
Staropolski kapuśniak po rzeszowsku
Autor: thiessa @ 5:21pm, Piątek 11 Listopad 2011.
Źródło: "365 zup" Biruta Markuza
Od dzieciństwa nie znoszę kapuśniaku a powód jest prozaiczny, nie lubię kiszonej kapusty. Nie wiem jak to możliwe, że się taka uchowałam w naszym kraju a na dodatek znalazłam Męża, który też nie lubi. Kapusty kiszonej, zatem w naszym domu nie ma. W tym roku postanowiłam dać jej szansę, zwłaszcza, że w sezonie zimowym to bogate źródło witamin. Zaczęłam od kapuśniaku a okazją jest organizowana już po raz czwarty akcja "Gotujemy po polsku!", której organizatorami po raz kolejny są Irena i Andrzej z bloga Kuchnia Ireny i Andrzeja, natomiast patronat nad akcją objął agregator blogów kulinarnych zpierwszegotloczenia.pl. Udział w tej akcji biorę po raz pierwszy, bo jakoś się tak złożyło, że w czasie jej trwania w poprzednich latach byłam właśnie na urlopie, albo bezpośrednio po nim. Zatem będzie mącznie, ziemniaczano a czasem i nieco tłusto. Zupełnie to nie w moim stylu, ale raz do roku można zaszaleć!
Większość pokazanych dań pochodzić będzie z moich rodzinnych stron. Od dzisiaj podkarpackie smaki.
Ten kapuśniak na prawdę był bardzo smaczny. Moja kapusta nie była za bardzo kwaśna, zatem nie musiałam jej dosmaczać cukrem, czego zawsze próbuję uniknąć. Powidła śliwkowe zapewniły odpowiedni balans pomiędzy kwaśnym a słodkim.
Składniki:
250g kwaszonej kapusty,
2 cebule,
1 marchewka,
1 pietruszka,
pół selera,
2 suszone grzyby,
1 łyżka powideł śliwkowych,
łyżka mąki,
sól,
łyżka masła,
cukier do smaku (ja nie dałam),
kilka ziaren jałowca,
2 l wody.
Ugotować wywar z cebuli, marchwi, pietruszki i selera. Gdy jarzyny będą miękkie, wyjąć je z wywaru, dodać posiekaną kapustę i ugotować do miękkości.
Osobno ugotować namoczone wcześniej grzyby, pokroić w paski i razem z wywarem z gotowania wlać do kapusty. Dodać powidła, przyprawy, doprawić zasmażką przygotowaną z mąki i masła i jeszcze chwilę gotować. Podawać z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.

Komentarze
Jejku, ale mi smaka narobiłaś! Ja kapustę kiszoną uwielbiam!!!
nobleva - 12:55am, Sobota 12 Listopad 2011.
Witaj po przerwie! Ja tam kapustę kiszoną lubię, a od kiedy urodziłam dziecko nr 2 ciągle mi chodzi po głowie zamiar zrobiebienia kapuśniaku. Jako, że ciągle szaleję z zupami o przedziwnych smakach i składnikach, to tych o polskim rodowodzie nie tylko, że nie robiłam dotychczas, ale i nie mam pojęcia jak je robić (choć pierwsze koty za płoty poszły bo już zaliczyłam żurek i botwinkową). Twoje przepisy z reguły trafiją w nasz gust, więc biorę ten na kapuśniak i zaszaleję!
Kinga - 9:46am, Sobota 12 Listopad 2011.
Nobleva gdybym nie miala na wyciagniecie reki, tak jak Ty to moze tez bym zaczela uwielbiac.
Kinga czesc. Ja kiedys tez mialam smaka na kapusniak, jakies pare miesiecy temu. Zrobilam i niezbyt mi smakowal. Ten trafil w moje gusta, ale nie wiem, czy smaku tu nie podkreca zasmazka na masle, ktorej Ty nie bardzo.
Zerknij na bloga Quinoamatorki. Zamiescila tam przepis z zastosowaniem kiszonej kapusty, ktory bardzo mi sie spodobal i na poewno go wyprobuje.
thiessa - 10:12am, Sobota 12 Listopad 2011.
Nigdy nie dodawałam do kapuśniaku ani śliwek, ani powideł... Może to ciekawie smakować :)
mopswkuchni - 11:17am, Poniedziałek 14 Listopad 2011.http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/