<<Strona główna

Rajma masala

Autor: thiessa @ 7:02pm, Niedziela 22 Styczeń 2012.

Rajma masala

Żródło: "Dal-Roti" Sanjeew Kapoor


Bardzo dobre źródło białka w okresie zimy. Rajma masala świetnie się sprawdzi podana z chapati lub chlebkiem naan. Nawet ze zwykłym, pełnoziarnistym chlebem będzie smakować świetnie. Lepsza jest na drugi dzień, dlatego dobrze jest ją ugotować poprzedniego dnia wieczorem.

Składniki:

1 szklanka czerwonej fasoli (rajma),
2 średnie cebule, posiekane,
7-8 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1,5 cm kawałek imbiru, posiekany,
4 łyżki oleju, lub ghee,
2-3 zielone chilli, posiekane (ja dałam jedno),
1 łyżeczka chilli w proszku (pominęłam),m
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 puszka pomidorów, posiekanych (w sezonie 4 średnie posiekane pomidory),
sól do smaku,
1 1/2 łyżeczki garam masala,
2 łyżki posiekanej kolendry.

Namoczyć fasolę przez noc. Zmienić wodę i ugotować do miękkości. Nie solić, bo będzie się dłużej gotować.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub ghee i smażyć cebulę na jasnozłoty kolor. Dodać czosnek, imbir, zmieloną kolendrę i kumin oraz chilli w proszku. Smażyć przez dwie minuty.
Dodać pomidory i gotować całość około 10 minut. Następnie dodać fasolę, wraz z wodą, w której się gotowała. Zagotować, przykryć i trzymać na gazie jeszcze 10 minut. W międzyczasie podusić trochę fasolę przyciskając ją łyżką do brzegu garnka. Część ziaren powinna być poduszona a część pozostać w całości. Wymieszać z garam masalą i kolendrą. Można wrzucić trochę imbiru pokrojonego w julienne i do ugotowanej rajmy włożyć kawałek masła, poczekać aż się roztopi i wymieszać.

(Warzywa strÄ…czkowe-ZAPROSZENIE
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

To danie ma taki kolor, że na pierwszy rzut oka pomyślałam, iż jest to danie z wołowiną.

hania-kasia - 8:42pm, Niedziela 22 Styczeń 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Faktycznie, wyglada troche jak strogonoff.

thiessa - 10:07pm, Niedziela 22 Styczeń 2012.

DokÅ‚adnie takie samo skojarzenia miaÅ‚am - rodzaj gulaszu!A czerwona fasola na tÄ… porÄ™ doskonaÅ‚a, choć u mnie w ostatnich 2 tygodniach królowaÅ‚a biaÅ‚a.
Widze u Ciebi zakładkę z daniami indyjskimi, zaraz wejdę i sobie trochę poukłądam w głowie co je charakteryzuje i czy moje wyczucie w tej kwesti (odpisałam o tym w komentarzu u mnie) było prawidłowe i moze mi wpadnie co w oko do zrobienia.

Kinga - 2:53pm, Poniedziałek 23 Styczeń 2012.

Też pomyślałem że musi być w niem miejscu, a tu proszę można przyrządzić coś pięknego bez mięsa

benek - 6:16pm, Wtorek 24 Styczeń 2012.http://www.przyjemnegotowanie.pl

I simply wanted to appreciate you yet again. I do not know the things that I could possibly have implemented in the absence of these secrets discussed by you over that question. Entirely was an absolute challenging problem for me, but finding out the very professional fashion you managed the issue took me to leap with delight. I'm just happy for this support and then believe you really know what an amazing job you're undertaking educating most people through your site. More than likely you have never encountered any of us.

supreme - 11:14am, Wtorek 6 Czerwiec 2023.http://www.supremes.us.org

I enjoy you because of each of your efforts on this blog. Debby loves conducting investigations and it's simple to grasp why. My partner and i learn all concerning the lively mode you convey reliable guides through this web blog and as well as boost contribution from other individuals on that content while our girl is in fact discovering a lot of things. Enjoy the remaining portion of the new year. You have been doing a glorious job.

kyrie irving - 4:48am, Poniedziałek 12 Czerwiec 2023.http://www.kyrie8.us

I simply had to say thanks once more. I am not sure what I would've achieved in the absence of the type of concepts documented by you regarding that concern. It was the challenging problem in my view, nevertheless taking a look at a new expert approach you handled it took me to weep for delight. I'm happier for your assistance and as well , trust you comprehend what an amazing job you are always carrying out training people today through your webblog. Most likely you haven't met all of us.

hermes birkin - 11:22pm, Sobota 17 Czerwiec 2023.http://www.birkinbag.us.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów