<<Strona główna

Suflet ziemniaczany z wędzonym tofu

Autor: thiessa @ 9:08pm, Sobota 10 Grudzień 2011.

Suflet ziemniaczany z wędzonym tofu, Potato soufflé with smoked tofu

Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Cornelia Schinharl

Zapiekanka bardzo przypadÅ‚a mi do gustu, ale dokonaÅ‚am w niej maÅ‚ych modyfikacji, jeÅ›li chodzi o wykonanie, które podajÄ™ w przepisie. MyÅ›lÄ™, że wystÄ™pujÄ…cy w przepisie zielony pieprz i kolendrÄ™ można pominąć i w ten sposób uzyskamy coÅ› w rodzaju wegetariaÅ„skiego kugla, czyli babki ziemniaczanej. Osoby, które nie przepadajÄ… za zwykÅ‚ym tofu a nigdy nie próbowaÅ‚y wÄ™dzonego powinny po konsumpcji tego sufletu zmienić zdanie na jego temat. 

Składniki:

800g mączystych ziemniaków, starte na tarce o dużych oczkach,
6 cebulek dymek, posiekanych,
2 zÄ…bki czosnku, pokrojony w cienkie plasterki,
najlepiej 2 małe owocostany zielonego pieprzu lub 2 łyżeczki marynowanego dobrze wypłukanego,
skórka otarta z 1 cytryny,
250g wędzonego tofu,
2 średnie jajka,
250g kwaśnej śmietany,
60g twardego żółtego sera (u mnie manchego, ale może być parmezan, grana padano, kaszkawał),
sól do smaku,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
masło do wysmarowania formy i obłożenia sufletu.

Jajka dokładnie wymieszać z kwaśną śmietaną i serem, przyprawić solą i kolendrą
Wymieszać ziemniaki z cebulą, czosnkiem, pieprzem, skórką cytrynową, wędzonym tofu i mieszanką jajeczno-śmietanową.
W oryginalnym przepisie mieszanki tej nie dodaje się do ziemniaków, ale najpierw wykłada do naczynia żaroodpornego mieszankę ziemniaczaną a później wylewa na nią mieszankę jajeczno-śmietanową.
Żaroodporną formę lub 4 mniejsze wysmarować masłem i przełożyć zapiekankę do formy. Obłożyć masłem w małych płatkach (ja darowałam sobie ten krok).
Piec suflet przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, bez termoobiegu.
Podawać z sałatką.
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

dziwne że piszesz suflet bo to z tym daniem nie ma nic wspólnego - zrobiÅ‚aÅ› pysznÄ… zapiekankÄ™, ale na pewno nie suflet

Smaczna Pyza - 9:14pm, Sobota 10 Grudzień 2011.

Pyza zastosowaÅ‚am nazewnictwo z ksiażki z której zaczerpnęłam przepis. OczywiÅ›cie, wiem z czego skÅ‚ada siÄ™ klasyczny suflet, ale widziaÅ‚am kilka angielskojezycznych przepisów w sieci, gdzie podobna zapiekankÄ™ ziemniaczanÄ… nazwano sufletem. Z tego wnioskujÄ™, iż nie jest to jakieÅ› straszne przestÄ™pstwo.

thiessa - 11:14pm, Sobota 10 Grudzień 2011.

Oj skusiłabym się, skusiłabym :)

tu-tusia - 11:01am, Niedziela 11 Grudzień 2011.http://polkazprzyprawami.blox.pl

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów