
Paprykarz z kurczaka
Autor: thiessa @ 7:30pm, Niedziela 25 Kwiecień 2010.
Jedno z moich ulubionych daÅ„ z rodzinnego domu. Obecnie przyrzÄ…dzam je jedynie raz do roku, kiedy to wracam po Å›wiÄ™tach Wielkanocnych z rodzinnych stron. Moja babcia hoduje krowy, już jako jedna z nielicznych w swojej wsi i stÄ…d w rodzinnym domu, co tydzieÅ„ byÅ‚a dostawa Å›wieżego mleka, sera i Å›mietany. Babcia jest posiadaczkÄ… wspaniaÅ‚ej maselnicy, która nadal jest w użyciu i od czasu do czasu ubija siÄ™ w niej masÅ‚o. Ponieważ mleko ani ser nie przetrwajÄ… 9-cio godzinnej podróży (wypróbowaÅ‚am na serze 2 razy) pozostaje Å›mietana, która zebrana w Å›wiÄ…teczny poniedziaÅ‚ek kwaÅ›nieje sobie w pociÄ…gu we wtorek. W Å›rodÄ™ lub czwartek można przyrzÄ…dzać paprykarza. Nigdy nie próbowaÅ‚am robić tego dania z kupnej Å›mietany. Na pewno musi być bardzo tÅ‚usta, żeby siÄ™ nie zważyÅ‚a podczas dÅ‚ugiego pieczenia.Â
Jest to jedno z tych dań, które przy minimalnej ilości składników smakuje wyśmienicie i warto go spróbować, chociaż do dietetycznych nie należy.
Składniki:
Kurczak podzielony na części, bez skóry, lub podudzia, lub pałki, bądź jak u mnie piersi przecięte na pół,
3 duże cebule, pokrojone w piórka,
1 opakowanie słodkiej papryki w proszku,
sól,
1/2 litra bardzo tłustej śmietany.
W naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce wyłożyć cebulę, położyć na niej posolone części z kurczaka, posypać całość papryką i polać śmietaną. Zapiekać pod przykryciem przez 1,5 godziny. W tym czasie z cebuli, śmietany i papryki powstanie przepyszny sos, który w smaku nie ma sobie równych.
Komentarze
Droga Thiesso
Czy mogłabyś jakos określić proporcje ?
Np co to jest 1 opakowanie papryki.
Albo co do śmietany - ma byc słodka czy kwaśna ?
Magdalena - 6:04pm, Niedziela 12 Luty 2017.