
Zupa sojowa z makaronem (Kongguksu)
Autor: thiessa @ 8:46pm, Sobota 21 Styczeń 2012.
Źródło: "The Complete Book of Korean Cooking" Young Jin Song
Bardzo długo zastanawiałam się, czy ta zupa powinna się znaleźć na blogu. Tak długo, że minął sezon na chłodniki i czas, kiedy pomidory i ogórki miały smak. Staram się zamieszczać przepisy na potrawy, które były bardzo smaczne i przypadłyby do gustu większości jedzących. Mleko sojowe nie jest zaś tym, co wszystkim smakuje. Ja sama lubię tylko mocno schłodzone, najlepiej z dodatkiem miodu i odrobiny ekstraktu waniliowego.
Przepis nieco zmodyfikowałam przygotowując mleko sojowe jak zwykle, czyli gotując je na parze. Nie wyobrażam sobie jedzenia strączkowych w postaci surowej.
Może pomysł spodoba się weganom i będą pamiętać o tej zupie, kiedy dni znów staną się cieplejsze.
Składniki:
1 szklanka soi*,
2 łyżki sezamu,
300g cienkiego makarony pszennego, typu chińskiego,
sól,
1 ogórek, pocięty w julienne,
1 pomidor, pocięty na cząstki.
Namoczyć soję przez noc. Wypłukać i usunąć łupki. Na patelni podprażać lekko nasiona sezamu. Soję i nasiona sezamu umieścić w blenderze, wlać 1 l wody i zmiksować. Przecedzić przez gazę lub perkalowe sito. Schłodzić.
Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu i schłodzić zimną wodą. Odcedzić.
Na talerze nakładać porcję makaronu, zalać mlekiem sojowo-sezamowym, Ozdobić paskami ogórka i cząstkami pomidora. Posypać solą i podawać.
* Aby przyrządzić szybszą wersję zupy, bez namaczania soi,wystarczy gotowe mleko sojowe zmiksować z prażonym sezamem i schłodzić.
![]() |
Komentarze
A mi się ten przepis bardzo podoba! Wielkie dzięki, zapisuję do kajeciku :)
JadÅ‚onomia - 9:07pm, Sobota 21 Styczeń 2012.http://www.jadlonomia.com
Jadłonomio ciesze sie, ze znalazl amatorke:-)
thiessa - 9:10pm, Sobota 21 Styczeń 2012.
podoba siÄ™. bardzo :)
Zuza - 12:21pm, Niedziela 22 Styczeń 2012.http://zielonakuchnia.blogspot.com