
Tybetańska zupa z kukurydzy i tofu
Autor: thiessa @ 7:02pm, Niedziela 20 Listopad 2011.
Źródło: "The Lhasa Moon Tibetan cookbook" Tsering Wangmo, Zara Houshmand
Po tybetańskim daniu wyrzywnym i daniu mięsnym przyszedł czas na tybetańską zupę. Miałam ją w planie od dawna i chciałam zrobić ze świeżej kukurydzy. Jakoś tak się złożyło, że nie wyszło i musiałam użyć z puszki. Zupa bardzo smakowała mojemu dziecku, bo uwielbia zarówno kukurydzę jak i tofu a dodatkowo w zupie czuć imbir, co dodaje jej lekkości i świeżości.
Zupa ta jest podawana w wielu wersjach w restauracjach i kafejkach Dharamsala – barwnym, górskim mieście, które jest sercem tybetańskiej społeczności.
Polecam jako zdrowy posiłek w porze lunchu lub na kolację.
Składniki:
1/2 cebuli, posiekanej,
1 łyżka masła (oleju),
1/4 łyżeczki papryki,
1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
ok. 1 cm kawałek imbiru, posiekany,
1 pomidor, posiekany (skórki nie trzeba zdejmować, jeśli posiekamy go bardzo drobno),
300g tofu,
ziarna obcięte z 3 kolb kukurydzy lub 1 puszka,
4 szklanki wody,
sól i pieprz,
posiekana cebulka dymka.
Podsmażyć cebulę na maśle do momentu, kiedy się zbrązowi i zmięknie. Dodać paprykę, czosnek, imbir i chwilę podsmażyć. Dodać pomidory, tofu, kukurydzę i zalać wodą. Gotować 5-10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną dymką i podawać.
![]() | ![]() |
Komentarze
Bardzo, bardzo, bardzo podoba mi się ta zupa:))))
Król - 9:22pm, Niedziela 20 Listopad 2011.http://www.pysznoscikrola.blogspot.com