
Buraczki z sosem pomarańczowym i fetą
Autor: thiessa @ 7:53pm, Poniedziałek 21 Listopad 2011.
Żródło: "Kuchnia wegetariańska" Cornelia Schinharl
To danie równie dobrze mogłoby być zupą gdyby dodać nieco więcej wywaru warzywnego, ale jaką zupą! Jest na prawdę pyszne. Zrobiłam wersję z pomarańczą i konfiturą pomarańczową oraz tylko z konfiturą. Składniki są podane na 2 porcje i na prawdę radzę podwoić ilość składników. Absolutnie obłędne. Daję 10/10.
Składniki:300 g buraków,
duża czerwona cebula,
łyżka masła,
łyżka oleju,
łyżeczka brązowego cukru,
2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier; dowolnie),
200 ml bulionu warzywnego,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 pomarańcza,
1/4 pęczka pietruszki albo 1 /2 opakowania rzeżuchy,
łyżka łuskanych orzeszków pistacjowych,
100 g creme fraîche (albo słodkiej śmietanki),
łyżeczka konfitury pomarańczowej
sól, pieprz,
100 g fety,
Włożyć rękawiczki, obrać buraki i pokroić w mniej więcej centymetrową kostkę. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki i pokroić w cienkie paseczki.
Rozgrzać w garnku masło i olej, rozpuścić w nich cukier. Dodać buraki i cebulę, mieszając, dusić na średnim ogniu 2-3 minuty. Można wlać likier pomarańczowy i odparować. Wlać bulion warzywny, przyprawić kolendrą, przykryć i dusić na wolnym ogniu mniej więcej 25 minut, tak, aby buraki pozostały jędrne.
W tym czasie umyć pomarańczę gorącą wodą i wytrzeć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki umyć i otrząsnąć z wody, listki posiekać, albo odciąć rzeżuchę od korzonków. Orzechy pistacjowe posiekać.
Dodać do buraków creme fraîche i konfiturę pomarańczową, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z grubsza pokruszyć fetę i przed podaniem posypać serem, ziołami oraz orzechami pistacjowymi.
Komentarze
Wyglada przepysznie. Wszystkie dania z buraczkami biore w ciemno bo buraczki to moja wielka milosc :)) Moge prosic lyzke? Zamierzam wyjesc zawartosc tego talerza:))
Usciski.
majka - 7:58pm, Poniedziałek 21 Listopad 2011.http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Absolutnie fantastyczne!
quinoamatorka - 9:45pm, Poniedziałek 21 Listopad 2011.
Bardzo niebanalne i szalenie intrygujace polaczenie!
Maggie - 9:10am, Wtorek 22 Listopad 2011.http://maggiegotuje.blogspot.com
Dzieki dziewczyny na prawde polecam. Na pewno nie raz zagosci zima na moim stole.
thiessa - 7:32pm, Wtorek 22 Listopad 2011.
No wÅ‚aÅ›nie, myÅ›laÅ‚am, że to zupa patrzÄ…c na zdjÄ™cie! Zastanawiam siÄ™ tylko, czy buraki, które same sÄ… sÅ‚odkie, z dodatkiem cukru i pomaraÅ„czy - czyli też sÅ‚odka nuta, nie sÄ… zbyt sÅ‚odkie, nawet jeÅ›li tÄ™ sÅ‚odycz Å‚amie fata? ja po prostu nie przepadam za sÅ‚odkim w potrawach warzywnych, wiÄ™c może patrzÄ™ na to przez pryzmat swojego gustu.
Kinga - 11:23pm, Wtorek 22 Listopad 2011.
Kinga cukier po to, zeby sie skarmelizowal i wzbogacil smak burakow. Mozna pominac, ale nie podejrzewam, zeby w duzym stopniu wplywal na smak juz i tak slodkich burakow. Skorka pomaranczowa raczej do slodkich nie nalezy a i lyzeczka konfitury to za malo, zeby zaslodzic buraki.
thiessa - 8:45pm, środa 23 Listopad 2011.