
Kofty z ryżu i bakłażana w sosie soczewicowo-marchewkowym
Autor: thiessa @ 9:42pm, Wtorek 10 Styczeń 2012.
Źródło: "A vegan taste of India" Linda Majzlik
Na Gwiazdkę dostałam parę książek z serii "A vegan taste of ..." Lindy Majzlik. Każda z książek zawiera zbiór przepisów inspirowanych kuchniami danego kraju, jednak z podejściem mało ortodoksyjnym. Wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak nabiał zostały zastąpione roślinnymi odpowiednikami, ale nieweganie z powodzeniem mogą nadal stosować w tym miejscu to, co pierwotnie zawierały. Jeden z przepisów postanowiłam od razu wypróbować, bo akurat wszystkie składniki miałam w domu i chociaż stanowi luźną interpretację indyjskiego jedzenia to pierwiastek indyjski w nim jest i dzięki użyciu dużej ilości przypraw świetnie smakuje i w pełni mnie zadawala.
Kofty
350g bakłażana, drobno pokrojonego,
1 czerwona cebula, drobno posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
100g długoziarnistego ryżu,
100g mieszanych orzechów (u mnie nerkowce, makadamia i migdały), zmielonych,
50g mąki ryżowej (zmielonego ryżu),
25g mÄ…ki z ciecierzycy,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1/2 łyżeczki sproszkowanego mango (amchoor),
pieprz, sól do smaku,
dodatkowy olej.
Sos:
100g marchewki, startej,
100g pomidorów, obranych ze skórki i posiekanych (u mnie 1/2 puszki),
75g czerwonej soczewicy,
1 cebula, drobno posiekana,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
1 małe czerwone chilli, posiekane,
1 łyżka oleju,
1 czubata łyżeczka nasion kuminu,
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy,
1/2 łyżeczki papryki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól i pieprz,
300ml wywaru warzywnego,
posiekana kolendra.
Ugotować ryż. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć na nim bakłażana i cebulę. Kiedy bakłażan zmięknie dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać kolendrę, kumin, amchoor i cynamon. Smażyć przez 30 sekund. Wymieszać zawartość patelni z ugotowanym ryżem i orzechami, przyprawić solą i pieprzem i odstawić na 1 godzin/ę do schłodzenia.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim cebulę i marchewkę, aż zmiękną. Wtedy dodać czosnek ,chilli, kumin, nasiona gorczycy, paprykę, kurkumę i smażyć jeszcze 30 sekund. Wrzucić umytą i odsączoną soczewicę, pomidory i wywar warzywny. Gotować około pół godziny od czasu do czasu mieszając.
W czasie, kiedy sos się gotuje nabierać łyżką porcję mieszanki ryżowo-bakłażanowej i w dłoniach utoczyć kulki. Posmarować je lekko olejem (ja pominęłam ten krok) i położyć na blaszce do pieczenia. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Upieczone kofty polać sosem soczewicowo-marchewkowym i posypać kolendrą.
Komentarze
I kofty kuszą i sos też. Całość wygląda rewelacyjnie. I kto by pomyślał, że w tym daniu nie ma mięsa - kofty wyglądają na mięsne.
hania-kasia - 10:18pm, Wtorek 10 Styczeń 2012.http://hania-kasia.blogspot.com
W Indiach moim ulubionym daniem było Malai Kofta, jadłaś może? :) Te kofty wyglądają smakowicie! :)
Ania - 9:48pm, Czwartek 24 Październik 2013.http://www.annsitchyfeet.wordpress.com