
Parfait z wątróbek z szałwią
Autor: thiessa @ 9:13pm, Czwartek 15 Grudzień 2011.
wg. Jamiego Olivera
Zakochałam się w tym pasztecie, chociaż tak chyba nie powinnam tego nazywać, odkąd zobaczyłam na niego przepis 2 lata temu w miesięczniku "Kuchnia". Smak nie tylko mnie nie rozczarował, ale na dodatek miło zaskoczył. Było lepsze niż się spodziewałam. Od tej pory zdarzyło mi się go robić kilka razy, nie tylko zimą, chociaż to przysmak faktycznie na chłodniejsze dni. Takie parfait raczej dietetyczne nie jest, ale za to ma tą zaletę, że wiadomo z czego się składa. Ja gotowych pasztetów nie kupuję w obawie, że zawierają, podobnie jak parówki, same zwierzęce odpadki.
Do smażenia wątróbek zawsze zatrudniam Małżonka. Potrafi wysmażyć je idealnie, tak, że na zewnątrz są chrupkie a w środku różowe, to bardzo ważne, żeby zrobić to dobrze, bo od tego zależy struktura tej pasty. Nigdy też nie dodawałam do parfait nasion granatu, nie lubię, kiedy pestki plączą mi się pomiędzy zębami, chociaż nie wątpię, że smaki świetnie ze sobą współgrają. Co do pokrycia parfait warstwą klarowanego masła to idę na łatwiznę i topię już gotowe, ale podaję za Jamiem przepis podstawowy.
Składniki:
1 kg wątróbek z kurczaka,
oliwa,
1 czerwona cebula, drobno posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
listki z kilku gałązek tymianku,
mały kieliszek brandy,
200g miękkiego masła + 250g zimnego masła,
listki oberwane z małego pęczka szałwi,
pestki z 2 owoców granatu (opcjonalnie),
sól morska.
Wątróbki przekroić, usuwając żyłki. Rozgrzać kilka łyżek oliwy na patelni, na średnim ogniu i podsmażyć cebulę. Dodać czosnek i listki tymianku i smażyć przez chwilę. Wrzucić na patelnię wątróbki i smażyć przez 3-4 minuty, tak, aby była z wierzchu dobrze usmażona a w środku lekko różowa. Jeśli będzie smażona za długo to parfait będzie suche i grudkowate. Kiedy wątróbka będzie gotowa wlać na patelnię brandy, którą można zapalić. Kiedy brandy się wypali zdjąć patelnię z ognia i przełożyć zawartość do malaksera. Zmiksować wątróbki na gładka masę, dodać miękkie masło i włączyć urządzenie jeszcze na chwilę, zęby wszystko dobrze się połączyło. Masę przyprawić solą i pieprzem i przełożyć do 4 małych miseczek, albo jednej większej i wstawić do lodówki.
Postawić patelnię z powrotem na ogniu, rozgrzać niewielką ilość oliwy i podsmażyć listki szałwi, aż będą chrupkie. Wrzucić zimne masło do rondelka i powoli rozpuścić na małym ogniu, a następnie odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno. Ostrożnie zebrać łyżeczką pianę z powierzchni, tak, aby nad warstwą osadu pozostało czyste, sklarowane masło.
Wyjąć parfait z wątróbek z lodówki, przybrać listkami szałwi oraz pestkami granatu, jeśli ktoś chce ich użyć. Ostrożnie zalać sklarowanym masłem, uważając, aby osad pozostał na dnie rondelka i ponownie wstawić do lodówki, na co najmniej godzinę. Ja robię parfait wieczorem i wstawiam na całą noc.
Komentarze
Bardzo podoba mi siÄ™ ten przepis, szczególnie dodatek Å›wieżej szaÅ‚wii sprawia, że mam ochotÄ™ go wypróbować.
hania-kasia - 11:30pm, Czwartek 15 Grudzień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com
Hania-kasia w tej szałwi cały urok. Bez niej smakowałoby nieco gorzej.
thiessa - 6:43am, Piątek 16 Grudzień 2011.
Ja tez nie kupuje gotowych pasztetow; inna sprawa, ze domowych tez jeszcze nie robilam, zwykle jadam pasztet tylko u Mamy :) Podoba mi sie ten przepis, Jamie jeszcze mnie nie zawiodl, wiec kto wie, moze w koncu sprobuje...
Maggie - 1:36pm, Piątek 16 Grudzień 2011.http://maggiegotuje.blogspot.com
Maggie na prawde warto, bo to przepis mniej pracochlonny niz pasztet. Mozna zrobic na Wielkanoc, bo to raczej wtedy jadmy w Polsce roznego rodzaju pasztety.
thiessa - 9:18pm, Piątek 16 Grudzień 2011.
Ojj tak to jest coś co też gdy zobaczyłam po raz pierwszy od razu chciałam zrobić, ale na razie jakoś się za parfait nie zabrałam, może na Nowy Rok, widzę, że warto :)
burczymiwbrzuchu - 11:38am, Niedziela 18 Grudzień 2011.http://wbrzuchu.blogspot.com
Burczymiwbrzuchu na Nowy Rok bedzie idealne. Wystarczy podac nozyk do smarowania i troche przypieczonego chleba.
thiessa - 9:27pm, Niedziela 18 Grudzień 2011.
Others is capable of a harder erection but cannot maintain it during sexual intercourse. Thus, if the muscles inside penile area are relaxed, more blood will go into the penis and a bigger harder erection will occur.
ASesstesee - 2:52pm, Poniedziałek 14 Sierpień 2017.https://www.viagrapascherfr.com/achat-viagra-sans-ordonnance/
hello guos 9128738517
cialis 2.5mg - 3:00am, środa 6 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com
I simply desired to thank you so much once more. I am not sure what I would have achieved without the actual solutions discussed by you regarding this area of interest. It actually was a scary case in my position, nevertheless considering a new professional manner you handled it forced me to leap for gladness. I will be thankful for this advice and thus hope you know what a powerful job you are getting into teaching many people by way of a site. I am certain you've never met any of us.
golden goose sneakers - 12:08am, Piątek 19 Maj 2023.http://www.goldengoosesonline.com