<<Strona główna

Staropolski kapuśniak po rzeszowsku

Autor: thiessa @ 5:21pm, Piątek 11 Listopad 2011.

Staropolski kapuśniak po rzeszowsku, Old Polish soup in Resovian style

Źródło: "365 zup" Biruta Markuza


Od dzieciństwa nie znoszę kapuśniaku a powód jest prozaiczny, nie lubię kiszonej kapusty. Nie wiem jak to możliwe, że się taka uchowałam w naszym kraju a na dodatek znalazłam Męża, który też nie lubi. Kapusty kiszonej, zatem w naszym domu nie ma. W tym roku postanowiłam dać jej szansę, zwłaszcza, że w sezonie zimowym to bogate źródło witamin. Zaczęłam od kapuśniaku a okazją jest organizowana już po raz czwarty akcja "Gotujemy po polsku!", której organizatorami po raz kolejny są Irena i Andrzej z bloga Kuchnia Ireny i Andrzeja, natomiast patronat nad akcją objął agregator blogów kulinarnych zpierwszegotloczenia.pl. Udział w tej akcji biorę po raz pierwszy, bo jakoś się tak złożyło, że w czasie jej trwania w poprzednich latach byłam właśnie na urlopie, albo bezpośrednio po nim. Zatem będzie mącznie, ziemniaczano a czasem i nieco tłusto. Zupełnie to nie w moim stylu, ale raz do roku można zaszaleć!
Większość pokazanych dań pochodzić będzie z moich rodzinnych stron. Od dzisiaj podkarpackie smaki.
Ten kapuśniak na prawdę był bardzo smaczny. Moja kapusta nie była za bardzo kwaśna, zatem nie musiałam jej dosmaczać cukrem, czego zawsze próbuję uniknąć. Powidła śliwkowe zapewniły odpowiedni balans pomiędzy kwaśnym a słodkim.

Składniki:

250g kwaszonej kapusty,
2 cebule,
1 marchewka,
1 pietruszka,
pół selera,
2 suszone grzyby,
1 łyżka powideł śliwkowych,
łyżka mąki,
sól,
łyżka masła,
cukier do smaku (ja nie dałam),
kilka ziaren jałowca,
2 l wody.

Ugotować wywar z cebuli, marchwi, pietruszki i selera. Gdy jarzyny będą miękkie, wyjąć je z wywaru, dodać posiekaną kapustę i ugotować do miękkości.
Osobno ugotować namoczone wcześniej grzyby, pokroić w paski i razem z wywarem z gotowania wlać do kapusty. Dodać powidła, przyprawy, doprawić zasmażką przygotowaną z mąki i masła i jeszcze chwilę gotować. Podawać z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Gotujemy po polsku!
Related Posts with Thumbnails
  • Del.icio.us
  • Digg
  • Technorati
  • Blinklist
  • Furl
  • Reddit
  • Facebook

Komentarze

Jejku, ale mi smaka narobiłaś! Ja kapustę kiszoną uwielbiam!!!

nobleva - 12:55am, Sobota 12 Listopad 2011.

Witaj po przerwie! Ja tam kapustę kiszoną lubię, a od kiedy urodziłam dziecko nr 2 ciągle mi chodzi po głowie zamiar zrobiebienia kapuśniaku. Jako, że ciągle szaleję z zupami o przedziwnych smakach i składnikach, to tych o polskim rodowodzie nie tylko, że nie robiłam dotychczas, ale i nie mam pojęcia jak je robić (choć pierwsze koty za płoty poszły bo już zaliczyłam żurek i botwinkową). Twoje przepisy z reguły trafiją w nasz gust, więc biorę ten na kapuśniak i zaszaleję!

Kinga - 9:46am, Sobota 12 Listopad 2011.

Nobleva gdybym nie miala na wyciagniecie reki, tak jak Ty to moze tez bym zaczela uwielbiac.

Kinga czesc. Ja kiedys tez mialam smaka na kapusniak, jakies pare miesiecy temu. Zrobilam i niezbyt mi smakowal. Ten trafil w moje gusta, ale nie wiem, czy smaku tu nie podkreca zasmazka na masle, ktorej Ty nie bardzo.
Zerknij na bloga Quinoamatorki. Zamiescila tam przepis z zastosowaniem kiszonej kapusty, ktory bardzo mi sie spodobal i na poewno go wyprobuje.

thiessa - 10:12am, Sobota 12 Listopad 2011.

