<<Strona główna

Tempeh balti

Autor: thiessa @ 6:14am, Czwartek 9 Luty 2012.

Tempeh balti

Źródło: "Super soya" Tanya Carr and Joanna Farrow

Balti to brytyjski typ curry podawany w naczyniu, w którym się gotowało o tej samej nazwie. Garnek w swojej konstrukcji przypomina wok z płaskim dnem i dwoma uchwytami.
Dania balti gotuje się bezpośrednio przed spożyciem i mają formę aromatycznego, dobrze przyprawionego curry. Tradycyjnie podaje się je bez dodatku ryżu i sztućców. Resztki jedzenia wymiata się przy pomocy chleba balti.
Początki stylu balti nie są do końca jasne. Według niektórych źródeł powstał w Birmingham, według innych źródeł jego genezy należy szukać w Baltistanie. Kiedyś było to królestwo, obecnie zajmuje północną część Pakistanu i został on przywieziony na Wyspy przez tamtejszych emigrantów.
Kuchnia balti stała się popularna w Wielkiej Brytanii w latach 80-tych a w 90-tych jej popularność jeszcze bardziej wzrosła. Restauracje balti są nazywane w Birmingham i okolicach, gdzie jest ich główne skupisko, "domami balti". W innych częściach świata praktycznie się ich nie spotyka. Nowoczesna kuchnia balti zawiera przepisy na dania, o których nikt nigdy nie słyszał w Baltistanie. Myślę, że prezentowane tutaj danie można zaliczyć właśnie do takiej kategorii.
To danie to typowy jednogarnkowiec. Zawiera ziemniaki, więc może być spożywane jako samodzielny posiłek, ale można sobie oczywiście ugotować do niego ryż, chociaż to mało ortodoksyjne.

Tempeh jest tradycyjnym produktem sojowym pochodzącym z Indonezji, popularny zwłaszcza na Jawie. Powstaje w wyniku kontrolowanej fermentacji ziaren soi. Zachowuje on wszystkie właściwości odżywcze soi, a ponadto z uwagi na proces fermentacji nabiera on cech szczególnych. Składniki odżywcze są lepiej przyswajalne niż w soi, jest on również lżej strawny i jest wzbogacony o witaminy, z których szczególnie cenna jest witamina B12. Tempeh jest więc produktem niezastąpionym dla osób, które nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Składniki:

250g tempehu, pokrojonego na 1 cm kawałki,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1 cm kawałęk imbiru, posiekany,2 cebule, posiekane,
6 strączków kardamonu,
2 łyżeczki nasion kolendry,
2 łyżeczki nasion kuminu,
2 laski kory cynamonu,
2 liście laurowe,
6 goździków,
1 czerwona chilli, wypestkowana i posiekana,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 puszki pomidorów,
2 łyżeczki cukru (dałam stewię),
1/2 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
225g szpinaku.

Tempeh wymieszać w misce z czosnkiem i imbirem.
W moździerzu ubić kardamon, kumin i kolendrę.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć ją aż lekko zmięknie. Dodać czosnek, rozdrobnione przyprawy, chilli, kurkumę, liście laurowe i cynamon. Smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier i ziemniaki. Przykryć i gotować do momentu, kiedy będą miękkie. Dodać tempeh i gotować jeszcze 5 minut. Wrzucić szpinak, wymieszać, przykryć garnek i poczekać, aż zwiędnie. Gotowe.

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawy wpis, w UK dania balti faktycznie czesto widuje sie w menu indyjskich knajp, do tej pory jakos nie sprawdzilam co to za kuchnia. Dzieki.

Malgoshka - 8:11pm, Czwartek 9 Luty 2012.http://pobitegary.com

Mam ksiazke Pata Chapmana "Balti curry cookbook", który jest ponoć ekspertem w tej dziedzinie. Sama ksiazka jest rewelacyjna. Zawiera ponad 100 przepisow na dania balti. Zamierzam zrobić sobie mieszanke przypraw balti i troche poszalec.

thiessa - 6:25pm, Sobota 11 Luty 2012.

A to ciekawostka. I bez Ciebie nie miałabym zapewne szansy usłyszeć o tym stylu gotowania i specjalnym naczyniu. Dzięki, ze jesteś, a ja ciągle sioędzieki Tobie dokształcam. Lista skłądników dla mnie świetna, z wyjątkiem chilli, która jak zawsze pominę. A tempeh kocham, smak wędzonego jest niezastapiony i prawdę mówiąc wolę go od tofu. Co więcej tempeh pod względem zawartości aminokwasów, stanowi białko kompletne i można go porównać do białka wzorcowego tj. jajka. Co ciekawe ma największą zawartość tryptofanu - który wpływa na wytwarzanie serotoniny, bądż dopaminy (nauroprzekaźników w każdym razie), a to podnosi ogólny stan szczęśliwości:). Dalej w szrankach plasuje się sezam. Mam wrażenie, że od kilku miesięcy powinnam jeść wyłącznie tempech i tahinę, co w zakresie tego drugiego praktykuję, zjadając osobiście 1 słoik tahiny przez 3 dni łyżką ze słoika. Widać organizm wie czego mu trzeba. A danie zrobię, tempeh mam w lodówce, tylko, ze wędzony.Pozdr.

Kinga - 4:30pm, środa 15 Luty 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów