<<Strona główna

Gulasz z jelenia w sosie piernikowym

Autor: thiessa @ 7:33pm, Poniedziałek 23 Styczeń 2012.

Gulasz z jelenia w sosie piernikowym, Deer stew in gingerbread sauce


Jakiś czas temu kupiłam udziec z jelenia i tak sobie leżał w zamrażarce dłuższą chwilę. W końcu postanowiłam zrobić z niego pożytek. W pamięci wciąż miałam przepis  Kartoflanej, który stał się dla mnie inspiracją, ale w końcu zrobiłam po swojemu. Wyszedł sos naprawdę aromatyczny i godny polecenia. Do jego produkcji użyłam piernika staropolskiego, który w połączeniu z pozostałymi składnikami i zmiksowaniu utworzył aksamitny sos. Chcąc zyskać bardziej reprezentacyjny efekt powinnam go nieco rozrzedzić, ale nie chciałam rozcieńczać jego smaku.

Składniki:

1 por, drobno posiekany,
1 marchewka, posiekana, 1 pietruszka, posiekana,
kawałek selera korzeniowego, posiekany,
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
4 ziarna jałowca,
ok. 1 kg mięsa z jelenia (można użyć wołowiny),
100 ml czerwonego wina lub ciemnego piwa,
200 ml soku pomarańczowego,
100g piernika,
1 łyżka powideł śliwkowych,
sól, pieprz do smaku,
masło do smażenia.

Na patelni roztopić masło, dodać trochę oleju, żeby się nie przypaliło i dusić na nim pora z warzywami korzeniowymi do momentu, kiedy por będzie przyrumieniony. Warzywa przełożyć do garnka. Na patelnię dodać ponownie tłuszcz i smażyć mięso, aż pozamykają się pory, dołożyć do warzyw. Wrzucić ziele angielskie, jałowiec i liścia laurowego, zalać całość wodą, dodać wino lub piwo i gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je z sosu i odłożyć. Do garnka wrzucić pokruszonego piernika, dodać powidła śliwkowe i wlać sok z pomarańczy. Gotować ok. 10 minut. Sos zmiksować na gładko i wrzucić do niego z powrotem mięso. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo ciekawa modyfikacja- weszlam przypadkiem na durszlak i patrze :) Pewnie tez skorzystam, bo duzo dziczyzny jadamy :)

karto_flana - 8:02pm, Poniedziałek 23 Styczeń 2012.http://www.zkartofalnegopola.blox.pl

Pod Twoim wplywem kupilm tego jelenia, bo ja z kolei mieso jadam 3-4 rzy w miesiącu. Ale jak już jeść to dlaczego nie jakoś ciekawie? Dzieki za inspiracje.

thiessa - 8:27pm, Poniedziałek 23 Styczeń 2012.

bardzo ciekawy sosik :)

elzunia - 4:14pm, Wtorek 24 Styczeń 2012.http://gotowanie-elzunia.blogspot.com/

jelenia nigdy nie jadłam a to polaczenie z piernikiem jest dla mnie bardzo odwazne.

bernika - 6:23pm, środa 25 Styczeń 2012.http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/

Super sos. Najlepiej smakował razem z pyrami z gzikiem.

zyga - 12:55pm, środa 16 Maj 2012.http://www.rybka.com

Fajnie takie nietypowe danie na stole

jerzy - 8:30pm, Wtorek 28 Sierpień 2012.http://www.przyjemnegotowanie.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów