
Prezenty na święta – książki kulinarne roku
Autor: thiessa @ 8:20pm, Niedziela 11 Grudzień 2011.
Zbliża się koniec roku, czas podsumowań, Gwiazdka, czas prezentów a u paru dziewczyn pojawiły się już na blogach listy książek, które były objawieniem tego roku, bądź mogą być prezentem Gwiazdkowym dla miłośników gotowania i blogerów kulinarnych. Często pojawiają się prośby o pozycje książkowe w języku polskim i chociaż w mojej kulinarnej biblioteczce królują głównie pozycje angielskojęzyczne, to w tym roku mogę się pochwalić paroma nowymi nabytkami, które szalenie przypadły mi do gustu. Wszystkie, poza dwoma pozycjami zostały wydane w tym roku, a i z zakupem pozostałych nie powinno być problemu w księgarniach internetowych czy na allegro.
Annie Bell jest autorką wielu cenionych, nominowanych do prestiżowych nagród książek kulinarnych. Wcześniej pracowała jako szef kuchni.
"Kuchnia wegetariańska. Szybki kurs gotowania" Cornelii Schinharl to propozycja nie tylko dla wegetarian i osób uczących się gotować. Jestem w posiadaniu innych książek autorstwa Cornelii i jestem absolutną fanką jej przepisów. Kiedy zobaczyłam tę książkę na półce w księgarni, wiedziałam, że będzie obfitować w ciekawe połączenia składników, tak jak książka "Kuchnia wegetariańska z fantazją", której Cornelia jest współautorką, i się nie zawiodłam. Książka jest podzielona na rozdziały: sałatki, warzywa i ziemniaki, makaron, zboża, rośliny strączkowe, tofu i tempeh, produkty mleczne i jajka, owoce. Każdy przepis jest zilustrowany. Każdy przepis zawiera propozycję przygotowania dania w innym wariancie. Dodatkowo każdy rozdział rozpoczyna się wprowadzeniem i instrukcją wykonania krok po kroku wraz z ilustracjami tzw. przepisów podstawowych. Autorka kładzie duży nacisk na lokalność i sezonowość składników. Z książki tej przygotowałam: suflet z brukselki, buraczki z sosem pomarańczowym i fetą, suflet ziemniaczany z wędzonym tofu.
"Dynie, cukinie, kabaczki" Anny Borowskiej to perełka wśród tematycznych książek kulinarnych. Jako posiadaczka działki, którą co roku nęka klęska urodzaju wszelkich dyniowatych, od dawna zbieram książki na ten temat i przyznać muszę, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona oryginalnością przepisów w niej zawartych. Niestety kupiłam tę książkę już po sezonie cukiniowym, zatem przetestowałam z niej jedynie przepisy dyniowe: pierogi z dynią i soczewicą oraz dyniowe curry z tofu. Książka zawiera propozycje surówek, sałatek, zup, dań warzywnych i jednogarnkowców, przetworów oraz deserów. Nie każdy przepis ilustrowany jest zdjęciem, ale od czego jest wyobraźnia.
"Na ostro" Rachel Lane, Ting Morris to książka dla wszystkich smakoszy pikantnych dań.
W książce znajduje się ponad 140 przepisów, począwszy od dipów i sosów, poprzez zupy, sałatki, dania mięsne, z drobiu i owoców morza, aż po desery i koktajle.
Książka obfituje w potrawy z dodatkiem chilli, tabasco, harissy i czosnku. Prym wiodą różnego rodzaju curry, dania typu chilli i tadżiny. W każdym z dań nie brakuje aromatycznych przypraw. Pamiętajmy, że dania z dodatkiem chilli nie tylko dobrze smakują, ale są niezwykle zdrowe. Z tej książki na blogu: curry z bakłażana i pomidorów.
"Kuchnia indyjska najlepsze przepisy" Wydawnictwa Publikat autorstwa Mirdula Baljekar, Rafi Fernmandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani to chyba pierwsze tak kompleksowe wydanie dotyczące kuchni indyjskiej na naszym rynku. Książka zawiera oryginalne przepisy na 325 aromatycznych potraw i ponad 1800 barwnych fotografii. Znajdziemy tutaj opis przypraw, ziół, warzyw, owoców i strączkowych stosowanych w kuchni indyjskiej, przepisy na lekkie przystawki, dania wegetariańskie, mięsne, pikle, pieczywo i desery. Każdy przepis jest opatrzony komentarzem na temat właściwości odżywczych. Na blogu z tej książki: kurczak Jalfrezi oraz jagnięcina khara masala.
"Kuchnia dietetyczna 1001 przepisów" fk Wydawnictwo Oleksiejuk to niezwykłe przepisy na przystawki, dania główne i dodatki oraz desery. Każdy z 200 przepisów opatrzony jest apetyczną fotografią i dodatkowo zawiera propozycję wykonania dania w czterech różnych wariantach, które czasem nie są modyfikacją, a zupełnie innym daniem. Stąd też bierze się tak duża liczba przepisów w tej książce. Niektóre przepisy są bardzo ciekawe i całkowicie zaskakujące, inne to bardziej znane klasyki, ale w wersji dietetycznej. Z tej książki na blogu: zimowa zupa z topinamburów i pomidorów.
"Płetwa rekina i syczuański pieprz" Fuchsia Dunlop to opowieść młodej Brytyjki, która wyjechała do Chin uczyć się języka, ale miłość do jedzenia powiodła ją zupełnie inna ścieżką. W tym niezwykłym słodko-kwaśnym pamiętniku autorka opisuje Chiny i tamtejszą kuchnię, prowadzi czytelnika przez tętniące życiem targi Syczuanu, monotonne krajobrazy północnego Gansu, oazy na pustyni Xinjiangu i czarowne zabytki Yangzhou.
Autorka jako pierwszy przybysz z Zachodu zdobyła zawód kucharza w Syczuańskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Mówi płynnie w języku mandaryńskim.
W opowieść Fuchsji o Kraju Środka wplecione są przepisy kulinarne. A na blogu przepisy z innej jej ksiażki – "Sichuan Cookery": syczuańskie parowane pierożki z wieprzowiną i cukinią, tofu niedźwiedzia łapa, tofu ospowatej Matki Chen, tofu z sezamem, zupa z kurczaka i marynowanego musztardowca.
"Historia smaku" Bryana Bruce'a to książka pełna smaków podróż śladami ulubionych potraw. Bryan Bruce przemierzył obie Ameryki, Europę i północną Afrykę i spotkał się z ludźmi, którzy na temat ulubionych smaków ludzkości wiedzą niemal wszystko. Dzięki książce poznać możemy początki pochodzącej z Meksyku czekolady. Dowiemy się jak słodkie szaleństwo, czyli odkrycie cukru przyczyniło się do gorzkiej historii niewolnictwa, w jaki sposób pieprz stał się najpopularniejszą przyprawą świata, w jaki sposób ziemniaki stały się popularne w Europie, a pomidory początkowo uważane za trujące zyskały sobie popularność. Przeczytamy też o mące, kakao, kawie oraz cebuli i czosnku. Każdy rozdział zawiera jeden przepis związany z nim tematycznie. I tak, będą to Tort Sachera, krówki, jambalaya z kurczakiem i szynką, rosół z papryką Dr. Zimenta, zupa Parmentiera, colcannon, pan de los muertos , krwawa Mary, smażone, zielone pomidory, klasyczną francuską zupę cebulową.
A o czym ja marzę? Są to niestety pozycje angielskojęzyczne:
"Super Natural Every Day" Heidi Swanson
"The Wild Vegan Cookbook" Steve Brill
"For the Love of Food" Denis Cotter
"Vegan with a Vengeance" Isa Chandra Moskowitz
"Easy Chinese Recipes" Bee Yinn Low
"Arabesque: A Taste of Morocco, Turkey, and Lebanon" Claudia Roden
Komentarze
no popatrz jak Ty ładnie je opisałaś...mi się chyba nie chce robic rocznego podsumowania książek ani potraw, jakiegoś nygusa załapałam:-)
MalgosiaZ - 9:13pm, Niedziela 11 Grudzień 2011.http://paletasmaku.blogspot.com/
Jak tak patrze na te wszystkie podsumowania to i mnie marzy sie zobic takowe :) Problem tylko w tym, ze u mnie na polkach goszcza przede wszystkim ksiazki w jezyku niemieckim. Chociaz polskie tez mam (w Polsce czeka na mnie 10 kolejnych ksiazek i juz sie nie moge doczekac, kiedy pojade na swieta:)) Wracajac do Twojego podsumowania... "Zupy" zamowilam jakis cza stemu w empiku, ksiazke "Na ostro" mam (mam jeszcze tego samego wydawnictwa "Makarony", "Salatki" i "Dania z ryzem"). Jakis czas temu kupilam tez "Kuchnie dietetyczna" (prawde mowiac srednio mi sie podoba). Zainteresowala mnie "Kuchnia indyjska". Musze ja przejrzec bedac w empiku :)
Usciski.
majka - 9:28pm, Niedziela 11 Grudzień 2011.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
MalgosiaZ a ja glownie dlatego, ze jakos mi sie nie pokrywaly z typami innych blogowiczek.
Majka u mnie wiekszość angielskojęzycznych, ale w tym roku na prawdę się coś działo na rynku wydawniczym i nawet skompletowałam conieco.
Z tej serii co na ostro tez mam makarony, ale to juz nie to. Dania z ryzem srednio przypadly mi do gustu, wiec nie kupilam, natomiast polowalam na salatki, ale naklad sie wyczerpal i nawet pojedyncze sztuki nie ocalaly, chociarz przeszukalam caly internet. Szkoda, ze nie zrobili dodruku.
thiessa - 9:38pm, Niedziela 11 Grudzień 2011.
hej Thiessa, a ja mam Heidi Swanson - ale pierwszÄ… jej ksiÄ…zkÄ™. Jeszcze nie zaczęłam czytać, bo ciÄ…gle z anglojÄ™zycznych mÄ™cze moje Green Smoothie Revolution. A u Ciebie zaraz poszukam przepisu na kurczaka z jakimiÅ› warzywami i w kawaÅ‚akach, bo mam zaufanie do Tw. wyborów (odejmujÄ…c ostroÅ›ci potrawom:)). Dodam, że pierwszy raz w życiu kurczaka bÄ™de robić, a to dlatego, że EKOLOGICZNEGO dostaÅ‚am od męża, wiÄ™c co począć :) zrobiÄ™.
Kinga - 6:23pm, Poniedziałek 12 Grudzień 2011.
Kinga pierwsza ksiazka Heidi tez sie przyda. Generalnie ja nie mecze ksiazek od deski do deski. Za duzo ich mam. Czasem wiem, ze cos widzialam gdzies co bym chciala zrobic, ale nie moge namierzyc gdzie.
Z kurczka polecam:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=123
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=370
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=281
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=27
Jesli nie masz wszyskich skladnikow to miej na uwadze przy nastepnym razie, kiedy znowu zdobedziesz ekologicznego kurczaka.
thiessa - 8:43pm, Poniedziałek 12 Grudzień 2011.
Dzięki za linki, , wybrałaś faktycznie fajne przepisy i tu na pierwszy ogień rozważam tego z Jalfezi, bardzo kuszący jest ten w pistacjach, ale to nie na pierwszy raz, to kiedyś jeśli jeszcze mi się zdarzy kurczak. Przeglądnęłam też pozostałe przepisy i podoba mi się z Tabago i paella z kurczakiem. Jutro wydrukuję i będę myśleć. Składniki mam na wszystkie przepisy, więc ciężki orzech do zgryzienia przede mną :).
Kinga - 12:19am, Wtorek 13 Grudzień 2011.
Z Jalfrezi bedziesz zadowolona.
thiessa - 6:49am, Wtorek 13 Grudzień 2011.