
Kreolski kurczak z ananasem
Autor: thiessa @ 8:05pm, Sobota 24 Kwiecień 2010.
Źródło: "Pan-cooked chicken dishes around the world"
Sposób na pysznego kurczaka rodem z Trynidadu. Dobrze jest do tego przepisu użyć całego kurczaka podzielonego na części lub jego elementy (podudzia, pałki). Moje danie sporządziłam, niestety, z piersi, bo małżonek kupił bez bliżej określonego planu na ich przyrządzenie. W domu były pozostałe składniki, więc wybór padł na to właśnie danie. Podzieliłam piersi na większą ilość kawałków, aby bardziej nasiąkły sosem, ale to nie to samo. Mięso z pałek, czy podudzi jest jednak bardziej soczyste samo w sobie.Poniżej podaję sposób przyrządzenia zgodnie z przepisem oryginalnym. Zmieniłam sobie nieco kolejność. Aby nie rozgotowywać warzyw i ananasa dodałam je pod koniec gotowania kurczaka razem z kolendrą.
1,5 kg kurczak, podzielony na 12 kawałków,
sól, czarny pieprz,
3 łyżki soku z cytryny,
3 cebulki dymki, posiekane,
4 łodygi selera naciowego, posiekane,
2 zielone chilli, wypestkowane i posiekane,
1/2 ananasa,
1 banan, rozgnieciony na puree,
40g masła,
kilka kropli tabasco,
parę gałązek kolendry,
150 ml bulionu z kurczaka.
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, polać 2 łyżkami soku z cytryny. Na patelni roztopić masło i obsmażyć z obu stron na złoty kolor, odłożyć. Na patelnię włożyć przygotowane warzywa i ananasa, smażyć aż warzywa lekko zbrązowieją i zmiękną. Dodać puree z banana i włożyć z powrotem kurczaka na patelnię. Całość zalać bulionem, dodać parę kropli tabasco oraz posiekaną kolendrę (parę listków odłożyć do dekoracji). Gotować 30 minut. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem oraz pozostałym sokiem z cytryny. Podawać posypane kolendrą i ozdobione liśćmi selera.

Komentarze