
Jamajskie curry ze słodkich ziemniaków
Autor: thiessa @ 6:05pm, Sobota 24 Kwiecień 2010.
Źródło: forkfingerschopsticks.com
Słodkie ziemniaki w takiej formie zdecydowanie mi pasują. Danie jest niezwykle aromatyczne. Słodycz ziemniaków równoważy nieco okra i dodatek chilli. Gdyby zarówno słodkie ziemniaki jak i okra były u nas bardziej dostępne danie przyrządzałabym częściej, bo jak się okazało świetnie się sprawdza jako lunch do pracy. Zdrowa porcja węglowodanów.
2 łyżki oleju,
1 laska cynamonu,
5 goździków,
2 strÄ…czki kardamonu,
1 duża cebula, posiekana w średnią kostkę,
3 łyżeczki czosnku, posiekanego,
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki chilli,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1-2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie),
3 średnie słodkie ziemniaki, pokrojone w 1,5 cm kostkę,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 szklanka mleka kokosowego,
3 szklanki wody,
1 duży liść laurowy,
1 1/2 łyżeczki soli,
4 szklanki okry świeżej lub mrożonej (u mnie z puszki),
kolendra (opcjonalnie).
Słodkie ziemniaki włożyć do miski z zimną wodą do momentu użycia.
Rozgrzać na patelni olej, dodać strączki kardamonu, laskę cynamonu i goździki, smażyć około 2 min. aż zacznie się wydobywać intensywny aromat. Dodać cebulę, czosnek, imbir i smażyć mieszając przez około 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodać pozostałe przyprawy: ziele angielskie, chilli, kumin, kolendrę i mielony cynamon. Smażyć 1-2 min. Na koniec dodać słodkie ziemniaki, pomidory, mleko kokosowe, wodę, liść laurowy i sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, albo do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
1/3 lub 1/2 ilość curry odłoży/ć i zmiksować. Wlać z powrotem do całego curry w celu uzyskania bardziej zawiesistej konsystencji. Dodać okrę i gotować do momentu, kiedy całe danie będzie dobrze podgrzane. Podawać z ryżem, posypane kolendrą.

Komentarze