
Tybetańskie curry warzywne
Autor: thiessa @ 8:05pm, Poniedziałek 7 Listopad 2011.
Źródło: "The Lhasa Moon Tibetan cookbook" Tsering Wangmo, Zara Houshmand
To danie to tybetańska interpretacja indyjskiego sposobu gotowania. Curry kojarzy mi się z daniem o bardziej zawiesistym sosie. Osobiście potraktowałam to curry jako ciekawy sposób na podanie warzyw, które dzięki zastosowaniu anyżu gwiazdkowego i cynamonu mają zaskakujący smak. Na dobrą sprawę po zwiększeniu ilości wody danie to mogłoby zamienić się w aromatyczną zupę.
Składniki na 6 porcji:
2 marchewki, pokrojone w kostkę,
1 mały kalafior, podzielony na małe różyczki,
3 ziemniaki, pokrojone na ćwiartki, a następnie każda ćwiartka na 3 części,
3 duże cebule, pokrojone na kawałki,
1 laska cynamonu,
1 gwiazdka anyżu,
2-3 liście laurowe,
4 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki,
1/4 szklanki groszku,
350g tofu, pokrojonego w kostkę,
olej do smażenia.
Marchewkę i kalafior zalać gorącą wodą i blanszować przez 2 minuty, następnie odcedzić. Ziemniaki ugotować do momentu, kiedy będą niemal miękkie.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę od czasu do czasu mieszając, aż będzie brązowa. Wrzucić pomidory i smażyć do momentu, kiedy przestaną być surowe a sok z nich lekko odparuje. Na koniec dodać marchewkę, kalafior i ziemniaki, wlać 1/2-1 szklanki wody i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa będą ugotowane dodać groszek i tofu. Gotować jeszcze 2 minuty. Przyprawić solą.
![]() | ![]() |
Komentarze
Bardzo ciekawa propozycja! Musze czesciej siegac po tofu w kuchni...
Maggie - 9:38pm, Poniedziałek 7 Listopad 2011.http://www.maggiegotuje.blogspot.com
Jeszcze nigdy nie jadłam potrawy tybetańskiej. Zaciekawiłaś mnie tą kuchnią.
hania-kasia - 11:37pm, Poniedziałek 7 Listopad 2011.http://hania-kasia.blogspot.com
Uwielbiam tofu i bardzo podoba mi się to danie.
Marta - 4:06pm, środa 9 Listopad 2011.http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/