
Ciasto imbirowo-sezamowe
Autor: thiessa @ 8:29pm, Niedziela 4 Grudzień 2011.
Żródło: "Dania słodkie" Wega Delbana Polska
Jakiś czas temu robiłam muffinki z kandyzowanym imbirem i jego pozostałość zalegała mi w szafce. Znalazłam zatem przepis na to ciasto a z jego wykonaniem postanowiłam poczekać na "Korzenny tydzień". Ciasto wychodzi dość cienkie. Ma 2 cm grubości, wiec, jeśli ktoś ma życzenie, żeby było grubsze powinien je zrobić w podwójnej porcji i odpowiednio dłużej piec. Latem będzie idealne na majówkę.
Składniki:
125g mÄ…ki,
1/2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1/4 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych*,
2 jajka,
140g brÄ…zowego cukru,
125g masła, roztopionego,
55g kandyzowanego imbiru, posiekanego,
50g nasion sezamu, uprażonych,
1/4 łyżeczki soli.
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą, imbirem i mieszanką przypraw.
Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy będą już ubite stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Miksować na najniższych obrotach. Dodać stopione masło na dwa razy i nadal miksować do uzyskania gładkiej masy. Mikser wyłączyć i stopniowo na dwa, trzy razy dodawać mąkę z przyprawami delikatnie mieszając. Na koniec dodać kandyzowany imbir i połowę nasion sezamu.
Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Wyrównać wierzch i posypać pozostałym sezamem.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200C bez termoobiegu.
*Mieszanka przypraw korzennych
2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
2 łyżeczki mielonych goździków,
1 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej,
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu.
Komentarze
Ha! Jak dobrze, że przypomniałaś mi o tym cieście - robiłam je już kiedyś, i bardzo nam smakowało :) Muszę je znowu przygotować :)
gin - 8:51pm, Niedziela 4 Grudzień 2011.http://razadobrze.blogspot.com