 Luty 2012.
ojej jaki fajny przepis na tofu , które uwielbiam
p.s ja bym bardzo prosiła o przepis na prik pao.
margot - 6:56pm, Sobota 11 Luty 2012.
Brzmi intrygująco! Musi być pyszne :)
Sisters4cooking - 7:50pm, Sobota 11 Luty 2012.http://www.sisters4cooking.blogspot.com
oj , tak szybko , dziękuję :))))
margot - 7:50pm, Sobota 11 Luty 2012.
poezja!
Zuza - 12:00pm, Niedziela 12 Luty 2012.http://zielonakuchnia.blogspot.com
Wstyd, wstyd, wstyd, ale tak jakos sie zawsze uklada, ze... tofu jeszcze nie jadlam. Pod nosem mam chinski sklepik i juz nieraz tofu u nich do reki bralam, przepisow mam mase, ale jakos...Zawsze jak do ciebie zagladam, znjade cos, na co mam ochote. I w koncu bardzo polubilam okre:)
anonim - 6:06pm, Niedziela 12 Luty 2012.
Poczatkujacym tofujadom polecam ten przepis:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=92
dla mnie poezja a okre uwielbiam.
thiessa - 7:27pm, Poniedziałek 13 Luty 2012.