
Somalijska zupa ziemniaczano-migdałowa
Autor: thiessa @ 6:52am, środa 1 Luty 2012.
Źródło: "A vegan taste of East Africa"
Nie mam pojęcia, czy w Somalii faktycznie jada się taką zupę. Pozostaje wierzyć autorce książki, która skądś czerpała wiedze dotyczącą zwyczajów żywieniowych ludności Somalii, bo internet milczy na ten temat. Istnieje prawdopodobieństwo, że w rzeczywistości przepis na taką zupę jest nieco inny być może autorka przystosowała go dla wegan. Mnie osobiście taka wersja bardzo odpowiada. Po pierwsze, dlatego że uwielbiam wegetariańskie zupy i w dużej mierze takie właśnie gotuję. Po drugie, dlatego że jest to zupa wybitnie zimowa, chociaż pochodząca z gorącej Afryki i posiada tą zaletę, że można ja bardzo szybko przyrządzić, żeby się rozgrzać. Na następny dzień będzie nawet lepiej smakować.
Składniki:
550g ziemniaków (3 duże), pokrojone w kostkę,
50g blanszowanych, podprażonych i zmielonych migdałów.
1 cebula, posiekana,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
800 ml wywaru warzywnego, bądź więcej jeść ktoś nie lubi gęstych zup,
płatki prażonych migdałów do posypania.
W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę aż zmięknie. Dodać ziemniaki, wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 15 minut. Wymieszać z mielonymi migdałami i gotować do momentu, kiedy ziemniaki całkowicie zmiękną. Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi.
|
Komentarze
Wyglada bardzo apetycznie!
Angie - 11:21am, środa 1 Luty 2012.http://www.pomidoribazylia.blogspot.com
Intrygujące połączenie. Musi być słodka ta zupka, pozdrawiam
mopswkuchni - 4:26pm, środa 1 Luty 2012.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
ciekawe połączenie :)
atina - 7:44am, Czwartek 2 Luty 2012.