
Zupa z czerwonej fasoli z dynią i pomidorami
Autor: thiessa @ 5:09pm, środa 25 Styczeń 2012.
Żródło: "Zupy" Carole Clements
Zupę tą powtarzam co roku w sezonie zimowym od siedmiu lat, czyli odkąd jestem posiadaczką książki, z której pochodzi przepis. Jest pyszna, sycąca, pożywna i kolorowa, co nie mniej ważne o tej porze roku. Chociaż książka jest świetna, jeśli chodzi o repertuar to sposób wykonania każdej zupy jest jakiś skomplikowany. Opis przyrządzania tej zupy jest również bardzo długi i skomplikowany, nie wiem zresztą, dlaczego. Fasole gotuje się razem w warzywami. Przyrządzanie całości trwa ponad 2h i jest moim zdaniem niepotrzebnym wygotowywaniem witamin z warzyw. Ja wolę gotować fasolę oddzielnie.
Składniki:
200g suchej czerwonej fasoli,
2 łyżki oliwy,
2 cebule drobno pokrojone,
4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
1 łodyga selera naciowego, pokrojona na kawałki,
1 marchew pokrojona w cienkie półplasterki,
1,2 l wody (dałam mniej, bo lubię gęste zupy),
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki oregano,
1/4 łyżeczki mielonego kuminu,
1 listek laurowy,
1 puszka pomidorów,
250 g dyni pokrojonej w kosteczkę,
1/2 łyżeczki harissy lub innej pasty chilli,
sól, pieprz.
Fasolę namoczyć na noc, po namoczeniu odlać wodę, wlać świeżą i gotować do miękkości.
Rozgrzać oliwę w garnku, dodać cebule, dusić 3-4 min, dodać czosnek, marchew, seler i dusić jeszcze 2 min.
Wlać wodę, dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotować do miękkości marchewki.
W połowie gotowania marchewki dodać dynie, pomidory i fasole. Doprawić do smaku pasta chilli, solą, pieprzem. Posypać kolendrą.
![]() |
Komentarze