<<Strona główna

Tofu w dżemie z chilli

Autor: thiessa @ 6:32pm, Sobota 11 Luty 2012.

Tofu w dżemie z chilli  , Chili jam tofu

Źródło: http://www.rachelcooksthai.com

Tajska pasta chilli zwana dżemem z chilli lub po prostu nam prik pao to fantastyczny dodatek do daÅ„ kuchni tajskiej. Wbrew nazwie wcale nie jest piekielnie ostra, raczej lekko sÅ‚odka i aromatyczna. Niebawem napisze o niej nieco wiÄ™cej a tymczasem zapraszam na ekspresowe dania z tofu. Od momentu rozpoczÄ™cia przygotowaÅ„ do znalezienia siÄ™ na talerzu mija raptem 15 minut. DokÅ‚adnie tyle, ile potrzeba na ugotowanie ryżu. Można przygotować to danie bardziej na bogato z dodatkiem dowolnych warzyw. 

Składniki: (2 porcje)

300g tofu, pokrojonego na kawałki o dowolnym kształcie,
1 1/2 łyżki dżemu chilli (nam prik pao, chilli paste in soya bean oil),
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 łyżka sosu rybnego lub sojowego,
1 duża cebulka dymka, posiekana,
2 łyżki oleju arachidowego do smażenia lub innego o neutralnym smaku,
ewentualnie sól do smaku.

Wok przepalić, następnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić czosnek. Smażyć 30 sekund i dodać dżem chilli, smażyć parę sekund i dodać tofu oraz sos rybny lub sojowy. Smażyć do momentu, kiedy całe tofu pokryje się dżemem chilli i lekko zrumieni. Wyłączamy ogień pod wokiem, wrzucamy dymkę i mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą. Podajemy z białym ryżem.

Chilli jam

olej do smażenia,
20 azjatyckich szalotek, pokrojonych w plasterki lub odpowiednia ilość czerwonej cebuli, która jest odpowiednikiem tajskich szalotek,
10 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki,
3 łyżki suszonych krewetek,
7 długich czerwonych chilli, posiekanych,
3 łyżki puree z tamaryndu lub 3 łyżki soku z limonki,
6 łyżek cukru palmowego,
1 łyżeczka pasty krewetkowej.

W woku lub na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim szalotki i czosnek aż staną się złote. Przełożyć do blendera i zmiksować.
Smażyć suszone krewetki i chilli przez 1-2 minuty, następnie dodać do blendera i zmiksować z pozostałymi składnikami. Wlać tak dużo oleju sojowego ile będzie potrzeba, żeby zmiksować wszystko na gładką pastę. Włożyć zmiksowaną pastę do czystego rondelka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, kiedy stanie się gęsta. Trzeba uważać, żeby nie przesadzić z odparowywaniem. Przyprawić pastę solą lub sosem rybnym.
Pastę można przechowywać w słoiku w lodówce przez kilka miesięcy.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jest moc! Oswajam tofu. Jadłam raz. Dobrze przyrządzone smakuje fajnie.

Nieśka - 6:45pm, Sobota 11 Luty 2012.http://mowia-weki.blogspot.com

To prawda. A nasaczone jakims fajnym sosem lub wczesniej zamarynowane jest super.

thiessa - 6:47pm, Sobota 11 Luty 2012.

ojej jaki fajny przepis na tofu , które uwielbiam

p.s ja bym bardzo prosiła o przepis na prik pao.

margot - 6:56pm, Sobota 11 Luty 2012.

Brzmi intrygująco! Musi być pyszne :)

Sisters4cooking - 7:50pm, Sobota 11 Luty 2012.http://www.sisters4cooking.blogspot.com

oj , tak szybko , dziękuję :))))

margot - 7:50pm, Sobota 11 Luty 2012.

poezja!

Zuza - 12:00pm, Niedziela 12 Luty 2012.http://zielonakuchnia.blogspot.com

Wstyd, wstyd, wstyd, ale tak jakos sie zawsze uklada, ze... tofu jeszcze nie jadlam. Pod nosem mam chinski sklepik i juz nieraz tofu u nich do reki bralam, przepisow mam mase, ale jakos...Zawsze jak do ciebie zagladam, znjade cos, na co mam ochote. I w koncu bardzo polubilam okre:)

anonim - 6:06pm, Niedziela 12 Luty 2012.

Poczatkujacym tofujadom polecam ten przepis:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=92
dla mnie poezja a okre uwielbiam.

thiessa - 7:27pm, Poniedziałek 13 Luty 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów