
Krokiety fasolowo-orzechowe
Autor: thiessa @ 8:07pm, środa 16 Listopad 2011.
Źródło: "Soja, fasola, groch" Alina Stradecka
Kotlety, a tak właściwie krokiety, bo wolę zachować oryginalną nomenklaturę, powstały przez przypadek. W planie były pyzy nadziewane fasolowym farszem, ale nie wyszły. Szybko znalazł się odpowiedni przepis na prawdę pyszne krokiety, które w niektórych rejonach Polski podawane są na wigilijną kolację. Gorące można podawać same z sosem grzybowym lub ułożyć je dookoła włożonej do salaterki kapusty z grzybami.
Kotleciki były na tyle smaczne i pożywne, ze na pewno je powtórzę, ale tym razem w wersji bardziej light. Pominę panierkę i zamiast je smażyć upiekę w piekarniku.
Przepis bierze udział w akcji "Gotujemy po polsku", nad którą patronat sprawuje agregator blogów kulinarnych zpierwszegotloczenia.pl/.
Składniki:
300g fasoli JaÅ›,
100g orzechów włoskich,
2 jajka,
bułka tarta,
1 cebula, posiekana,
3 łyżki oleju,
sól, pieprz,
czÄ…ber,
2 łyżki natka pietruszki, posiekanej,
majeranek,
mielony kminek.
Świeżo ugotowaną fasolę odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować.
Orzechy sparzyć, usunąć skórkę i zmielić. Jest to dosyć pracochłonne zajęcie, więc ja uprażyłam je lekko w piekarniku. Nie dość, że skórka łatwiej schodzi to jeszcze dodatkowo uwalnia się wspaniały aromat, dzięki, czemu lepiej smakują. Cebulę podsmażyć na oleju i połączyć z fasolą i orzechami. Wyrobić starannie na gładką masę wbijając jedno jajko. Posolić, przyprawić do smaku pieprzem i cząbrem, wsypać natkę pietruszki. Od siebie dodałam jeszcze mielony kminek i majeranek.
Formować małe kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku a później w bułce tartej. Smażyć rumieniąc z obu stron.

Komentarze
Thiesso, wspaniaÅ‚a propozycja! Uwielbiam połączenie fasoli i orzechów.
quinoamatorka - 11:10pm, środa 16 Listopad 2011.
A ja jeszcze nie jadłam fasoli w połączeniu z orzechami, przynajmniej tak mi się wydaje. Ciekawa jestem smaku takiego połączenia.
hania-kasia - 11:28pm, środa 16 Listopad 2011.http://hania-kasia.blogspot.com
Quinoamatorka, Hania-Kasia na prawde polecam. Swietnie smakuja nie tylko do obiadu, ale tez do kanapek.
thiessa - 8:32pm, Czwartek 17 Listopad 2011.