<<Strona główna

Karmazyn z mango i paprykÄ…

Autor: thiessa @ 8:59pm, środa 11 Styczeń 2012.

Karmazyn z mango i paprykÄ…, Sebastes with mango and pepper


Rybę tą wymyśliłam 3 lata temu, kiedy miałam do zużycia mango a wszystkie pozostałe składniki miałam akurat na stanie. Dzisiaj robiłam identyczne danie, tyle, że z kurczaka pokrojonego na kawałki. Ponieważ brak światła dziennego po przyjściu z pracy uniemożliwia mi robienie zdjęć, wygrzebałam zdjęcie z pierwotnego wykonania. Składniki podaję mniej więcej, bo danie robię raczej "na oko". Ryba na prawdę warta grzechu!


Składniki:

4 filety z karmazyna (może być też inna rybą, ale karmazyn w tym daniu ma niezrównaną delikatność),
2 łyżki masła + oliwa,
3 łyżki miodu,
1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1 mango, pokrojone na kawałki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól, pieprz,
sok z limonki,
1/2 szklanki posiekanej kolendry.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej paprykę do momentu, kiedy będzie al dente. Dodajemy masło i miód, chwilę gotujemy. Na ten sos kładziemy rybę i smażymy z obu stron. Wrzucamy mango, chwilę gotujemy wszystko razem, doprawiamy papryką, pieprzem i ew. solą. Po wyłączeniu gazu dodajemy sok z limonki i kolendrę. Mieszamy i gotowe. Podajemy z ryżem.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Mam ochotę na tę rybę, ale jak na złość nie mogłem kupić karmazyna. Dziś mi się udało i może jutro, albo w poniedziałek zrobię. Nie mogę się doczekać, bo spodziewam się ciekawego smaku. Wyobrażam sobie taką kojącą słodycz... :-)

bartek - 4:42pm, Sobota 14 Styczeń 2012.

Karmazyna trudno dostać bo i wyginięcie mu grozi niestety...
Ja też spróbujÄ™, ale z inna rybkÄ… ;)

Iza - 6:45pm, Niedziela 15 Styczeń 2012.

Już zrobione. Smak bardzo dobry, ale ta ryba mi nie tak efektownie wyszÅ‚a. JakieÅ› takie niewydarzone miaÅ‚em te filety - strasznie dużo glazury miaÅ‚y i zostaÅ‚y tylko cienkie pÅ‚atki... Faktycznie, trzeba bÄ™dzie spróbować z innÄ… rybÄ…. Co by tu pasowaÅ‚o?

bartek - 8:34pm, Niedziela 15 Styczeń 2012.

Bartek na pewno jakas delikatna ryba, ale zaryzykowalabym nawet bardziej rybnego dorsza. Przynajmniej bedzie sie trzymal kupy.

thiessa - 10:43pm, środa 18 Styczeń 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów