
Karmazyn z mango i paprykÄ…
Autor: thiessa @ 8:59pm, środa 11 Styczeń 2012.
Rybę tą wymyśliłam 3 lata temu, kiedy miałam do zużycia mango a wszystkie pozostałe składniki miałam akurat na stanie. Dzisiaj robiłam identyczne danie, tyle, że z kurczaka pokrojonego na kawałki. Ponieważ brak światła dziennego po przyjściu z pracy uniemożliwia mi robienie zdjęć, wygrzebałam zdjęcie z pierwotnego wykonania. Składniki podaję mniej więcej, bo danie robię raczej "na oko". Ryba na prawdę warta grzechu!
Składniki:
4 filety z karmazyna (może być też inna rybą, ale karmazyn w tym daniu ma niezrównaną delikatność),
2 łyżki masła + oliwa,
3 łyżki miodu,
1 czerwona papryka, pokrojona na kawałki,
1 mango, pokrojone na kawałki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól, pieprz,
sok z limonki,
1/2 szklanki posiekanej kolendry.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej paprykę do momentu, kiedy będzie al dente. Dodajemy masło i miód, chwilę gotujemy. Na ten sos kładziemy rybę i smażymy z obu stron. Wrzucamy mango, chwilę gotujemy wszystko razem, doprawiamy papryką, pieprzem i ew. solą. Po wyłączeniu gazu dodajemy sok z limonki i kolendrę. Mieszamy i gotowe. Podajemy z ryżem.
Komentarze
Mam ochotę na tę rybę, ale jak na złość nie mogłem kupić karmazyna. Dziś mi się udało i może jutro, albo w poniedziałek zrobię. Nie mogę się doczekać, bo spodziewam się ciekawego smaku. Wyobrażam sobie taką kojącą słodycz... :-)
bartek - 4:42pm, Sobota 14 Styczeń 2012.
Karmazyna trudno dostać bo i wyginięcie mu grozi niestety...
Ja też spróbujÄ™, ale z inna rybkÄ… ;)
Iza - 6:45pm, Niedziela 15 Styczeń 2012.
Już zrobione. Smak bardzo dobry, ale ta ryba mi nie tak efektownie wyszÅ‚a. JakieÅ› takie niewydarzone miaÅ‚em te filety - strasznie dużo glazury miaÅ‚y i zostaÅ‚y tylko cienkie pÅ‚atki... Faktycznie, trzeba bÄ™dzie spróbować z innÄ… rybÄ…. Co by tu pasowaÅ‚o?
bartek - 8:34pm, Niedziela 15 Styczeń 2012.
Bartek na pewno jakas delikatna ryba, ale zaryzykowalabym nawet bardziej rybnego dorsza. Przynajmniej bedzie sie trzymal kupy.
thiessa - 10:43pm, środa 18 Styczeń 2012.