
Zupa selerowa z chorizo
Autor: thiessa @ 8:02pm, Sobota 26 Listopad 2011.
Jakiś czas temu szukałam w sklepie chorizo w całości, znalazłam jedynie plasterkowane. Kupiłam, ale jakoś nie bardzo wydało mi się użyteczne do tego, co chciałam ugotować. Leżało sobie w lodówce i w końcu jakoś trzeba było je spożytkować, bo kończyła się data ważności. Postanowiłam użyć jej jako dodatku do zupy. Miała to być zupa z zimowego warzywa i pierwszą myślą był pasternak, ale jak na złość na mojej hali targowej mieli same pietruszki. Kiedy mój wzrok padł na seler pomyślałam, że może nawet być lepszy. Wyszła całkiem niezła. Użyłam 1 1/2 selera, ale zważyłam go dla potrzeb bloga.
Składniki:
800g selera korzeniowego, pokrojonego w kostkÄ™,
1 por (biała i jasnozielona część) posiekany,
1 mała cebula, posiekana,
1 marchewka,
1 pietruszka,
3-4 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego,
150 ml śmietanki,
sól i pieprz,
oliwa lub masło do smażenia,
12 plasterków chorizo,
szczypiorek, posiekany.
Na patelni zezłocić cebulę z porem. Dodać pokrojony seler, marchewkę i pietruszkę w całości. Zalać w zależności od upodobań, co do gęstości zupy 1-1 1/2l wody, dodać tymianek i gotować do miękkości selera. Wyjąć marchewkę i pietruszkę a zupę zmiksować. Wlać z powrotem do garnka, przyprawić solą, pieprzem i wlać śmietankę. Ponownie podgrzać.
Na suchej patelni podsmażyć plasterki chorizo tak, żeby stały się chrupkie.
Zupę wlać do talerzy, położyć po 3 plasterki chorizo i posypać szczypiorkiem. Można polać tłuszczem wytopionym z chorizo podczas smażenia.
Komentarze
chorizo muszÄ™ w koÅ„cu kupić i spróbować, bo z tego co widzÄ™ warto :)
aga-aa@gazeta.pl - 4:21am, Niedziela 27 Listopad 2011.
Ciekawy pomysÅ‚ :) i o tyle interesujÄ…cy, że też posiadam w lodówce trochÄ™ chorizo w plastrach :)
Shinju - 1:46pm, Niedziela 27 Listopad 2011.http://www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com
Aga chorizo jest pyszne, ale kup raczej w kawalku.
Shinju mozna pokombinowac z zupami krem z innych warzyw. Moga byc tez ziemniaki. Mam tez troche serrano i tez cos zrobie w ten desen.
thiessa - 8:17pm, Niedziela 27 Listopad 2011.
Gdzieś mi zniknęłaś z bloga koleżanko :-) co słychać już patrzę!
MaÅ‚gosiaZ - 4:54pm, Poniedziałek 28 Listopad 2011.http://smakialzacji.blogspot.com/
Gdzie tam zniknęłam. Ja tu cały czas na straży, chociaż mało mam ostatnio czasu i prawie wcale nie komentuję. A i zdjęcia tylko w weekend mogę robić, bo w tygodniu nie ma juz światła dziennego po przyjściu z pracy.
thiessa - 8:24pm, Poniedziałek 28 Listopad 2011.
Chorizo - moja miłość od pierwszego zjedzenia. Dodam, że zjedzenia jako dodatek lub baza potrawy, tak samo mnie nie kręci. I oczywiście w kawałkach, nie w plastrach. Dobry pomysł na krem z selera właśnie, bo on delikatny w smaku, więc takie mocne i charakterystyczne chorizo dobrze pasuje!
Kinga - 12:24am, Wtorek 29 Listopad 2011.
Mnie sama tez nie kreci, bo chleb jadam sporadycznie a jak juz jem to ostatnia rzecza, ktora bym na niego polozyla jest jakokolwiek wedlina.
A ze straczkowymi to w ogole smakuje bosko.
thiessa - 7:20pm, Wtorek 29 Listopad 2011.
To musi byc pyszne! Musze zapisac sobie ten przepis bo zamierzam kupic chorizo (do innej zupy) wiec wyprobuje dwa przepisy za jednym zamachem :))
majka - 5:42pm, Sobota 3 Grudzień 2011.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com