Nigdy nie dodawałam do kapuśniaku ani śliwek, ani powideł... Może to ciekawie smakować :)

mopswkuchni - 11:17am, Poniedziałek 14 Listopad 2011.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

Dodaj swój komentarz

Użytkownik:
Strona:

CAPTCHA Image
Wpisz kod z obrazka:
Zmień obrazek

Gotuje:
zdjęcie Thiessa

Zaloguj Się



 

my foodgawker gallery

Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria

Słowa Kluczowe
Ugotowano
  • czerwiec 2018
    • Cytrynowe szparagi i rzodkiewki pieczone z dukkah
  • luty 2018
  • styczeń 2018
  • grudzień 2017
  • październik 2017
  • wrzesień 2017
  • lipiec 2017
  • maj 2017
  • kwiecień 2017
  • marzec 2017
  • luty 2017
  • styczeń 2017
  • grudzień 2016
  • listopad 2016
  • październik 2016
  • wrzesień 2016
  • sierpień 2016
  • lipiec 2016
  • czerwiec 2016
  • maj 2016
  • kwiecień 2016
  • marzec 2016
  • styczeń 2016
  • grudzień 2015
  • listopad 2015
  • październik 2015
  • wrzesień 2015
  • sierpień 2015
  • lipiec 2015
  • czerwiec 2015
  • maj 2015
  • kwiecień 2015
  • marzec 2015
  • luty 2015
  • styczeń 2015
  • grudzień 2014
  • listopad 2014
  • październik 2014
  • wrzesień 2014
  • sierpień 2014
  • lipiec 2014
  • czerwiec 2014
  • maj 2014
  • kwiecień 2014
  • marzec 2014
  • luty 2014
  • styczeń 2014
  • grudzień 2013
  • listopad 2013
  • październik 2013
  • wrzesień 2013
  • sierpień 2013
  • lipiec 2013
  • czerwiec 2013
  • maj 2013
  • kwiecień 2013
  • marzec 2013
  • luty 2013
  • styczeń 2013
  • grudzień 2012
  • listopad 2012
  • październik 2012
  • wrzesień 2012
  • sierpień 2012
  • lipiec 2012
  • czerwiec 2012
  • maj 2012
  • kwiecień 2012
  • marzec 2012
  • luty 2012
  • styczeń 2012
  • grudzień 2011
  • listopad 2011
  • październik 2011
  • wrzesień 2011
  • sierpień 2011
  • lipiec 2011
  • czerwiec 2011
  • maj 2011
  • kwiecień 2011
  • marzec 2011
  • luty 2011
  • styczeń 2011
  • grudzień 2010
  • listopad 2010
  • październik 2010
  • wrzesień 2010
  • sierpień 2010
  • lipiec 2010
  • czerwiec 2010
  • maj 2010
  • kwiecień 2010
  • marzec 2010
  • luty 2010
  • styczeń 2010
Forum

Sport Ernährung wie ...
hallo ich bin POO :P ich wohne in IR. Das...
pooGem @ 5:08am, 18 Czerwiec 2022

hello, how can i solve th...
hello, how can i solve this problem with this page...
eyevag @ 6:57pm, 24 Wrzesień 2021

Como se llamo esto
Como se llamo esto i am from SPAIN. I registere...
killlix @ 1:48am, 27 Lipiec 2021

ВыгодÐ...
variant3ГарантироÐ...
Myronhip @ 6:31am, 21 Kwiecień 2021

Do you need a specialist?...
I choose between these positions https://www.goo...
narmatov-74 @ 11:33pm, 17 Kwiecień 2021

Zdjęcia
Wszystkie zdjęcia oraz teksty opublikowane na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie bez mojej wiedzy i zgody - Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170
Uczestniczę w akcjach Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię

 

F1 od kuchni 2012

 

 

(Kuchnia chińska 2012-ZAPROSZENIE

 

 

 

(kuchnia japonska-zaproszenie

 

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

 

Z Widelcem po Azji

 

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

 

Kuchnie Kaukazu zaproszenie

 

Smaki Afryki zaproszenie

 

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów