
Zupa z czarnej fasoli z czekoladą i chilli oraz salsą z awokado
Autor: thiessa @ 7:28pm, Sobota 14 Styczeń 2012.
Źródło: "For the love of food" Denis Cotter
Na Gwiazdkę dostałam jedną z wymarzonych książek i od razu pozaznaczałam sobie parę potraw do zrobienia w najbliższym czasie. Jedne już teraz, inne, kiedy będzie sezon na świeże warzywa. Na pierwszy ogień poszła oczywiście zupa w stylu meksykańskim głównie, dlatego że niemal wszystkie składniki posiadałam w domu. Wystarczyło dokupić awokado i kolendrę na salsę. W skład zupy wchodzi tajemnicze chilli chipotle. Nie wiedziałam, czy autor książki ma na myśli świeżą papryczkę, czy suszoną. Świeża i tak jest u nas niedostępna, ale miałam suszoną, którą uprzednio namoczyłam i posiekałam. Różni się ona od sprzedawanych u nas papryczek chilli "no name" tym, że ma charakterystyczny dymny smak. W przypadku braku tejże chilli należy użyć jeszcze jednej zwykłej chilli i 1-2 łyżeczek wędzonej papryki.
Zupa ma bardzo ciekawy smak przywodzący na myśl sos mole. Czekolada jest w niej wyraźnie wyczuwalna, ale świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Polecam kuchennym eksperymentatorom.
Zupa:
2 łyżki oliwy,
2 czerwone cebule, posiekane,
4 ząbki czosnku, posiekane,
1 świeże zielone chilli,
1 chilli chipotle, drobno posiekane, lub 1 zwykła chilli i 1-2 łyżeczki wędzonej papryki,
1 łyżeczka oregano,
2 łyżeczki kuminu,
2 łyżeczki kolendry,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
1/2 czerwonej papryki, posiekanej,
2 łodygi selera naciowego, posiekane,
1/2 kg suszonej czarnej fasoli,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 l wywaru warzywnego,
30g gorzkiej czekolady (5-6 kostek),
sól do smaku,
śmietana do podania.
Salsa
1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę,
2 cebulki dymki, posiekane,
1 łyżka posiekanej kolendry,
sok z limonki.
Poprzedniego dnia zalać fasolę wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Rano zmienić wodę i gotować do miękkości. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej przez 5 minut cebulę. Dodać czosnek, chilli, oregano, mielone przyprawy, paprykę i seler. Smażyć 7-8 minut, aż warzywa zmiękną. Połączyć zawartość patelni z fasolę, koncentratem pomidorowym i wywarem warzywnym. Gotować 40 minut. Ja w takich przypadkach nie dodaję wywaru tylko wodę, do której wrzucam warzywa w całości. Kiedy zupa się gotuje w tym samym czasie robi się wywar. Po ugotowaniu zupy warzywa w całości wyjmuję z zupy.
2/3 zupy zmiksować na gładko (niestety mój blender nie daje rady) a resztę trochę mniej gładko używając funkcji puls. Wlać z powrotem do garnka, podgrzać i rozpuścić w zupie czekoladę. Przyprawić do smaku solą.
Zrobić salsę poprzez zmieszanie wszystkich składników.
Podawać zupę ze kleksem śmietany i łyżką salsy.
![]() |
Komentarze
Mnie się udało kupić kiedyś w Carrefour chili chipolte w puszce, w zalewie, ale chyba coś takiego już tam nie bywa - nie widziałam w ostatnim czasie.
hania-kasia - 8:04pm, Sobota 14 Styczeń 2012.http://hania-kasia.blogspot.com
Hania-kasia chilli chipotle w sosie adobo to zupelnie co innego i jak najbardziuej do kupienia u nas w Polsce, ale mysle, ze nie chodzilo o nie w przepisie. Ja mam zapas suszonych chipotle i takiego wlasniu uzylam.
thiessa - 8:11pm, Sobota 14 Styczeń 2012.
...i kolejna zupa dodana do listy "do wypróbowania" - dzięki za inspirację, nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim przepisem
Jak u Ma-gdy - 9:27pm, Sobota 14 Styczeń 2012.http://www.jakuma-gdy.blogspot.com
Bardzo ciekawe połączenie smaków, jestem zaintrygowana, jak to może smakować, dlatego tez nie pozostaje mi nic innego, jak w najbliższym czasie wypróbować twój przepis:D
Ania - 8:35pm, Niedziela 15 Styczeń 2012.http://pysznoscikrola.blogspot.com/
Jak u Ma-gdy cala przyjemnosc po mojej stronie:-)
Ania jesli lubisz eksperymenty w kuchni to bedziesz zadowolona z efektu.
thiessa - 9:08pm, Poniedziałek 16 Styczeń 2012.
Zaskakująca zupa, ale na tą sie nie odważę, choć skądinąd zupy z czarnej fali i z fasoli wszelakiej bardzo lubię.
Kinga - 4:36pm, środa 18 Styczeń 2012.
Od niedawna też jestem szczęśliwą posiadaczką tej książki i właściwie szybciej byłoby wymienić przepisy, których raczej nie wypróbuję, niż te, które od razu mnie zachwyciły:)
affogato - 11:15am, Niedziela 22 Styczeń 2012.http://wnastrojuna.blogspot.com/
Affogato ja w sobote zrobilam nalesniki ze slodkim ziemniakiem i brukselka i mam mieszane uczucia. Ale wszystkie przepisy na pierwszy rzut oka zachwycaja.
thiessa - 7:05pm, środa 25 Styczeń 2012.
Zrobiłem zupę. Wyszła smaczna, ale nie czuć wcale tej czekolady. Jest aromat i zapach, ale w smaku dominuje jednak papryka. No i bardziej czerwona mi ta zupa wyszła...
Dzisiaj niezmiksowana tylko ze śmietaną. Jutro zblenduję i zrobię salsę. :-)
Dzięki za kolejną super inspirację, Thiesso!
bartek - 3:42pm, Niedziela 29 Styczeń 2012.
Bardzo mi sie podoba i dlatego proszę o info gdzie kupic czarna fasolę....kiedyś mogłam kupić w Geanie a teraz nie wiem gdzie jak juz Geana zlikwidowali:-)
Dorota Owczarek - 7:05pm, Wtorek 7 Luty 2012.http://doowa.blogspot.com/
Bartek jestes moim wiernym Próbowaczem:-)
Dorota nie mam pojecie. Ja chyba w Carrefourze kupilam.
thiessa - 11:23am, Niedziela 25 Marzec 2012.
w końcu zrobiłam, troche po swojemu ale wyszła pyszna, zapraszam:-)
Dorota - 10:52am, Czwartek 19 Kwiecień 2012.http://doowa.blogspot.com/
To dobrze:-) Ja juz powoli planuje inna z czarnej fasoli na majowa akcje meksykanska.
thiessa - 8:40pm, Piątek 20 Kwiecień 2012.