
Smażone warzywa z tteok
Autor: thiessa @ 9:03pm, Poniedziałek 16 Styczeń 2012.
Źródło: "The Complete Book of Korean Cooking" Young Jin Song
Po zrobieniu tteokguk zostało mi jeszcze trochę tteok – grubych klusek ryżowych, z dodatkiem których przyrządziłam błyskawiczny stir-fry. Danie wyjątkowo pyszne o mocno egzotycznym smaku. Myślę, że warto spróbować tego dania zastępując tteok jakimś azjatyckim makaronem.
W klasycznej wersji do dania tego dodaje się koreańską pastę chilli - gochujang zamiast sosu sojowego, który zawiera przepis. Ja dałam trochę sosu sojowego i trochę gochujang.
Składniki:
1 długi tteok (rice cake),
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 suszone grzyby shiitake, namoczone w ciepłej wodzie przez 30 min.,
50g marchewki, pokrojonej w cienkie słupki,
1/4 ogórka pokrojonego w cienkie paski,
50g wołowiny, cienko pokrojonej,
2 łyżki oleju,
1/4 cebuli, pokrojonej w piórka,
4 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka brązowego cukru,
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu,
1 łyżeczka nasion sezamu,
1 łyżka oleju sezamowego,
2 cebulki dymki, drobno posiekane,
2 łyżki mirinu,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane.
Pokroić tteok na 4 cm kawałki, zblanszować je w osolonej wodzie przez 1 minutę, przepłukać zimną wodą i odłożyć. Wymoczone grzyby shiitake pokroić w cienkie paseczki.
Wymieszać sos sojowy, cukier, pieprz, nasiona sezamu i olej sezamowy. Dodać wołowinę i wymieszać ją z marynatą. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Wymieszać cebulkę dymkę z mirinem i czosnkiem.
Do woka wlać olej i kiedy się zagrzeje dodać cebulę i wołowinę. Smażyć do momentu, kiedy mięso i cebula lekko się zbrązowią. Dodać warzywa i smażyć do momentu, kiedy lekko zmiękną. Następnie dodać wymieszane w miseczce: dymkę, mirin i czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż wszystko pokryje się lekko szklistą powłoką.
Komentarze