
Zupa warzywna z kaszÄ… bulgur
Autor: thiessa @ 7:39pm, Niedziela 25 Kwiecień 2010.
Źródło: "Zupy" Carole Clements
Śródziemnomorska wersja swojskiego krupniku. Zdecydowanie bardziej mi ta wersja podchodzi niż tradycyjny specjał na podrobach z dużą ilością kaszy a z mała zawartością warzyw.
Warzywa w tej wersji są typowe dla basenu morza śródziemnego a w roli kaszy jęczmiennej występuje pszeniczny bulgur.
Składniki:
1 łyżka oliwy,
2 cebule, drobno posiekane,
3 zÄ…bki czosnku, posiekane,
50g kaszy bulgur,
5 pomidorów, bez skórki pokrojonych w plasterki lub puszka pomidorów,
225g dyni, pokrojonej w kostkÄ™,
1 duża cukinia, pokrojona w kostkę,
1 l wrzÄ…cej wody,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/4 łyżeczki pasty chilli (u mnie harissa),
40g świeżych, posiekanych ziół (u mnie natka, koperek, bazylia),
25g rukoli, grubo posiekanej,
175g zielonego groszku,
sól, pieprz,
ewentualnie parmezan do posypania.
Na oliwie podsmażyć cebulę, kiedy będzie przyrumieniona dodać czosnek i kaszę bulgur. Smażyć jeszcze jakaś minutę. Stopniowo dodawać pomidory, dynię i cukinię. Wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, pastę chilli, szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Zdjąć pokrywkę, następnie wszystko dokładnie wymieszać, dodać rukolę, zioła, groszek i gotować do momentu, kiedy groszek będzie ugotowany. Doprawić na koniec solą i pieprzem.
Komentarze