<<Strona główna

Kofty z ryżu i bakłażana w sosie soczewicowo-marchewkowym

Autor: thiessa @ 9:42pm, Wtorek 10 Styczeń 2012.

 Kofty z ryżu i bakłażana w sosie z soczewicowo-marchewkowym, Rcie and eggplant koftas with carrot and red lentil sauce

Źródło: "A vegan taste of India" Linda Majzlik

Na Gwiazdkę dostałam parę książek z serii "A vegan taste of ..." Lindy Majzlik. Każda z książek zawiera zbiór przepisów inspirowanych kuchniami danego kraju, jednak z podejściem mało ortodoksyjnym. Wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak nabiał zostały zastąpione roślinnymi odpowiednikami, ale nieweganie z powodzeniem mogą nadal stosować w tym miejscu to, co pierwotnie zawierały. Jeden z przepisów postanowiłam od razu wypróbować, bo akurat wszystkie składniki miałam w domu i chociaż stanowi luźną interpretację indyjskiego jedzenia to pierwiastek indyjski w nim jest i dzięki użyciu dużej ilości przypraw świetnie smakuje i w pełni mnie zadawala.

Kofty

350g bakłażana, drobno pokrojonego,
1 czerwona cebula, drobno posiekana,
2 ząbki czosnku, posiekane,
100g długoziarnistego ryżu,
100g mieszanych orzechów (u mnie nerkowce, makadamia i migdały), zmielonych,
50g mąki ryżowej (zmielonego ryżu),
25g mąki z ciecierzycy,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki sproszkowanego mango (amchoor),
pieprz, sól do smaku,
dodatkowy olej.

Sos:

100g marchewki, startej,
100g pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych (u mnie 1/2 puszki),
75g czerwonej soczewicy,
1 cebula, drobno posiekana,
1 ząbek czosnku, posiekany,
1 małe czerwone chilli, posiekane,
1 łyżka oleju,
1 czubata łyżeczka nasion kuminu,
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy,
1/2 łyżeczki papryki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól i pieprz,
300ml wywaru warzywnego,
posiekana kolendra.

 Kofty z ryżu i bakłażana w sosie z soczewicowo-marchewkowym, Rice and eggplant koftas with carrot and red lentil sauce

Ugotować ryż. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć na nim bakłażana i cebulę. Kiedy bakłażan zmięknie dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać kolendrę, kumin, amchoor i cynamon. Smażyć przez 30 sekund. Wymieszać zawartość patelni z ugotowanym ryżem i orzechami, przyprawić solą i pieprzem i odstawić na 1 godzin/ę do schłodzenia.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim cebulę i marchewkę, aż zmiękną. Wtedy dodać czosnek ,chilli, kumin, nasiona gorczycy, paprykę, kurkumę i smażyć jeszcze 30 sekund. Wrzucić umytą i odsączoną soczewicę, pomidory i wywar warzywny. Gotować około pół godziny od czasu do czasu mieszając.
W czasie, kiedy sos się gotuje nabierać łyżką porcję mieszanki ryżowo-bakłażanowej i w dłoniach utoczyć kulki. Posmarować je lekko olejem (ja pominęłam ten krok) i położyć na blaszce do pieczenia. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Upieczone kofty polać sosem soczewicowo-marchewkowym i posypać kolendrą.

(Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

I kofty kuszą i sos też. Całość wygląda rewelacyjnie. I kto by pomyślał, że w tym daniu nie ma mięsa - kofty wyglądają na mięsne.

hania-kasia - 10:18pm, Wtorek 10 Styczeń 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

W Indiach moim ulubionym daniem było Malai Kofta, jadłaś może? :) Te kofty wyglądają smakowicie! :)

Ania - 9:48pm, Czwartek 24 Październik 2013.http://www.annsitchyfeet.wordpress.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów