
Czas na rzepę – Shalgam curry
Autor: thiessa @ 8:09pm, środa 23 Listopad 2011.
Źródło: www.ezpzcooking.com
Czy kiedy w młodości poznawaliście wiersz Tuwima nie zastanawialiście się, co to jest tak właściwie ta rzepka i jak smakuje? Czy można ją wykorzystać w inny sposób niż schrupanie z kawałkiem chlebka? Ja tak, ale znałam tylko czarną rzepę a na rysunku w książce była jasna. Później przez wiele lat nie widziałam w sprzedaży innej niż czarna. Dopiero jakieś 3 lata temu udało mi się kupić białą rzepę. Zrobiłam wówczas pyszną zapiekankę z polewą dyniowo-rzepową. Danie powtórzyłam niedawno, ale nie pokażę go tutaj, bo jest raczej mało fotogeniczne. Później zrobiłam zupę marchewkowo-rzepową i w końcu curry, które dwa dni później powtórzyłam. Miałam jeszcze parę potraw na oku, gdy tymczasem rzepki znikły. Jeśli uda mi się jeszcze je kupić na pewno pojawią się tutaj jeszcze inne propozycje z ich zastosowaniem. Myślę, że warto promować to zimowe warzywo, bo jest w naszym kraju mocno niedocenione i spożywa się je jedynie w formie surówek. Nie twierdze, że to źle, ale czasem warto pokusić się na jakieś urozmaicenie.Zatem na początek indyjskie curry, pyszne, aromatyczne i wegetariańskie.
Składniki:
3 średnie białe rzepy, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę,1 pomidor, drobno posiekany,
1 szklanka groszku,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól,
3/4 łyżeczki chilli (tylko dla miłośników chilli, można w ogóle pominać, ja tak zrobiłam z drugim razem),
1/2 łyżeczki garam masala,
olej do smażenia,
kolendra do posypania.
Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić kurkumę, kumin, chilli i kolendrę i smażyć parę sekund. Następnie dodać pomidory, smażyć do momentu, kiedy olej zacznie się od nich oddzielać. Wrzucić rzepę i groszek, wlać 2 szklanki wody, posolić i gotować do miękkości rzepy. Po ugotowaniu dodać garam masalę. Podawać posypane kolendrą.
![]() | |
Komentarze
Zapraszam do mnie po wyróżnienie, jeśli masz ochotę puść zabawę dalej. Pozdrawiam:)
Król - 1:29pm, Czwartek 24 Listopad 2011.http://www.pysznoscikrola.blogspot.com
W tym roku i ja ze zdumieniem odkryłam, że istnieje coś takiego jak rzepa. I kupiłam. Zjadłam na surowo. NIe przyszło do głowy, że można ją na ciepło wykorzystać!
Kinga - 12:21am, Wtorek 29 Listopad 2011.
Kinga ja mam wiele koncepcji jak na cieplo wykorzystac. W weekend znowu zrobilam z niej zupe. Na cieplo smakuje chyba lepiej niz surowa.
thiessa - 7:16pm, Wtorek 29 Listopad 2011.
Ugotowałam dzisiaj, jest smaczne. Niemniej jednak na surowo rzepa bardziej mi smakuje. Dam jej jeszcze szanse w zupie.
Paulina - 5:58pm, Wtorek 24 Lipiec 2012.
I must express my love for your generosity supporting persons who must have help on your idea. Your very own dedication to passing the message all-around appeared to be exceedingly valuable and has in most cases helped men and women much like me to arrive at their goals. Your entire helpful hints and tips implies much to me and somewhat more to my colleagues. With thanks; from all of us.
russell westbrook shoes - 10:56pm, Czwartek 1 Czerwiec 2023.http://www.russellwestbrookshoes.us