
Zupa z dyni na mleku z zacierkami
Autor: thiessa @ 7:59pm, Wtorek 15 Listopad 2011.
Kolejne wspomnienie dzieciństwa. Zupę taka gotowała moja mama na śniadanie a wcześniej dla Mamy moja Babcia. Teraz ja ją robię z sentymentu i zawsze na śniadanie. W sezonie dyniowym moja Mama robiła ją codziennie i co ciekawe najlepiej smakowała mi z pastewnej odmiany dyni, którą Mamy brat hodował dla krów.
Zupę robię "na oko", ale specjalnie dla potrzeb bloga wszystko zważyłam i odmierzyłam.
Przepis bierze udział w akcji Gotujemy po polsku", nad którą patronat sprawuje agregator blogów kulinarnych zpierwszegotloczenia.pl/.
Składniki:
1 l mleka,
400g dyni, (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek,
1 jajko,
ok. 400g mąki (zależy od jej wilgotności i wielkości jajka),
szczypta soli,
cukier do smaku.
Mleko zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie i gotujemy do jej miękkości. W tym czasie z jajka i mąki zagniatamy ciasto. Powinno mieć taką strukturę, żeby można było je zetrzeć na tarce. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Zamiast zacierek można zrobić lane kluski. Do jajka dodajemy wtedy tyle mąki, żeby ciasto było nieco gęstsze niż na naleśniki. Następnie zupę miksujemy. Wlewamy z powrotem do garnka, ponownie zagotowujemy i ścieramy do niej ciasto na grubej tarce, lub lejemy kluski prosto do zupy przy pomocy łyżki. Gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu zacierek. Doprawiamy solą i cukrem.

Komentarze
O, moja ulubiona dynia z zacierkami na mleku! :)) Do tej pory żyłam w przekonaniu, że to danie typowe dla Wileńszczyzny i tych co zza Buga (przynajmniej ja znam je po dziadkach z tamtych stron) :) Miło wiedzieć, że i na Podkarpaciu to znają i lubią :)
komarka - 7:10pm, środa 16 Listopad 2011.http://everycakeyoubake.blogspot.com/
Komarka widac to zupa to "przypadlosc" calej wschodniej sciany Polski.
thiessa - 8:25pm, środa 16 Listopad 2011.
Moja rodzina pochodzi z okolic Sierpca i tam też gotowano ją.
jola - 9:26am, Piątek 7 Wrzesień 2012.http://jolantasobik@onet.eu
moja mama pochodziła z Pomorza, babcia też i tak właśnie gotowały tą zupę ,pamiętam ją z dzieciństwa a mam już 54 lata ,dziś ją zrobię ,pozdrawiam.
basia - 1:04pm, Niedziela 13 Październik 2013.
Tylko, że ja znam ten przepis tak: dynie gotuje sie na wodzie (bo mleko nie lubi dÅ‚ugiego gotowania), a zacierki na mleku, ale zacierki nie Å›cierane na tarce ale " krÄ™cone" w palcach. Później ugotowana dynie polewa sie mlekiiem z zacierkami. SÅ‚odzi jak kto lubi.
jola - 9:36am, Poniedziałek 14 Październik 2013.
Basiu ja zrobie na jutro. Straszny mam sentyment do tej zupy.
Jola przyznac musze, ze ja czasem tez tak robie, zeby nie pilnowac garnka i zeby nic sie nie przypalilo z ta roznica, ze ja gotuje pokrojona w kostke dynie na parze, pozniej miksuja ja z mlekiem i na zagotowana dynie z mlekiem wrzucam zacierki.
thiessa - 9:14pm, Piątek 18 Październik 2013.
Kochane dziewczyny -koniecznie do zupy mlecznej z zacierkami pamiętajcie dodać aromat migdałowy .
anonim - 11:04pm, Czwartek 23 Październik 2014.
gay male dating sites us
gay dating website seattle
<a href=gayedating.com?>gay teen dating sites apk</a>
MichaelDof - 6:42pm, Wtorek 7 Wrzesień 2021.http://gaydatingcanada.com