
Zupa z bakłażana curry z ogórkową raitą
Autor: thiessa @ 12:10pm, Niedziela 18 Grudzień 2011.
Źródło: "Zupy" Annie Bell
Kolejna zupa z zakupionej ostatnio rewelacyjnej książki. Zupa nie jest może wybitnie fotogeniczna i wygląda chyba trochę jak grzybowa, ale smak ma rewelacyjny. Trochę mdły smak bakłażana podkręca papryczka chilli a równocześnie jej ostrość łagodzi orzeźwiająca raita. Ważne jest, żeby dobrze usmażyć bakłażana. Ponieważ warzywo to wchłania dowolną ilość tłuszczu, należy oleju podczas smażenia nie dolewać. Po prostu częściej trzeba go mieszać. Po pewnym czasie puści trochę soku i wówczas usmażenie kostek bakłażanowych do zupełnie miękka będzie jak najbardziej możliwe.Zupa bakłażanowa
5 łyżek oleju arachidowego,
2 średnie bakłażany, pokrojone w 1 cm kostkę,
3 zÄ…bki czosnku, obrane i drobno posiekane,
2 cm kawałek imbiru, posiekany,
1 średnio ostra, czerwona papryczka chilli, oczyszczona i pokrojona w plastry,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1l rosołu z kurczaka lub wywwru warzywnego,
sól,
2 płaskie łyżeczki cukru pudru (nie dałam),
1 łyżeczka soku z cytryny (nie dałam),
4 łyżki drobno posiekanej kolendry.
Bakłażany najlepiej smażyć partiami. Rozgrzać 2 łyżki oleju na dużej, nieprzywieralnej patelni i na średnim ogniu smażyć bakłażany aż zmiękną i się zrumienią. Przełożyć do miski, czynność powtórzyć z pozostałymi bakłażanami.
Rozgrzać łyżkę oleju na średnim ogniu, w średnim rondlu. Włożyć czosnek, imbir oraz chilli. Smażyć 1-2 minuty, aż zmiękną i zaczną pachnieć, wsypać przyprawy, sól i cukier, jeśli ktoś używa, wymieszać, dodać połowę usmażonego bakłażana i wlać rosół. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut. Zupę zmiksować w blenderze, wlać z powrotem do rondla, dodać drugą połowę bakłażana i wymieszać. Delikatnie podgrzać, dodać sok z cytryny i świeżą kolendrę. Poprawić ewentualnie do smaku. Podawać z ogórkową raitą.
Raita ogórkowa
1/2 ogórka, obranego i startego na grubej tarce,
200g serka śmietankowego (u mnie Bieluch),
1/2 łyżeczki drobno posiekanej, średnio ostrej zielonej papryczki chilli,
szczypta cukru (pominęłam),
sól,
1 dymka, posiekana.
Ze startego ogórka odcisnąć tyle soku, ile tylko się da. Włożyć go do miski z serkiem śmietankowym, dodać chilli, sól cukier i dymkę.
Komentarze
Fotogeniczna ta zupa rzeczywiście nie jest, ale wierzę, że smaczna. Lubię wszystko, co z bakłażanem.
hania-kasia - 5:14pm, Niedziela 18 Grudzień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com
O, wiem już, jaka będzie najbliższa zupa. :-) Miałem gotować fasolową, ale będzie bakłażanowa, bo jestem ciekaw smaku.
A dziś było malajskie curry rybne, też z Twojej strony. Bardzo dobre.
bartek - 7:07pm, Niedziela 18 Grudzień 2011.
Hania-kasia ja uwielbiam zupe baklazanowa. Do tej pory robilam troche inaczej, ale ten przepis jest rewelacyjny.
Bartek bedziesz zadowolony. Zupa jest smaczniejsza niz malajskie curry rybne, chyba, ze zneutralizowales slodycz cebuli octem, czego ja nie zrobilam.
thiessa - 7:42pm, Niedziela 18 Grudzień 2011.
Myślę, że będę, bo podobnie jak Hania-Kasia lubię wszystko, co z bakłażanami (już się gotuje wywar warzywny). A curry rybne wcale nie było dla mnie za słodkie. Nawet muszę się przyznać, że pod koniec dodałem łyżeczkę brązowego cukru, bo było jak dla mnie za kwaśne (ocet dałem spirytusowy). Ale generalnie bardzo, bardzo dobre. Tego mi właśnie było trzeba w taki zimny i ciemny dzień. :-)
Pozdrawiam i serdeczne dzięki za świetne przepisy.
bartek - 8:56pm, Niedziela 18 Grudzień 2011.