
Etiopski sos awaze
Autor: thiessa @ 6:56am, Czwartek 26 Styczeń 2012.
Źródło: "A vegan taste of East Africa"
Ten tradycyjny etiopski sos podaje się jako dip, bądź dodatek do gotowanych dań, aby nadać im odpowiedni smak. Sam sos jest tak dobry, że mogłabym go jeść łyżka bez żadnych dodatków. Oczywiście miłośnicy bardziej pikantnych smaków mogą zwiększyć w nim ilość chilli. Dla mnie ilość podana w przepisie jest w sam raz.
Można przygotować awaze w kolorze czerwonym, zamieniając kolor papryki i chilli.
Jutro przepis na zupę z dodatkiem awaze.
Składniki:
175g zielonej papryki, posiekanej,
2,5 cm kawałek imbiru, posiekany,
1-2 zielone chilli, posiekane,
1 ząbek czosnku, posiekany,
1 mała cebula, posiekana,
olej arachidowy do smażenia,
2 łyżki kolendry, posiekanej,
1 łyżka soku z cytryny,
pieprz.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim paprykę, cebulę i chilli, aż zmiękną. Pod koniec smażenia dodać czosnek, imbir i smażyć jeszcze chwilę. Przełożyć zawartość patelni do blendera, dodać kolendrę i sok z cytryny, zmiksować na gładko. Doprawić pieprzem.

Komentarze
Uwielbiam takie pasty! Ty wygląda zupełnie jak moja ulubiona pasta z awokado więc na pewno spróbuję :)
Marta - 8:39pm, Czwartek 26 Styczeń 2012.http://www.jadlonomia.com
Marto ja bardzo lubie wszelkie pasty z awokado, ale ta pasta chociaz wyglada podobnie, smakuje o niebo lepiej.
thiessa - 4:37pm, Piątek 27 Styczeń 2012.
Wiesz, ten sos, czy pasta zaskoczyła mnie składem.Pasty z udziałem awokado, bądź tahiny, czy ciecierzycy jak i wszelkich miksowanych zielono-listnych warzyw, też tapenady oliwkowe, czy pasty z suszonych pomidorów - znam, kojarzę smak niezależnie od pozostałych dodatków, przypraw. Ale smażona papryka, czosnek, imbir, to prawdziwa ciekawostka!A na zdjęciu wygląda wspaniale.
Kinga - 11:04pm, Wtorek 31 Styczeń 2012.
Kinga sprobuj koniecznie zrobic i dodac do jakiegos dania warzywnego. Dla mnie rewelacja. Jedyny problem to zmiksowanie tego sosu na gladko. Ja mam fatalny blender, ktory na dodatek nie rozrobnmi tak malej ilosci niczego. Dam sobie rade w ten sposob, ze zmielilam na 2 razy w młynku do kawy.
thiessa - 12:35pm, Czwartek 2 Luty 2012.
Zrobiłam ten sos dzisiaj jako dodatek do smażonych dabo kolo. Z pewnością powtórzę go jeszcze nie jeden raz, szczególnie w okresie letnim :) Dziękuję Ci Thiesso za kolejny świetny przepis.
Panna Malwinna - 5:33pm, Niedziela 6 Kwiecień 2014.