
Paluszki krabowe na kwaśno
Autor: thiessa @ 6:52am, Wtorek 20 Grudzień 2011.
Żródło: "Kuchnia" 3/2009
Jest to sposób na szybki i smaczny obiad w tajskim stylu. Paczkę paluszków krabowych zawsze można mieć w lodówce lub w zamrażarce. Przygotowanie tego dania trwa tyle ile gotowanie ryżu. U mnie jest to ok. 10 minut. Zatem nastawiam ryż i przygotowuję wszystkie składniki dania. W momencie, kiedy kończę je smażyć ryż jest gotowy. W oryginalnym przepisie paluszki krabowe były smażone w głębokim oleju, ja przerobiłam ten przepis na bardziej dietetyczny.Składniki na 2 osoby:
1 paczka paluszków krabowych (250g), pokrojonych na kawałki,
2 łyżki oleju arachidowego,
1 łyżka pasty tamaryndowej,
4 łyżki mirinu,
4 zÄ…bki czosnku, posiekane,
1 cebulka dymka, posiekana,
1,5 łyżki sosu rybnego,
1/2 łyżeczki białego pieprzu (można użyć czarnego).
W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i białe części cebuli dymki. Smażymy parę sekund. Dodajemy paluszki krabowe i smażymy 2-3 minuty na dużym ogniu. Wlewamy pastę tamaryndową wymieszaną z mirinem i sosem rybnym. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (sos rybny jest słony). Podgrzewamy przez 2 minuty i dodajemy zielone części pokrojonej dymki. Podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym.
Komentarze
a powiedz czemu te paluszki nazywają się krabowymi, bo z tego co kojarzę to bardziej z mięsa ryb
aga-aa@gazeta.pl - 7:14am, Wtorek 20 Grudzień 2011.
Wreszcie jakiś nie-świąteczny przepis! Bo wszędzie tylko święta i święta:) (chociaż sama jestem ich fanką, ale ile można:)
Elexis - 11:30am, Wtorek 20 Grudzień 2011.http://www.kuchnia-elexis.blogspot.com
Aga nie znam odpowiedzi na to pytanie:-)
Elexis wlasnie dlatego. Lubie konkretne jedzenie a na blogu zamieszczam to co pojawia sie u mnie na obiad. Jesli zrobie jakas rybe, czy np. kutie na świeta to zrobie to na Wigilie a nie 2 razy. Jeden raz, zeby pokazac na blogu a drugi raz dla uzytku wlasciwego:-)
thiessa - 7:11pm, Wtorek 20 Grudzień 2011.
Mnie też cieszÄ… inne przepisy na blogach niż wigilijne i Å›wiÄ…teczne, bo to nudne oglÄ…dać wciąż pierniczki, barszcz, pierogi, bigos itp. Niestety i przed Å›wiÄ™tami i przez miesiÄ…c po Å›wiÄ™tach bÄ™dziemy oglÄ…dać przeglÄ…d wigilijnych/bożonarodzeniowych stoÅ‚ów. Åadnie i kolorowo wyglÄ…da Twoje danie - wolÄ™ na nie popatrzeć niż na Å›ledzie.
hania-kasia - 9:35pm, Wtorek 20 Grudzień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com
hahaha a ja właśnie sobie myślałam, znowu odstaję, znowu mało świątecznie i pierniczki wrzuciłam ;)
aga-aa@gazeta.pl - 1:56pm, środa 21 Grudzień 2011.
Hania-kasia a mnie tez ciesza nieswiateczne rzeczy na blogach. Oby takich wiecej.
Aga a co mi szkodzi odstawac? Tak na przyszlosc to Tobie tez nie zaszkodzi:-)
thiessa - 9:40pm, środa 21 Grudzień 2011.
Wesołych i pogodnych Świąt!
monikucha - 11:27am, Sobota 24 Grudzień 2011.
Monikucha Wesołych Świąt. Miło mi, że co roku o mnie pamiętasz.
thiessa - 3:59pm, Sobota 24 Grudzień 2011.