<<Strona główna

Zupa selerowa z salsą z orzechów i papryki

Autor: thiessa @ 7:25pm, Wtorek 17 Styczeń 2012.

Zupa selerowa z salsą z orzechów i papryki, Celeriac soup with walnut and green pepper salsa

Źródło: "For the love of food" Denis Cotter

Seler, orzechy i ser kozi świetnie się ze sobą komponują i sprawdzą się w wielu innych daniach i sałatkach. Za radą autora książki wyobraźmy sobie te same składniki podane inaczej a mianowicie naleśniki z nadzieniem z selera i pora posypane salsą orzechowo-paprykową i pokruszonym serem kozim. Brzmi nieźle! Ja na pewno kiedyś wypróbuję takiego połączenia.
Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi w zupie-krem twardych kawałków może podać zupę bez salsy.

Zupa

30g masła,
1 por, drobno posiekany,
4 ząbki czosnku, posiekane,
1 seler korzeniowy, ok. 1/2 kg,
1 średni ziemniak, pokrojony w kostkę,
2 gałązki tymianku,
100 ml wytrawnego, białego wina,
800 ml wywaru warzywnego,
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
sól i pieprz do smaku.
ser kozi lub feta do posypania.

Salsa

2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
1/2 zielonej papryki, posiekanej,
1 łyżka tatki pietruszki, posiekanej,
1 łyżka oliwy.

Rozpuścić masło w rondelku, smażyć na nim por przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Następnie dodać seler, ziemniaka, tymianek i wino. Przykryć i gotować przez 10 minut. Wlać wywar warzywny i gotować przez 30 minut. Ugotowaną zupę zmiksować na gładko i przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Kiedy zupa się gotuje połączyć ze sobą wszystkie składniki salsy.
Zupę podawać posypaną serem kozim i salsą.
Można ser kozi wymieszać ze śmietaną zgodnie z przepisem źródłowym, ale musi to być miękki ser. Mój był średnio miękki, zatem zrezygnowałam ze śmietany i po prostu go pokruszyłam.


 
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Ach Thiessa, te Twoje zupy, kolejna, którą zrobię i się pochwalę. A grochówka czeka w kolejce, trochę się przesunęła dalej, bo nam sięostatnio śliwki wędzone przejadly, ale wróce do tego przepisu. Pozdr. serdecznie.

Kinga - 4:33pm, środa 18 Styczeń 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów