<<Strona główna

Prezenty na święta – książki kulinarne roku

Autor: thiessa @ 8:20pm, Niedziela 11 Grudzień 2011.

książki kulinarne roku 2011

Zbliża siÄ™ koniec roku, czas podsumowaÅ„, Gwiazdka, czas prezentów a u paru dziewczyn pojawiÅ‚y siÄ™ już na blogach listy książek, które byÅ‚y objawieniem tego roku, bÄ…dź mogÄ… być prezentem Gwiazdkowym dla miÅ‚oÅ›ników gotowania i blogerów kulinarnych. CzÄ™sto pojawiajÄ… siÄ™ proÅ›by o pozycje książkowe w jÄ™zyku polskim i chociaż w mojej kulinarnej biblioteczce królujÄ… głównie pozycje angielskojÄ™zyczne, to w tym roku mogÄ™ siÄ™ pochwalić paroma nowymi nabytkami, które szalenie przypadÅ‚y mi do gustu. Wszystkie, poza dwoma pozycjami zostaÅ‚y wydane w tym roku, a i z zakupem pozostaÅ‚ych nie powinno być problemu w ksiÄ™garniach internetowych czy na allegro. 

książki kulinarne roku 2011


Jako kompletna maniaczka zup musiałam kupić "Zupy" Annie Bell. Jest to nowość na naszych półkach księgarskich. Kupiłam tę książkę dwa tygodnie temu, zdążyłam zrobić trzy pyszne zupy, które niebawem się pojawią na blogu. Przepisy obejmują wszystkie pory roku. Od pożywnych zup zimowych po świeże, letnie chłodniki. Niektóre przepisy zawierają propozycje dodatków, dzięki którym posiłek zamieni się w pożywną kolację lub lunch.
Annie Bell jest autorką wielu cenionych, nominowanych do prestiżowych nagród książek kulinarnych. Wcześniej pracowała jako szef kuchni.

"Kuchnia wegetariańska. Szybki kurs gotowania" Cornelii Schinharl to propozycja nie tylko dla wegetarian i osób uczących się gotować. Jestem w posiadaniu innych książek autorstwa Cornelii i jestem absolutną fanką jej przepisów. Kiedy zobaczyłam tę książkę na półce w księgarni, wiedziałam, że będzie obfitować w ciekawe połączenia składników, tak jak książka "Kuchnia wegetariańska z fantazją", której Cornelia jest współautorką, i się nie zawiodłam. Książka jest podzielona na rozdziały: sałatki, warzywa i ziemniaki, makaron, zboża, rośliny strączkowe, tofu i tempeh, produkty mleczne i jajka, owoce. Każdy przepis jest zilustrowany. Każdy przepis zawiera propozycję przygotowania dania w innym wariancie. Dodatkowo każdy rozdział rozpoczyna się wprowadzeniem i instrukcją wykonania krok po kroku wraz z ilustracjami tzw. przepisów podstawowych. Autorka kładzie duży nacisk na lokalność i sezonowość składników. Z książki tej przygotowałam: suflet z brukselki, buraczki z sosem pomarańczowym i fetą, suflet ziemniaczany z wędzonym tofu.

"Dynie, cukinie, kabaczki" Anny Borowskiej to pereÅ‚ka wÅ›ród tematycznych książek kulinarnych. Jako posiadaczka dziaÅ‚ki, którÄ… co roku nÄ™ka klÄ™ska urodzaju wszelkich dyniowatych, od dawna zbieram książki na ten temat i przyznać muszÄ™, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona oryginalnoÅ›ciÄ… przepisów w niej zawartych. Niestety kupiÅ‚am tÄ™ książkÄ™ już po sezonie cukiniowym, zatem przetestowaÅ‚am z niej jedynie przepisy dyniowe: pierogi z dyniÄ… i soczewicÄ… oraz  dyniowe curry z tofu. Książka zawiera propozycje surówek, saÅ‚atek, zup, daÅ„ warzywnych i jednogarnkowców, przetworów oraz deserów. Nie każdy przepis ilustrowany jest zdjÄ™ciem, ale od czego jest wyobraźnia.

"Na ostro" Rachel Lane, Ting Morris to książka dla wszystkich smakoszy pikantnych dań.
W książce znajduje się ponad 140 przepisów, począwszy od dipów i sosów, poprzez zupy, sałatki, dania mięsne, z drobiu i owoców morza, aż po desery i koktajle.
Książka obfituje w potrawy z dodatkiem chilli, tabasco, harissy i czosnku. Prym wiodą różnego rodzaju curry, dania typu chilli i tadżiny. W każdym z dań nie brakuje aromatycznych przypraw. Pamiętajmy, że dania z dodatkiem chilli nie tylko dobrze smakują, ale są niezwykle zdrowe. Z tej książki na blogu: curry z bakłażana i pomidorów.

"Kuchnia indyjska najlepsze przepisy" Wydawnictwa Publikat autorstwa Mirdula Baljekar, Rafi Fernmandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani to chyba pierwsze tak kompleksowe wydanie dotyczące kuchni indyjskiej na naszym rynku. Książka zawiera oryginalne przepisy na 325 aromatycznych potraw i ponad 1800 barwnych fotografii. Znajdziemy tutaj opis przypraw, ziół, warzyw, owoców i strączkowych stosowanych w kuchni indyjskiej, przepisy na lekkie przystawki, dania wegetariańskie, mięsne, pikle, pieczywo i desery. Każdy przepis jest opatrzony komentarzem na temat właściwości odżywczych. Na blogu z tej książki: kurczak Jalfrezi oraz jagnięcina khara masala.

"Kuchnia dietetyczna 1001 przepisów" fk Wydawnictwo Oleksiejuk to niezwykłe przepisy na przystawki, dania główne i dodatki oraz desery. Każdy z 200 przepisów opatrzony jest apetyczną fotografią i dodatkowo zawiera propozycję wykonania dania w czterech różnych wariantach, które czasem nie są modyfikacją, a zupełnie innym daniem. Stąd też bierze się tak duża liczba przepisów w tej książce. Niektóre przepisy są bardzo ciekawe i całkowicie zaskakujące, inne to bardziej znane klasyki, ale w wersji dietetycznej. Z tej książki na blogu: zimowa zupa z topinamburów i pomidorów.

"Płetwa rekina i syczuański pieprz" Fuchsia Dunlop to opowieść młodej Brytyjki, która wyjechała do Chin uczyć się języka, ale miłość do jedzenia powiodła ją zupełnie inna ścieżką. W tym niezwykłym słodko-kwaśnym pamiętniku autorka opisuje Chiny i tamtejszą kuchnię, prowadzi czytelnika przez tętniące życiem targi Syczuanu, monotonne krajobrazy północnego Gansu, oazy na pustyni Xinjiangu i czarowne zabytki Yangzhou.
Autorka jako pierwszy przybysz z Zachodu zdobyła zawód kucharza w Syczuańskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Mówi płynnie w języku mandaryńskim.
W opowieść Fuchsji o Kraju Środka wplecione są przepisy kulinarne. A na blogu przepisy z innej jej ksiażki – "Sichuan Cookery": syczuańskie parowane pierożki z wieprzowiną i cukinią, tofu niedźwiedzia łapa, tofu ospowatej Matki Chen, tofu z sezamem, zupa z kurczaka i marynowanego musztardowca.

"Historia smaku" Bryana Bruce'a to książka pełna smaków podróż śladami ulubionych potraw. Bryan Bruce przemierzył obie Ameryki, Europę i północną Afrykę i spotkał się z ludźmi, którzy na temat ulubionych smaków ludzkości wiedzą niemal wszystko. Dzięki książce poznać możemy początki pochodzącej z Meksyku czekolady. Dowiemy się jak słodkie szaleństwo, czyli odkrycie cukru przyczyniło się do gorzkiej historii niewolnictwa, w jaki sposób pieprz stał się najpopularniejszą przyprawą świata, w jaki sposób ziemniaki stały się popularne w Europie, a pomidory początkowo uważane za trujące zyskały sobie popularność. Przeczytamy też o mące, kakao, kawie oraz cebuli i czosnku. Każdy rozdział zawiera jeden przepis związany z nim tematycznie. I tak, będą to Tort Sachera, krówki, jambalaya z kurczakiem i szynką, rosół z papryką Dr. Zimenta, zupa Parmentiera, colcannon, pan de los muertos , krwawa Mary, smażone, zielone pomidory, klasyczną francuską zupę cebulową.

