
Zupa paprykowa + szaszłyki + brokułowa sałatka
Autor: thiessa @ 6:30am, środa 14 Grudzień 2011.
Źródłó: "Zupy" Annie Bell
Zupa paprykowa
4-5 łyżek oleju arachidowego,
1 kg czerwonej papryki, oczyszczonej z ogonków i nasion, grubo pokrojonej,
2 średnie cebule, posiekane,
3 średnie marchewki pokrojone w plastry,
1 łodyga selera naciowego, posiekana,
3 ząbki czosnku, posiekane,
1 łyżeczka drobno posiekanej, średnio ostrej czerwonej papryczki chilli,
1 łyżeczka imbiru, posiekanego,
2 dojrzałe pomidory, posiekane,
150 ml białego wina,
sól morska,
szczypta cukru (pominęłam).
W rondlu rozgrzać część oleju i smażyć paprykę od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumieni, nabierze połyski i zmięknie. Odłożyć.
Do garnka dolać pozostały olej, włożyć cebulę, marchew, seler i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać czosnek, chilli oraz imbir, smażyć kilka minut, aż zacznie pachnieć. Dołożyć pomidory, wlać wino, gotować, aż dobrze 9odparuje. Wrzucić odłożoną paprykę, wlać 1 l wody, posolić, posłodzić i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, gotować na małym ogniu 10 minut. Zupę zmiksować, ewentualnie doprawić do smaku i przelać przez sitko. Uznałam, że nie ma potrzeby tego robić, ale jeśli ktoś chce mieć idealnie gładką zupę może to jak najbardziej zrobić.
Szaszłyki z kurczaka pięć smaków
2 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę,
olej arachidowy lub inny roślinny,
1 płaska łyżeczka przyprawy pięć smaków,
2 ząbki czosnku, posiekane,
1 średnio czerwona cebula, pokrojona na kawałki tej samej wielkości, co mięso,
sól, pieprz.
Mięso wyłożyć do miski, dodać łyżkę oleju, przyprawę pięć smaków i czosnek. Przykryć i chłodzić, przez co najmniej godzinę. Mięso i cebulę nadziać na 8 patyczków do szaszłyków, skropić olejem i kłaść na rozgrzaną patelnię grillową. Grillować z każdej strony, aż cebula się zrumieni a mięso zetnie.
Sałatka z brokułów z sezamem
400g brokułów (jeden większy), podzielonego na różyczki,
1 łyżka ziaren prażonego sezamu,
2 łyżki oleju arachidowego lub innego roślinnego,
2 łyżeczki oleju sezamowego,
sól, pieprz.
Zagotować w dużym garnku osoloną wodę, włożyć brokuły i gotować 3 minuty, po czym odcedzić na durszlaku i zostawić na kilka minut, żeby obeschły. Ja ugotowałam brokuły na parze.
Na patelni rozgrzać olej wraz z olejem sezamowy, wrzucić posolone i popieprzone brokuły i usmażyć. Posypać ziarnem sezamowym. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Komentarze
Na punkcie zupy paprykowej ostatnio szaleje :) A taka salatka jest swietnym dodatkiem nie tylko do orientalnych dan!
Maggie - 1:20pm, środa 14 Grudzień 2011.http://maggiegotuje.blogspot.com
o taki obiadek, to bym chetnie dzisiaj zjadła:)
atina - 1:51pm, Piątek 16 Grudzień 2011.
Maggie tez jestem za taka salatka do czego sie da, byle brokuly byly ugotowane al dente, bo nie znosze ciapowatych.
Atina no moze nie przy piatku, bo ja w piatek miesa nie jem, ale moglabym zjesc taki zestaw 6 razy pod rzad:-)
thiessa - 9:30pm, Niedziela 18 Grudzień 2011.