<<Strona główna

Tteokguk – koreańska zupa Noworoczna

Autor: thiessa @ 8:13pm, Niedziela 1 Styczeń 2012.

Tteokguk, Koreańska zupa Noworoczna, Korean New Year rice cake soup

Źródło: "The Complete Book of Korean Cooking" Young Jin Song

Tteokguk jest tradycyjnym daniem, którym świętuje się rozpoczęcie Nowego Roku w Korei. Składa się z wywaru (guk), w którym pływają ryżowe kluski (tteok), stad nazwa dania.
Tteok to rodzaj klusek przyrządzanych z kleistego ryżu, zwanego czasem słodkim ryżem. W niektórych regionach Korei kluski te przyrządza się z mieszanki kleistego ryżu ze zwykłym lub dodaje się do nich inne ziarna lub strączkowe (fasole adzuki lub mung) i przyjmują one inne kształty niż tradycyjny walec. Ja zakupiłam swoje tteok w koreańskim sklepie i miały tradycyjny, podłużny kształt.
Koreańczycy wierzą, że zjedzenie tej zupy przynosi szczęście na nadchodzący rok i przedłuża życie o rok. Tak właściwie nie wiadomo skąd się wzięła ta tradycja, ale tteokguk pojawia się w XIX w książce i jako główny składnik na wywar zawiera wołowinę lub bażanta. Książka wprowadza również zwyczaj jedzenia tej zupy w noworoczny poranek oraz zwyczaj zapytania, którym raczą się wszyscy Koreańczycy: "Ile misek tteokguk dzisiaj zjadłeś(aś)?" lub czy jadłeś(aś) dzisiaj tteokguk?"

Składniki:

15g suszonych anchovies,
200g polędwicy wołowej (u mnie ligawa), pokrojonej na cienkie plasterki,
1 zÄ…bek czosnku, posiekany,
sól do smaku,
łyżka jasnego sosu sojowego,
1 kg tteok (rice cakes), pokrojone na kawałki wielkości kęsa,
1/2 pora, posiekanego,
2 białka,
olej,
arkusz nori, pocięty w paski,
pieprz, mielony.

Tteokguk ingredients

Zagotować 1l wody, wrzucić suszone anchovies i gotować na dużym ogniu przez 15 minut. Anchovies wyłowić, wywar odstawić.
W woku rozgrzać olej, wrzucić wołowinę, czosnek i dodać odrobinę pieprzu. Smażyć 2 minuty na średnim ogniu. Wlać 1 l wody, zagotować i gotować przez 10 minut. Po tym czasie wywar przecedzić a wołowinę odłożyć.
Połączyć wywar z anchovies z wywarem z wołowiny, posolić do smaku, dodać sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić tteok do wywaru wraz z porem i gotować przez 10 minut.
W międzyczasie oddzielić żółtka od białek. Żółtka w tym przepisie nie będą potrzebne. Białka lekko ubić i wylać na patelnię z rozgrzanym olejem. Należy szybko je rozprowadzić po całej patelni zanim się zetną, tworząc omlet. Smażyć, aż lekko się zbrązowi, po czym przełożyć do odsączenia na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po ostygnięciu zwinąć omlet i pokroić go w plasterki tworząc białkowy makaron.
Nalać zupę do talerzy, udekorować wołowiną, omletowym makaronem i nori.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo egzotyczna zupa. Czas wybrać się znowu do sklepu koreańskiego.

hania-kasia - 8:31pm, Niedziela 1 Styczeń 2012.http://hania-kasia.blogspot.com

Mam pytanie - gdzie Ci sie udalo kupic ciasto ryzowe? Czy to jest własna producja, może? Usiilnie, naprawde usilnie, poszukuje w okolicach Katowic i nie nic moge znalezc :)

Bardzo mi się podoba dział Koreański :P Juz zamowilam koreanskie chilli i nie moge sie wrecz doczkeac mojego dnia z prdouckja kimchi :) Na pewno sie podziele wrazeniami.

Serdecznie pozdrawiam
Agnieszka
http://www.wkuchni.pure.pl/

Agnieszka - 9:34pm, Poniedziałek 2 Styczeń 2012.

Hania-kasia musze powiedziec, ze pomimo calej egzotyki czulam w tej zupie cos swojskiego. Te kluski maja calkiem ciekawa konsystencje, niedlugo pokaze jeszcze cos innego z ich zastosowaniem.

Agnieszka u nas we Wroclawiu ze wzgledu na umiejscowienie fabryk koreanskich jest tez spora slopecznosc koreanska. Maja swoj sklep gdzie mozna kupic te kluski mrozone. Od biedy porwalabym sie na wlasny wyrob. Tutaj bardzo ciekawy filmik: http://www.youtube.com/watch?v=0MhvEouOKDU
z zakupem kleistego ryzu nie ma raczej problemu w sklepach internetowych.
Jak zrobisz kimchi koniecznie daj znac jak wyszlo. Ja bardziej preferuje gotowane lub smazone niz na surowo.

thiessa - 11:19pm, Poniedziałek 2 Styczeń 2012.

Thiessa,
Pięknie dziekuję za odopowiedz :) Zobaczywszy proces produkcji tych "rice cakes'ow" zwątpiłam troche - już predzej do Wrcoclawia sie przeprowadze niż mi cos takiego w moich warunach wyjdzie :) Ani takiej drewnianej michy nie mam, ani tej dziwnej maszyny, ani pewnie talentu do takich rzeczy :) A tak chcialam sprobować TteokBokkI :)

W ogole to fantastyczny blog :) Same inspiracje! Jak zobaczysz gdzieś w statytykach kogos z Sosnowca, kto ponad godzine był podpięty i szperał - to wiedz ze to ja :)

Na pewno powiem jak mi wyjdzie kimchi - jesli przezyje po jego konumpcji... :)

Pozdrawiam,

Aga

anonim - 8:13pm, Wtorek 3 Styczeń 2012.

Aga ta maszyna to automat do pieczenia chleba i mysle, ze ma na celu jedynie wyrobienie ciasta i mozna to wszystko zrobic recznie. Bardzo mocno zastanawiam sie nad wlasna produkcja, bo mnie takie rzeczy szalenie pociagaja.
Co do statystyki to nie mam az tak dokladnych, ale musze Ci powiedziec, ze swego czasu tez troche spedzilam na Twoim blogu. Piekne zdjecia robicie. Czesto podczytuje rozne blogi troche tajniacko, bez zostawiania komentarzy.

thiessa - 9:55pm, Wtorek 3 Styczeń 2012.

lowkey gay dating sites
gay demon dating cartoon
<a href=gayedating.com?>gay dating game show</a>

MichaelDof - 10:22am, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://datinggayservices.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów