
Fasola ze śliwkami
Autor: thiessa @ 9:43am, Sobota 12 Listopad 2011.
O tym, że nie jestem fanką fasoli Jasiek pisałam przy okazji tawcze grawcze, którego oczywiście zostałam wielką miłośniczką. Dzisiaj pokazuję potrawę mniej skomplikowaną. Która może jako samodzielny posiłek byłaby dla mnie dosyć przeciętna, ale jako dodatek smakuje bardzo dobrze. Ponownie sprawdzi się dodatek ciemnego chleba.
Przepis bierze udział w akcji Gotujemy po polsku", nad którą patronat sprawuje agregator blogów kulinarnych zpierwszegotloczenia.pl.
Składniki:
250 g fasoli Jasiek,
250g suszonych śliwek,
sól,
cukier do smaku.
Fasolę Jasiek namoczyć na noc, po czym zmienić wodę, zalać nową i gotować do miękkości. Kiedy fasola będzie już miękka dodać śliwki i gotować jeszcze chwilę, aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i cukrem. Ja nieortodoksyjnie użyłam syropu z agawy.

Komentarze
Bardzo interesujÄ…cy przepis, niemniej jednak wyglÄ…d ma ciekawy
jerzy - 8:27pm, Wtorek 28 Sierpień 2012.http://www.przyjemnegotowanie.pl/