<<Strona główna

Paluszki krabowe na kwaśno

Autor: thiessa @ 6:52am, Wtorek 20 Grudzień 2011.

Paluszki krabowe na kwaśno, Sour crab sticks

Żródło: "Kuchnia" 3/2009

Jest to sposób na szybki i smaczny obiad w tajskim stylu. Paczkę paluszków krabowych zawsze można mieć w lodówce lub w zamrażarce. Przygotowanie tego dania trwa tyle ile gotowanie ryżu. U mnie jest to ok. 10 minut. Zatem nastawiam ryż i przygotowuję wszystkie składniki dania. W momencie, kiedy kończę je smażyć ryż jest gotowy.  W oryginalnym przepisie paluszki krabowe były smażone w głębokim oleju, ja przerobiłam ten przepis na bardziej dietetyczny.

Składniki na 2 osoby:

1 paczka paluszków krabowych (250g), pokrojonych na kawałki,
2 łyżki oleju arachidowego,
1 łyżka pasty tamaryndowej,
4 łyżki mirinu,
4 ząbki czosnku, posiekane,
1 cebulka dymka, posiekana,
1,5 łyżki sosu rybnego,
1/2 łyżeczki białego pieprzu (można użyć czarnego).

W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i białe części cebuli dymki. Smażymy parę sekund. Dodajemy paluszki krabowe i smażymy 2-3 minuty na dużym ogniu. Wlewamy pastę tamaryndową wymieszaną z mirinem i sosem rybnym. Przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (sos rybny jest słony). Podgrzewamy przez 2 minuty i dodajemy zielone części pokrojonej dymki. Podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

a powiedz czemu te paluszki nazywają się krabowymi, bo z tego co kojarzę to bardziej z mięsa ryb

aga-aa@gazeta.pl - 7:14am, Wtorek 20 Grudzień 2011.

Wreszcie jakiś nie-świąteczny przepis! Bo wszędzie tylko święta i święta:) (chociaż sama jestem ich fanką, ale ile można:)

Elexis - 11:30am, Wtorek 20 Grudzień 2011.http://www.kuchnia-elexis.blogspot.com

Aga nie znam odpowiedzi na to pytanie:-)

Elexis wlasnie dlatego. Lubie konkretne jedzenie a na blogu zamieszczam to co pojawia sie u mnie na obiad. Jesli zrobie jakas rybe, czy np. kutie na świeta to zrobie to na Wigilie a nie 2 razy. Jeden raz, zeby pokazac na blogu a drugi raz dla uzytku wlasciwego:-)

thiessa - 7:11pm, Wtorek 20 Grudzień 2011.

Mnie też cieszą inne przepisy na blogach niż wigilijne i świąteczne, bo to nudne oglądać wciąż pierniczki, barszcz, pierogi, bigos itp. Niestety i przed świętami i przez miesiąc po świętach będziemy oglądać przegląd wigilijnych/bożonarodzeniowych stołów. Ładnie i kolorowo wygląda Twoje danie - wolę na nie popatrzeć niż na śledzie.

hania-kasia - 9:35pm, Wtorek 20 Grudzień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com

hahaha a ja właśnie sobie myślałam, znowu odstaję, znowu mało świątecznie i pierniczki wrzuciłam ;)

aga-aa@gazeta.pl - 1:56pm, środa 21 Grudzień 2011.

Hania-kasia a mnie tez ciesza nieswiateczne rzeczy na blogach. Oby takich wiecej.

Aga a co mi szkodzi odstawac? Tak na przyszlosc to Tobie tez nie zaszkodzi:-)

thiessa - 9:40pm, środa 21 Grudzień 2011.

Wesołych i pogodnych Świąt!

monikucha - 11:27am, Sobota 24 Grudzień 2011.

Monikucha Wesołych Świąt. Miło mi, że co roku o mnie pamiętasz.

thiessa - 3:59pm, Sobota 24 Grudzień 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

How To Get Free IMVU Cred...
https://lbwic.com/wp-content/uploads/2021/03/IMVU-...
Mixgurat @ 3:07am, 13 Marzec 2021

Раздаем битко...
Подробнее: http://bilrix24.ru Спеши...
Jamesserma @ 2:36am, 13 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów