
Zupa marchewkowo-buraczana
Autor: thiessa @ 8:20pm, Sobota 27 Marzec 2010.
Źródło: "Fresh Mexican" Monica Medina-Mora i Angeles Ayala
Pyszna zupa o smaku warzyw korzeniowych. Wyglądem przypomina jedną z moich ulubionych zup: buraczano-pomidorową. Również podawana z fetą i zieleniną, bo słodycz buraków i słoność fety świetnie ze sobą współgrają.Składniki:
1 łyżka oliwy,
400g marchewki, pokrojonej,
1 duża cebula, posiekana,
1 por, pokrojony w plasterki,
1 ząbek czosnku, posiekany,
5 szklanek wywaru warzywnego lub z kurczaka,
1 mały burak, ugotowany lub upieczony,
sól, pieprz,
do posypania feta ( w oryginale queso fresco),
posiekana kolendra.
Na oliwie podsmażyć cebuleę, por i marchew. Kiedu cebula będzie przyrumieniona dodać czosnek, smażyć 1 minutę i wlać wywar. Gotować 20-25 minut, albo do momentu kiedy marchew będzie miękka.
Zupę zmiksować, dodając obranego buraka. Przyprawić solą, pieprzem. Podawać posypaną fetą i kolendrą.

Komentarze