<<Strona główna

Czas na rzepę – Shalgam curry

Autor: thiessa @ 8:09pm, środa 23 Listopad 2011.

Curry z rzepy, Turnip curry, Shalgam curry

Źródło: www.ezpzcooking.com

Czy kiedy w młodości poznawaliście wiersz Tuwima nie zastanawialiście się, co to jest tak właściwie ta rzepka i jak smakuje? Czy można ją wykorzystać w inny sposób niż schrupanie z kawałkiem chlebka? Ja tak, ale znałam tylko czarną rzepę a na rysunku w książce była jasna. Później przez wiele lat nie widziałam w sprzedaży innej niż czarna. Dopiero jakieś 3 lata temu udało mi się kupić białą rzepę. Zrobiłam wówczas pyszną zapiekankę z polewą dyniowo-rzepową. Danie powtórzyłam niedawno, ale nie pokażę go tutaj, bo jest raczej mało fotogeniczne. Później zrobiłam zupę marchewkowo-rzepową i w końcu curry, które dwa dni później powtórzyłam. Miałam jeszcze parę potraw na oku, gdy tymczasem rzepki znikły. Jeśli uda mi się jeszcze je kupić na pewno pojawią się tutaj jeszcze inne propozycje z ich zastosowaniem. Myślę, że warto promować to zimowe warzywo, bo jest w naszym kraju mocno niedocenione i spożywa się je jedynie w formie surówek. Nie twierdze, że to źle, ale czasem warto pokusić się na jakieś urozmaicenie.
Zatem na początek indyjskie curry, pyszne, aromatyczne i wegetariańskie.

Curry z rzepy, Turnip curry, Shalgam curry


Składniki:

3 średnie białe rzepy, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę,
1 pomidor, drobno posiekany,
1 szklanka groszku,
1 łyżeczka mielonego kuminu,
1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól,
3/4 łyżeczki chilli (tylko dla miłośników chilli, można w ogóle pominać, ja tak zrobiłam z drugim razem),
1/2 łyżeczki garam masala,
olej do smażenia,
kolendra do posypania.

Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić kurkumę, kumin, chilli i kolendrę i smażyć parę sekund. Następnie dodać pomidory, smażyć do momentu, kiedy olej zacznie się od nich oddzielać. Wrzucić rzepę i groszek, wlać 2 szklanki wody, posolić i gotować do miękkości rzepy. Po ugotowaniu dodać garam masalę. Podawać posypane kolendrą.


Z Widelcem po Azji



Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Zapraszam do mnie po wyróżnienie, jeśli masz ochotę puść zabawę dalej. Pozdrawiam:)

Król - 1:29pm, Czwartek 24 Listopad 2011.http://www.pysznoscikrola.blogspot.com

W tym roku i ja ze zdumieniem odkryłam, że istnieje coś takiego jak rzepa. I kupiłam. Zjadłam na surowo. NIe przyszło do głowy, że można ją na ciepło wykorzystać!

Kinga - 12:21am, Wtorek 29 Listopad 2011.

Kinga ja mam wiele koncepcji jak na cieplo wykorzystac. W weekend znowu zrobilam z niej zupe. Na cieplo smakuje chyba lepiej niz surowa.

thiessa - 7:16pm, Wtorek 29 Listopad 2011.

Ugotowałam dzisiaj, jest smaczne. Niemniej jednak na surowo rzepa bardziej mi smakuje. Dam jej jeszcze szanse w zupie.

Paulina - 5:58pm, Wtorek 24 Lipiec 2012.

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

Выгодное пред...
variant3Гарантированная эффек...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

How do I move a thread to...
thanksfor answer
upsslix @ 1:04pm, 27 Marzec 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów