
Paprykarz z kurczaka
Autor: thiessa @ 7:30pm, Niedziela 25 Kwiecień 2010.
Jedno z moich ulubionych dań z rodzinnego domu. Obecnie przyrządzam je jedynie raz do roku, kiedy to wracam po świętach Wielkanocnych z rodzinnych stron. Moja babcia hoduje krowy, już jako jedna z nielicznych w swojej wsi i stąd w rodzinnym domu, co tydzień była dostawa świeżego mleka, sera i śmietany. Babcia jest posiadaczką wspaniałej maselnicy, która nadal jest w użyciu i od czasu do czasu ubija się w niej masło. Ponieważ mleko ani ser nie przetrwają 9-cio godzinnej podróży (wypróbowałam na serze 2 razy) pozostaje śmietana, która zebrana w świąteczny poniedziałek kwaśnieje sobie w pociągu we wtorek. W środę lub czwartek można przyrządzać paprykarza. Nigdy nie próbowałam robić tego dania z kupnej śmietany. Na pewno musi być bardzo tłusta, żeby się nie zważyła podczas długiego pieczenia.Â
Jest to jedno z tych dań, które przy minimalnej ilości składników smakuje wyśmienicie i warto go spróbować, chociaż do dietetycznych nie należy.
Składniki:
Kurczak podzielony na części, bez skóry, lub podudzia, lub pałki, bądź jak u mnie piersi przecięte na pół,
3 duże cebule, pokrojone w piórka,
1 opakowanie słodkiej papryki w proszku,
sól,
1/2 litra bardzo tłustej śmietany.
W naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce wyłożyć cebulę, położyć na niej posolone części z kurczaka, posypać całość papryką i polać śmietaną. Zapiekać pod przykryciem przez 1,5 godziny. W tym czasie z cebuli, śmietany i papryki powstanie przepyszny sos, który w smaku nie ma sobie równych.
Komentarze
Droga Thiesso
Czy mogłabyś jakos określić proporcje ?
Np co to jest 1 opakowanie papryki.
Albo co do śmietany - ma byc słodka czy kwaśna ?
Magdalena - 6:04pm, Niedziela 12 Luty 2017.