<<Strona główna

Bobotie i żółty ryż

Autor: thiessa @ 6:59pm, Niedziela 8 Styczeń 2012.

Bobotie i żółty ryż, Bobotie and yellow rice

Na podstawie: www.epicurious.com


To byłby faworyt w konkursie na narodowe danie RPA. Przepis ten został wybrany do opublikowanej w 1951 książki kucharskiej wydanej przez ONZ dotyczącej kuchni międzynarodowej. Bobotie to wytwór kuchni Malajów z Przylądka, ale oni przyprawiają go jeszcze obficiej kuminem, kolendrą i goździkami. Podobne danie było znane w średniowiecznej Europie – po tym, gdy krzyżowcy przywieźli kurkumę ze Wschodu. Gdy do Południowej Afryki dotarli pierwsi osadnicy z Holandii, na ich kuchnię znaczny wpływ mieli włoscy kucharze, a ich ulubionym daniem było siekane mięso z sosem curry, przyprawione czerwoną papryką i osłodzone przez blanszowane migdały. Istnieje wiele regionalnych wariacji tego dania, ale wszystkie opierają się na pomyśle, by zmielone mięso było delikatne i kremowe w konsystencji, co oznacza długie i wolne gotowanie. Początkowo kucharze dodawali do dania trochę wody tamaryndowej, skórka i sok cytrynowy to nieco późniejsza adaptacja.
Żółty ryż (geelrys) świetnie pasuje do bobotie i curry. Inna jego nazwa to ryż pogrzebowy (begrafnisrys) – powstała z tego powodu, że był on składnikiem dania podawanego po pogrzebie zgodnie ze wspólną tradycją Holendrów i Malajów z Przylądka.
Uzupełnieniem dania jest blatjang, który jest rodzajem czatneja składającego się z suszonych owoców i przypraw. Ja na razie nie zdecydowałam się na jego produkcję, ponieważ zawiera nie lubiany przeze mnie ocet, ale może przyjdzie czas, że zrobię go kiedyś w małej ilości.

Bobotie

1 kg mielonej wołowiny lub jagnięciny albo mieszanka jednego i drugiego,
masło i olej do smażenia,
2 cebule, posiekane,
1 ząbek czosnku, posiekany,
1 łyżka curry (u mnie mieszanka curry Madras i takiego dostępnego w naszych sklepach),
1/2 łyżeczki kurkumy,
2 kromki chleba, pokruszone,
4 łyżki mleka,
sok i drobno starta skórka z 1/2 cytryny,
1 jajko,
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,.
Sól do smaku,
100g suszonych moreli, posiekanych,
1 jabłko, obrane i posiekane,
4 łyżki sułtanek,
50g migdałów, blanszowanych, obranych ze skórki a następnie uprażonych na suchej patelni i posiekanych,
6 liści laurowych.

Polewa:

1 szklanka mleka (250ml),
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli.

Na patelni roztopić masło z olejem i smażyć na tej mieszance cebulę, aż będzie szklista. Pod koniec smażenia wrzucić czosnek, curry, kurkumę i szybko podsmaży/ć w celu wydobycia z przypraw aromatu. Garnek zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Wymieszać mielone mięso, pokruszony chleb, mleko, skórkę i sok z cytryny, jajko, sól, pieprz, morele, jabłko, sułtanki, migdały i zawartość patelni. Przełożyć masę do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy, powbijać listki laurowe w równych odległościach. Formę przykryć szczelnie folią do pieczenia i zapiekać przez 1 1/4 godziny w piekarniku nagrzanym do 160C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200oC, na bobotie wylać mieszankę mleka, jajek i soli i zapiekać bez przykrycia przez 15 minut., aż polewa się zetnie i lekko zbrązowi.

Żółty ryż

1 szklanka (250g) ryżu,
4 łyżki bezpestkowych rodzynek ( u mnie sułtanki),
6 goździków,
1 łyżeczka soli (pominęłam, bo uważam jak Azjaci, że sól zabija smaki ryżu),
1/2 łyżeczki kurkumy,
1-2 cienkie plasterki imbiru,
2 1/2 szklanki wody,
2 łyżki masła.

