<<Strona główna

Parfait z wątróbek z szałwią

Autor: thiessa @ 9:13pm, Czwartek 15 Grudzień 2011.

Parfait z wątróbek z szałwią, Chicken liver parfait with sage

wg. Jamiego Olivera

Zakochałam się w tym pasztecie, chociaż tak chyba nie powinnam tego nazywać, odkąd zobaczyłam na niego przepis 2 lata temu w miesięczniku "Kuchnia". Smak nie tylko mnie nie rozczarował, ale na dodatek miło zaskoczył. Było lepsze niż się spodziewałam. Od tej pory zdarzyło mi się go robić kilka razy, nie tylko zimą, chociaż to przysmak faktycznie na chłodniejsze dni. Takie parfait raczej dietetyczne nie jest, ale za to ma tą zaletę, że wiadomo z czego się składa. Ja gotowych pasztetów nie kupuję w obawie, że zawierają, podobnie jak parówki, same zwierzęce odpadki.
Do smażenia wątróbek zawsze zatrudniam Małżonka. Potrafi wysmażyć je idealnie, tak, że na zewnątrz są chrupkie a w środku różowe, to bardzo ważne, żeby zrobić to dobrze, bo od tego zależy struktura tej pasty. Nigdy też nie dodawałam do parfait nasion granatu, nie lubię, kiedy pestki plączą mi się pomiędzy zębami, chociaż nie wątpię, że smaki świetnie ze sobą współgrają. Co do pokrycia parfait warstwą klarowanego masła to idę na łatwiznę i topię już gotowe, ale podaję za Jamiem przepis podstawowy.

Składniki:

1 kg wątróbek z kurczaka,
oliwa,
1 czerwona cebula, drobno posiekana,
2 zÄ…bki czosnku, posiekane,
listki z kilku gałązek tymianku,
mały kieliszek brandy,
200g miękkiego masła + 250g zimnego masła,
listki oberwane z małego pęczka szałwi,
pestki z 2 owoców granatu (opcjonalnie),
sól morska.

Wątróbki przekroić, usuwając żyłki. Rozgrzać kilka łyżek oliwy na patelni, na średnim ogniu i podsmażyć cebulę. Dodać czosnek i listki tymianku i smażyć przez chwilę. Wrzucić na patelnię wątróbki i smażyć przez 3-4 minuty, tak, aby była z wierzchu dobrze usmażona a w środku lekko różowa. Jeśli będzie smażona za długo to parfait będzie suche i grudkowate. Kiedy wątróbka będzie gotowa wlać na patelnię brandy, którą można zapalić. Kiedy brandy się wypali zdjąć patelnię z ognia i przełożyć zawartość do malaksera. Zmiksować wątróbki na gładka masę, dodać miękkie masło i włączyć urządzenie jeszcze na chwilę, zęby wszystko dobrze się połączyło. Masę przyprawić solą i pieprzem i przełożyć do 4 małych miseczek, albo jednej większej i wstawić do lodówki.
Postawić patelnię z powrotem na ogniu, rozgrzać niewielką ilość oliwy i podsmażyć listki szałwi, aż będą chrupkie. Wrzucić zimne masło do rondelka i powoli rozpuścić na małym ogniu, a następnie odstawić, aby wytrącony osad opadł na dno. Ostrożnie zebrać łyżeczką pianę z powierzchni, tak, aby nad warstwą osadu pozostało czyste, sklarowane masło.
Wyjąć parfait z wątróbek z lodówki, przybrać listkami szałwi oraz pestkami granatu, jeśli ktoś chce ich użyć. Ostrożnie zalać sklarowanym masłem, uważając, aby osad pozostał na dnie rondelka i ponownie wstawić do lodówki, na co najmniej godzinę. Ja robię parfait wieczorem i wstawiam na całą noc.

Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Bardzo podoba mi siÄ™ ten przepis, szczególnie dodatek Å›wieżej szaÅ‚wii sprawia, że mam ochotÄ™ go wypróbować.

hania-kasia - 11:30pm, Czwartek 15 Grudzień 2011.http://hania-kasia.blogspot.com

Hania-kasia w tej szałwi cały urok. Bez niej smakowałoby nieco gorzej.

thiessa - 6:43am, Piątek 16 Grudzień 2011.

Ja tez nie kupuje gotowych pasztetow; inna sprawa, ze domowych tez jeszcze nie robilam, zwykle jadam pasztet tylko u Mamy :) Podoba mi sie ten przepis, Jamie jeszcze mnie nie zawiodl, wiec kto wie, moze w koncu sprobuje...

Maggie - 1:36pm, Piątek 16 Grudzień 2011.http://maggiegotuje.blogspot.com

Maggie na prawde warto, bo to przepis mniej pracochlonny niz pasztet. Mozna zrobic na Wielkanoc, bo to raczej wtedy jadmy w Polsce roznego rodzaju pasztety.

thiessa - 9:18pm, Piątek 16 Grudzień 2011.

Ojj tak to jest coś co też gdy zobaczyłam po raz pierwszy od razu chciałam zrobić, ale na razie jakoś się za parfait nie zabrałam, może na Nowy Rok, widzę, że warto :)

burczymiwbrzuchu - 11:38am, Niedziela 18 Grudzień 2011.http://wbrzuchu.blogspot.com

Burczymiwbrzuchu na Nowy Rok bedzie idealne. Wystarczy podac nozyk do smarowania i troche przypieczonego chleba.

thiessa - 9:27pm, Niedziela 18 Grudzień 2011.

Others is capable of a harder erection but cannot maintain it during sexual intercourse. Thus, if the muscles inside penile area are relaxed, more blood will go into the penis and a bigger harder erection will occur.

ASesstesee - 2:52pm, Poniedziałek 14 Sierpień 2017.https://www.viagrapascherfr.com/achat-viagra-sans-ordonnance/

hello guos 9128738517

cialis 2.5mg - 3:00am, środa 6 Styczeń 2021.https://pharmacyusaofficial.com

I simply desired to thank you so much once more. I am not sure what I would have achieved without the actual solutions discussed by you regarding this area of interest. It actually was a scary case in my position, nevertheless considering a new professional manner you handled it forced me to leap for gladness. I will be thankful for this advice and thus hope you know what a powerful job you are getting into teaching many people by way of a site. I am certain you've never met any of us.

golden goose sneakers - 12:08am, Piątek 19 Maj 2023.http://www.goldengoosesonline.com

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów