
Tempeh balti
Autor: thiessa @ 6:14am, Czwartek 9 Luty 2012.
Źródło: "Super soya" Tanya Carr and Joanna Farrow
Balti to brytyjski typ curry podawany w naczyniu, w którym się gotowało o tej samej nazwie. Garnek w swojej konstrukcji przypomina wok z płaskim dnem i dwoma uchwytami.
Dania balti gotuje się bezpośrednio przed spożyciem i mają formę aromatycznego, dobrze przyprawionego curry. Tradycyjnie podaje się je bez dodatku ryżu i sztućców. Resztki jedzenia wymiata się przy pomocy chleba balti.
Początki stylu balti nie są do końca jasne. Według niektórych źródeł powstał w Birmingham, według innych źródeł jego genezy należy szukać w Baltistanie. Kiedyś było to królestwo, obecnie zajmuje północną część Pakistanu i został on przywieziony na Wyspy przez tamtejszych emigrantów.
Kuchnia balti stała się popularna w Wielkiej Brytanii w latach 80-tych a w 90-tych jej popularność jeszcze bardziej wzrosła. Restauracje balti są nazywane w Birmingham i okolicach, gdzie jest ich główne skupisko, "domami balti". W innych częściach świata praktycznie się ich nie spotyka. Nowoczesna kuchnia balti zawiera przepisy na dania, o których nikt nigdy nie słyszał w Baltistanie. Myślę, że prezentowane tutaj danie można zaliczyć właśnie do takiej kategorii.
To danie to typowy jednogarnkowiec. Zawiera ziemniaki, więc może być spożywane jako samodzielny posiłek, ale można sobie oczywiście ugotować do niego ryż, chociaż to mało ortodoksyjne.
Tempeh jest tradycyjnym produktem sojowym pochodzącym z Indonezji, popularny zwłaszcza na Jawie. Powstaje w wyniku kontrolowanej fermentacji ziaren soi. Zachowuje on wszystkie właściwości odżywcze soi, a ponadto z uwagi na proces fermentacji nabiera on cech szczególnych. Składniki odżywcze są lepiej przyswajalne niż w soi, jest on również lżej strawny i jest wzbogacony o witaminy, z których szczególnie cenna jest witamina B12. Tempeh jest więc produktem niezastąpionym dla osób, które nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Składniki:
250g tempehu, pokrojonego na 1 cm kawałki,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1 cm kawałęk imbiru, posiekany,2 cebule, posiekane,
6 strączków kardamonu,
2 łyżeczki nasion kolendry,
2 łyżeczki nasion kuminu,
2 laski kory cynamonu,
2 liście laurowe,
6 goździków,
1 czerwona chilli, wypestkowana i posiekana,
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 puszki pomidorów,
2 łyżeczki cukru (dałam stewię),
1/2 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę,
225g szpinaku.
Tempeh wymieszać w misce z czosnkiem i imbirem.
W moździerzu ubić kardamon, kumin i kolendrę.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć ją aż lekko zmięknie. Dodać czosnek, rozdrobnione przyprawy, chilli, kurkumę, liście laurowe i cynamon. Smażyć przez minutę. Dodać pomidory, cukier i ziemniaki. Przykryć i gotować do momentu, kiedy będą miękkie. Dodać tempeh i gotować jeszcze 5 minut. Wrzucić szpinak, wymieszać, przykryć garnek i poczekać, aż zwiędnie. Gotowe.
Komentarze
Bardzo ciekawy wpis, w UK dania balti faktycznie czesto widuje sie w menu indyjskich knajp, do tej pory jakos nie sprawdzilam co to za kuchnia. Dzieki.
Malgoshka - 8:11pm, Czwartek 9 Luty 2012.http://pobitegary.com
Mam ksiazke Pata Chapmana "Balti curry cookbook", który jest ponoć ekspertem w tej dziedzinie. Sama ksiazka jest rewelacyjna. Zawiera ponad 100 przepisow na dania balti. Zamierzam zrobić sobie mieszanke przypraw balti i troche poszalec.
thiessa - 6:25pm, Sobota 11 Luty 2012.
A to ciekawostka. I bez Ciebie nie miałabym zapewne szansy usłyszeć o tym stylu gotowania i specjalnym naczyniu. Dzięki, ze jesteś, a ja ciągle sioędzieki Tobie dokształcam. Lista skłądników dla mnie świetna, z wyjątkiem chilli, która jak zawsze pominę. A tempeh kocham, smak wędzonego jest niezastapiony i prawdę mówiąc wolę go od tofu. Co więcej tempeh pod względem zawartości aminokwasów, stanowi białko kompletne i można go porównać do białka wzorcowego tj. jajka. Co ciekawe ma największą zawartość tryptofanu - który wpływa na wytwarzanie serotoniny, bądż dopaminy (nauroprzekaźników w każdym razie), a to podnosi ogólny stan szczęśliwości:). Dalej w szrankach plasuje się sezam. Mam wrażenie, że od kilku miesięcy powinnam jeść wyłącznie tempech i tahinę, co w zakresie tego drugiego praktykuję, zjadając osobiście 1 słoik tahiny przez 3 dni łyżką ze słoika. Widać organizm wie czego mu trzeba. A danie zrobię, tempeh mam w lodówce, tylko, ze wędzony.Pozdr.
Kinga - 4:30pm, środa 15 Luty 2012.