W garnku umieścić ryż, rodzynki, goździki, sól, imbir i zalać wodą. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. A cały płyn się wchłonie Potrwa to około 10 minut. Dodać masło i wymieszać ryż widelcem. Imbir wyrzucić

Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

ũwietne połączenie smaków! Zawsze ostrożnie podchodzę do jagnięciny,wołowina też nie jest moim ulubionym mięsem,ale tutaj tak być musi i chętnie bym się skusiła na taki kawałek :)

Carunia - 7:16pm, Niedziela 8 Styczeń 2012.http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/

Ciekawie to danie wygląda. Nowy dla mnie sposób przyrządzania mielonego mięsa, bo zawsze je przed zapiekaniem podsmażam - mam na myśli inne dania zapiekane, których składnikiem jest mielone mięso.

hania-kasia - 9:28pm, Niedziela 8 Styczeń 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

dziękuję za wzięcie udziału w mojej akcji i zapraszam do przeczytania podsumowania :) http://zielenina.blogspot.com/2012/01/podsumowanie-akcji-wegetarianskie.html

Zielenina - 9:32pm, Niedziela 8 Styczeń 2012.http://zielenina.blogspot.com/

Bardzo ciekawe danie! Nic dziwnego, że jedno ze sztandarowych RPA. Muszę kiedyś wypróbować!

anonim - 1:25pm, Poniedziałek 9 Styczeń 2012.

Dziekuje Wszystkim za komentarz i donosze, ze na drugi dzien jest rownie pyszne. Wlasnie postanowilam, ze zrobie to danie na przyjazd mojej mamy.

Zielenino podsumowanie juz wczoraj ogladalam. Dzieki za zabawe.

thiessa - 9:39pm, Poniedziałek 9 Styczeń 2012.

Bobotie to moja ulubiona potrawa. Warto dodać że pochodzi i Indonezji, do Afryki Południowej trafiła razem z malajskimi niewolnikami.
Do dzisiaj potomkowie tych ludzi mieszkają w Bo-Kaap w Kapsztadzie.
Swoją drogą, to ciekawe że ludzie w Polsce znają takie potrawy, tego nie spodziewałem się.

wild dog - 3:29am, Piątek 10 Luty 2012.http://www.kapsztad.com

Wild dog myślałam, że bobotie jest pochodzenia malajskiego. Nie miałam pojecia o jego indonezyjskim pochodzeniu.
A potrawa jest mi znana ze wzgledu na zainteresowanie RPA. Byłam tam 2 razy, ale do Kapsztadu jeszcze nie dotarłam. Mam nadzieje, ze wszystko jeszcze przede mna.

thiessa - 11:14am, Niedziela 25 Marzec 2012.

RYŻ. (wklejam notkę). ODŻYWIANIE/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOũCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOũĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOũĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ.

OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego).

PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/index6.php

5.TEMAT.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.

Daria GUDNER, W-wa - 10:42pm, Sobota 5 Maj 2012.http://holandia.foreo.pl/post106.html#p106

What can you do for New Years?

WoodrowOxindy - 2:34am, Wtorek 26 Listopad 2019.

12-layer round tumbler rainbow circle elephant

hobby rc cars - 3:14am, środa 4 Grudzień 2019.http://www.eciesse.it/rctank/hobby-rc-cars-2411896.html

What can you do for New Years?

WoodrowOxindy - 12:29am, Czwartek 5 Grudzień 2019.

publix pharmacy online legal online pharmacy

Oxiplep - 5:22pm, Piątek 6 Grudzień 2019.http://canadapharmxpd.com

legit canadian online pharmacy overseas online pharmacy no prescription

Oxiplep - 9:27pm, Piątek 6 Grudzień 2019.http://canadapharmxpd.com

gay dating sites germany
gay asian dating service
<a href=gaydatingcanada.com?>step by step gay dating guide</a>

MichaelDof - 6:12am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gay-singles-dating.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów