
Gulasz z jelenia w sosie piernikowym
Autor: thiessa @ 7:33pm, Poniedziałek 23 Styczeń 2012.
Jakiś czas temu kupiłam udziec z jelenia i tak sobie leżał w zamrażarce dłuższą chwilę. W końcu postanowiłam zrobić z niego pożytek. W pamięci wciąż miałam przepis Kartoflanej, który stał się dla mnie inspiracją, ale w końcu zrobiłam po swojemu. Wyszedł sos naprawdę aromatyczny i godny polecenia. Do jego produkcji użyłam piernika staropolskiego, który w połączeniu z pozostałymi składnikami i zmiksowaniu utworzył aksamitny sos. Chcąc zyskać bardziej reprezentacyjny efekt powinnam go nieco rozrzedzić, ale nie chciałam rozcieńczać jego smaku.
Składniki:
1 por, drobno posiekany,
1 marchewka, posiekana, 1 pietruszka, posiekana,
kawałek selera korzeniowego, posiekany,
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
4 ziarna jałowca,
ok. 1 kg mięsa z jelenia (można użyć wołowiny),
100 ml czerwonego wina lub ciemnego piwa,
200 ml soku pomarańczowego,
100g piernika,
1 łyżka powideł śliwkowych,
sól, pieprz do smaku,
masło do smażenia.
Na patelni roztopić masło, dodać trochę oleju, żeby się nie przypaliło i dusić na nim pora z warzywami korzeniowymi do momentu, kiedy por będzie przyrumieniony. Warzywa przełożyć do garnka. Na patelnię dodać ponownie tłuszcz i smażyć mięso, aż pozamykają się pory, dołożyć do warzyw. Wrzucić ziele angielskie, jałowiec i liścia laurowego, zalać całość wodą, dodać wino lub piwo i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je z sosu i odłożyć. Do garnka wrzucić pokruszonego piernika, dodać powidła śliwkowe i wlać sok z pomarańczy. Gotować ok. 10 minut. Sos zmiksować na gładko i wrzucić do niego z powrotem mięso. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Bardzo ciekawa modyfikacja- weszlam przypadkiem na durszlak i patrze :) Pewnie tez skorzystam, bo duzo dziczyzny jadamy :)
karto_flana - 8:02pm, Poniedziałek 23 Styczeń 2012.http://www.zkartofalnegopola.blox.pl
Pod Twoim wplywem kupilm tego jelenia, bo ja z kolei mieso jadam 3-4 rzy w miesiącu. Ale jak już jeść to dlaczego nie jakoś ciekawie? Dzieki za inspiracje.
thiessa - 8:27pm, Poniedziałek 23 Styczeń 2012.
bardzo ciekawy sosik :)
elzunia - 4:14pm, Wtorek 24 Styczeń 2012.http://gotowanie-elzunia.blogspot.com/
jelenia nigdy nie jadłam a to polaczenie z piernikiem jest dla mnie bardzo odwazne.
bernika - 6:23pm, środa 25 Styczeń 2012.http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/
Super sos. Najlepiej smakował razem z pyrami z gzikiem.
zyga - 12:55pm, środa 16 Maj 2012.http://www.rybka.com
Fajnie takie nietypowe danie na stole
jerzy - 8:30pm, Wtorek 28 Sierpień 2012.http://www.przyjemnegotowanie.pl