<<Strona główna

Rajma masala

Autor: thiessa @ 7:02pm, Niedziela 22 Styczeń 2012.

Rajma masala

Żródło: "Dal-Roti" Sanjeew Kapoor


Bardzo dobre źródło białka w okresie zimy. Rajma masala świetnie się sprawdzi podana z chapati lub chlebkiem naan. Nawet ze zwykłym, pełnoziarnistym chlebem będzie smakować świetnie. Lepsza jest na drugi dzień, dlatego dobrze jest ją ugotować poprzedniego dnia wieczorem.

Składniki:

1 szklanka czerwonej fasoli (rajma),
2 średnie cebule, posiekane,
7-8 ząbki czosnku, posiekane,
1,5 cm kawałek imbiru, posiekany,
4 łyżki oleju, lub ghee,
2-3 zielone chilli, posiekane (ja dałam jedno),
1 łyżeczka chilli w proszku (pominęłam),m
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 puszka pomidorów, posiekanych (w sezonie 4 średnie posiekane pomidory),
sól do smaku,
1 1/2 łyżeczki garam masala,
2 łyżki posiekanej kolendry.

Namoczyć fasolę przez noc. Zmienić wodę i ugotować do miękkości. Nie solić, bo będzie się dłużej gotować.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub ghee i smażyć cebulę na jasnozłoty kolor. Dodać czosnek, imbir, zmieloną kolendrę i kumin oraz chilli w proszku. Smażyć przez dwie minuty.
Dodać pomidory i gotować całość około 10 minut. Następnie dodać fasolę, wraz z wodą, w której się gotowała. Zagotować, przykryć i trzymać na gazie jeszcze 10 minut. W międzyczasie podusić trochę fasolę przyciskając ją łyżką do brzegu garnka. Część ziaren powinna być poduszona a część pozostać w całości. Wymieszać z garam masalą i kolendrą. Można wrzucić trochę imbiru pokrojonego w julienne i do ugotowanej rajmy włożyć kawałek masła, poczekać aż się roztopi i wymieszać.

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

To danie ma taki kolor, że na pierwszy rzut oka pomyślałam, iż jest to danie z wołowiną.

hania-kasia - 8:42pm, Niedziela 22 Styczeń 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Faktycznie, wyglada troche jak strogonoff.

thiessa - 10:07pm, Niedziela 22 Styczeń 2012.

Dokładnie takie samo skojarzenia miałam - rodzaj gulaszu!A czerwona fasola na tą porę doskonała, choć u mnie w ostatnich 2 tygodniach królowała biała.
Widze u Ciebi zakładkę z daniami indyjskimi, zaraz wejdę i sobie trochę poukłądam w głowie co je charakteryzuje i czy moje wyczucie w tej kwesti (odpisałam o tym w komentarzu u mnie) było prawidłowe i moze mi wpadnie co w oko do zrobienia.

Kinga - 2:53pm, Poniedziałek 23 Styczeń 2012.

Też pomyślałem że musi być w niem miejscu, a tu proszę można przyrządzić coś pięknego bez mięsa

benek - 6:16pm, Wtorek 24 Styczeń 2012.http://www.przyjemnegotowanie.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Looking for a boyfriend
Looking for a boyfriend!!! link to my free webcam...
hheenniiaaa @ 4:51am, 16 Marzec 2019

обьявление дл...
1. Аренда помещений под скла...
Mishaelwibia @ 7:20am, 20 Styczeń 2019

canadian family pharmacy ...
rx pharmacy <t;a href=http://canadianpharmacymi...
ShannonTaino @ 5:48am, 24 Listopad 2018

prescription drugs online...
canadian prescription drugstore
canadian pharmacies shipping to usa Wes @ 3:29am, 24 Listopad 2018

payday loan laws californ...
auto payday loan <a href="http://wwwonline...
bthEndof @ 10:24am, 26 Październik 2018

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów