
Lankijskie curry z fasolki szparagowej
Autor: thiessa @ 12:05am, Poniedziałek 30 Styczeń 2012.
Źródło: "Exotic tastes of Sri Lanka" Suharshini Seneviratne
Zimą możemy również jeść zdrowo i kolorowo wykorzystując mrożonki. W sezonie oczywiście najlepiej użyć świeżej fasolki. Danie to stanowi samodzielny posiłek, jeśli podamy je z ryżem. Może być również dodatkiem do innych dań. Ja zwykle robię dwa curry warzywne na raz. Tym razem do kompletu przygotowałam curry buraczkowe.
Składniki:
450g fasolki szparagowej,
2 łyżki oleju,
1 średnia cebula, posiekana,
6-8 nasion kozieradki,
1/8 łyżeczki nasion czarnej gorczycy,
3-4 liście curry,
1/8 łyżeczki kurkumy,
1/4-1/2 łyżeczki płatków z ryby maldive (opcjonalnie),
1/8 łyżeczki nasion kuminu,
1-2 zÄ…bki czosnku, pokrojone w plasterki,
5 ziaren pieprzu,
1/2 łyżeczki chilli lub 1 średnia zielona chilli pokrojona w plasterki,
1/2 łyżeczki musztardy,
sól i pieprz do smaku,
1 szklanka mleka kokosowego.
Pociąć fasolkę szparagową na kawałki. W rondelku rozgrzać olej, dodać cebulę, kozieradkę, nasiona gorczycy, liście curry, kurkumę, płatki ryby meldive, kumin, czosnek, ziarna pieprzu i chilli. Smażyć przez 2-3 minuty stale mieszając. Dodać fasolkę, musztardę i 3 szklanki wody. Przyprawić solą, pieprzem i luźno przykryć. Gotować 15 minut. Wymieszać z mlekiem kokosowym, zagotować i trzymać na ogniu jeszcze 3-4 minuty.
Podawać z ryżem.
Komentarze
Bardzo ciekawa propozycja.Nigdy nie próbowaÅ‚am takiego połączenia smaków :)
Carunia - 12:18am, Poniedziałek 30 Styczeń 2012.http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/
ciekawe :)
Zuza - 10:27am, Poniedziałek 30 Styczeń 2012.http://zielonakuchnia.blogspot.com