
Samp i fasola (Samp and beans)
Autor: thiessa @ 8:34pm, Piątek 20 Styczeń 2012.
Zaznaczam na początku, że ten wątek, jak i parę innych na tym blogu ma charakter czysto poznawczy.
Samp and bean (umngqusho, mngqusho) to danie charakterystyczne dla kuchni południowoafrykańskiej. Jest to ulubione danie ludu Xhosa i Nelsona Mandeli, który wywodzi się z Xhosa. Jest znane w RPA, Lesotho. Suazi i Botswanie.
Samp to rodzaj kaszy z białej odmiany kukurydzy. Ziarna kukurydzy suszy się, a następnie pozbawia zewnętrznej łuski i łamie. Najbardziej popularną odmianą fasoli, która miesza się z sampem, jest red speckled sugar beans, znana w Ameryce Południowej jako pinto. Nie mam pojęcia, jak się ona nazywa po polsku.
W Południowej Afryce ziarna sampu i fasoli są dostępne w sprzedaży oddzielnie, wszędzie jednak można kupić gotową mieszankę.
Zwykle samp z fasolą jest spożywany jako dodatek do dania głównego, najczęściej mięsnych curry czy braai'a, czyli potraw z grilla. Stanowi też tradycyjny dodatek do chakalaki, która pewnie niedługo pojawi się na blogu. Może też jednak stanowić samodzielne danie, jeśli dodamy do niego różnego rodzaju przyprawy, np. liście laurowe, kardamon, czy curry i pod koniec gotowania wzbogacimy go o ugotowaną kukurydzę (tym razem świeżą, żółtą), smażoną cebulę, ziemniaki, pomidory, chilli, orzechy ziemne czy masło. Popularna jest też sałatka na bazie sampu i fasoli. Swego czasu zrobiłam do niej podejście, ale nie było to coś, co sfinjaki lubią najbardziej. Ocet w sosie do sałatki spowodował, że jak dla mnie stała się ona niejadalna.
Samp z fasolą gotowałam już parę razy, za każdym razem usiłując mu jakoś zrobić zdjęcie. Niestety, jest to danie wybitnie niefotogeniczne i po kolejnej próbie poddałam się, postanawiając pokazać to, co wyszło, na zdjęciu. Pocieszam się tylko tym, że nie znalazłam w internecie żadnego zdjęcia, na którym to danie wyglądałoby dobrze.
Samp
Fasola odmiany red speckled sugar (pinto)
Gotowa mieszanka samp & beans
Składniki:
1 szklanka fasoli odmiany red specled sugar (pinto),
2 szklanki sampu,
2 liście laurowe,
sól do smaku.
Wymieszać fasolę z sampem, zalać zimną wodą i pozostawić do namoczenia na całą noc. Następnie zmienić wodę i gotować fasolę z sampem i listkami laurowymi przez 2 godziny. Solić na końcu. Wcześniejsze dodanie soli powoduje, że fasola twardnieje.
![]() |
Komentarze
samp 2 godziny gotowania??????? to jest gotowe po 30 minutach!!!!! litości dla zjadaczy.skąd taki przepis? często jestem w rpa ale jakby tam coś takiego podali to by kucharza zjedli zamiast jego potrawy! 30 min. gotowania to optymalny czas. najlepiej gotować osobno fasolę i samp bo trudno trafić z takimi samymi czasami gotowania.
kiseki - 11:58am, Niedziela 29 Marzec 2020.
no ludzie! teraz wiem co to za ciapa na zdjÄ™ciu. jak wyżej- gotuje siÄ™ 25-30 minut i ani grama dÅ‚użej! dobrze by byÅ‚o gdyby osoby piszÄ…ce na temat coÅ› o nim wiedziaÅ‚y. szkoda że tu nie ma gdzie kupić bo polakom by smakowaÅ‚o, nie koniecznie z fasolÄ… . taki ichny pÄ™czak. polecam spróbować.
ares - 6:48pm, środa 17 Luty 2021.