A o czym ja marzę? Są to niestety pozycje angielskojęzyczne:
"Super Natural Every Day" Heidi Swanson
"The Wild Vegan Cookbook" Steve Brill
"For the Love of Food" Denis Cotter
"Vegan with a Vengeance" Isa Chandra Moskowitz
"Easy Chinese Recipes" Bee Yinn Low
"Arabesque: A Taste of Morocco, Turkey, and Lebanon" Claudia Roden
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

no popatrz jak Ty ładnie je opisałaś...mi się chyba nie chce robic rocznego podsumowania książek ani potraw, jakiegoś nygusa załapałam:-)

MalgosiaZ - 9:13pm, Niedziela 11 Grudzień 2011.http://paletasmaku.blogspot.com/

Jak tak patrze na te wszystkie podsumowania to i mnie marzy sie zobic takowe :) Problem tylko w tym, ze u mnie na polkach goszcza przede wszystkim ksiazki w jezyku niemieckim. Chociaz polskie tez mam (w Polsce czeka na mnie 10 kolejnych ksiazek i juz sie nie moge doczekac, kiedy pojade na swieta:)) Wracajac do Twojego podsumowania... "Zupy" zamowilam jakis cza stemu w empiku, ksiazke "Na ostro" mam (mam jeszcze tego samego wydawnictwa "Makarony", "Salatki" i "Dania z ryzem"). Jakis czas temu kupilam tez "Kuchnie dietetyczna" (prawde mowiac srednio mi sie podoba). Zainteresowala mnie "Kuchnia indyjska". Musze ja przejrzec bedac w empiku :)

Usciski.

majka - 9:28pm, Niedziela 11 Grudzień 2011.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

MalgosiaZ a ja glownie dlatego, ze jakos mi sie nie pokrywaly z typami innych blogowiczek.

Majka u mnie wiekszość angielskojęzycznych, ale w tym roku na prawdę się coś działo na rynku wydawniczym i nawet skompletowałam conieco.
Z tej serii co na ostro tez mam makarony, ale to juz nie to. Dania z ryzem srednio przypadly mi do gustu, wiec nie kupilam, natomiast polowalam na salatki, ale naklad sie wyczerpal i nawet pojedyncze sztuki nie ocalaly, chociarz przeszukalam caly internet. Szkoda, ze nie zrobili dodruku.

thiessa - 9:38pm, Niedziela 11 Grudzień 2011.

hej Thiessa, a ja mam Heidi Swanson - ale pierwszÄ… jej ksiÄ…zkÄ™. Jeszcze nie zaczęłam czytać, bo ciÄ…gle z anglojÄ™zycznych mÄ™cze moje Green Smoothie Revolution. A u Ciebie zaraz poszukam przepisu na kurczaka z jakimiÅ› warzywami i w kawaÅ‚akach, bo mam zaufanie do Tw. wyborów (odejmujÄ…c ostroÅ›ci potrawom:)). Dodam, że pierwszy raz w życiu kurczaka bÄ™de robić, a to dlatego, że EKOLOGICZNEGO dostaÅ‚am od męża, wiÄ™c co począć :) zrobiÄ™.

Kinga - 6:23pm, Poniedziałek 12 Grudzień 2011.

Kinga pierwsza ksiazka Heidi tez sie przyda. Generalnie ja nie mecze ksiazek od deski do deski. Za duzo ich mam. Czasem wiem, ze cos widzialam gdzies co bym chciala zrobic, ale nie moge namierzyc gdzie.
Z kurczka polecam:
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=123
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=370
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=281
http://www.sfinjak.wroclaw.pl/eggblog/news.php?id=27
Jesli nie masz wszyskich skladnikow to miej na uwadze przy nastepnym razie, kiedy znowu zdobedziesz ekologicznego kurczaka.

thiessa - 8:43pm, Poniedziałek 12 Grudzień 2011.

Dzięki za linki, , wybrałaś faktycznie fajne przepisy i tu na pierwszy ogień rozważam tego z Jalfezi, bardzo kuszący jest ten w pistacjach, ale to nie na pierwszy raz, to kiedyś jeśli jeszcze mi się zdarzy kurczak. Przeglądnęłam też pozostałe przepisy i podoba mi się z Tabago i paella z kurczakiem. Jutro wydrukuję i będę myśleć. Składniki mam na wszystkie przepisy, więc ciężki orzech do zgryzienia przede mną :).

Kinga - 12:19am, Wtorek 13 Grudzień 2011.

Z Jalfrezi bedziesz zadowolona.

thiessa - 6:49am, Wtorek 13 Grudzień 2011.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów