
Czas na rzepę – Zupa curry z marchwi i rzepy
Autor: thiessa @ 8:01pm, środa 30 Listopad 2011.
Źródło: about.com
Kolejna propozycja na użycie rzepy po shalgam curry. W ostatnim czasie zrobiłam tą zupę dwa razy. Wszystkim nam smakowała a szczególnie dziecku. Jest rozgrzewająca, aromatyczna a zarazem lekka.Składniki:
3 łyżki oleju,
1 duża cebula, posiekana,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy,
1 łyżeczka curry,
1 łyżka startego imbiru,
2 duże marchewki, pokrojone,
2 średnie białe rzepy, pokrojone,
1/4 łyżeczki pieprzu,
sól do smaku,
4-5 szklanek wody ( w zależności od upodobań, co do gęstości zupy),
2 łyżeczki soku z cytryny (ja nie dałam),
jogurt lub śmietana do podania.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim cebulę do momentu, kiedy stanie się szklista. Dodać kolendrę, nasiona czarnej gorczycy i curry. Smażyć1 min. Dodać imbir, smażyć kolejną minutę. Wrzucić marchewkę, rzepę, doprawić solą i pieprzem, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 25 minut a następnie zmiksować. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z jogurtem lub śmietaną.
Komentarze
Thiesso, powiedz mi, gdzie kupujesz rzepę? W Łodzi nie mogę znaleźć jej ani w sklepach (nie widziałem ani w warzywniakach, ani w marketach), ani na rynku. Jest tylko czarna rzepa (w Realu) i rzodkiew japońska (na którą niektórzy mówią też "rzepa").
bartek - 2:04pm, Piątek 2 Grudzień 2011.
Bartek my mamy na osiedlu taka hale targowa gdzie sprzedaja warzywa i wlasnie tam kupuje. Zdaje sobie z tego sprawe, ze moze nie byc latwo, bo ja poza ta hala nigdzie indziej jej nie widzialam. Ani w zadnym sklepie, ani w warzywniaku ani nawert w hipermarkecie. Wszedzie tak jak piszesz tylko czarna rzepa i biala rzodkiew.
Z bialej rzodkwi tez na pewno cos zrobie a jak zrobie to pokaze.
thiessa - 4:36pm, Piątek 2 Grudzień 2011.
Kusisz tą rzepą! W takim razie muszę ją wypróbować na ciepło.
Kinga - 11:21pm, Sobota 3 Grudzień 2011.