
Spas
Autor: thiessa @ 9:35am, Sobota 5 Listopad 2011.
Żródło: "Armenia od kuchni" Narine Karapetjan-Kulka, Marek Kulka
Spas to ormiańska zupa, która wg. oryginalnej receptury przygotowywana jest z macunu – napoju wytwarzanego ze sfermentowanego krowiego mleka. Nie jest to kefir, maślanka, jogurt ani zsiadłe mleko, chociaż przypomina je w smaku. Z macunu przygotowuje się popularny napój o nazwie tan, który powstaje w wyniku wymieszania macunu z zimną wodą w stosunku 4:1. Napój należy lekko posolić.Odpowiednikiem macunu na naszym rynku jest ayran., Produkuje go tylko jedna firma, ale jeśli poszukacie to znajdziecie.
Jak smakuje zupa? Dosyć osobliwie. Mnie osobiście przywodzi na myśl ziemniaki z cebulką podane z kwaśnym mlekiem.
Składniki:
1/2 l zsiadłego mleka, maślanki lub najlepiej ayranu,
1 łyżka mąki,
1 cebula, posiekana,
1 łyżka masła,
1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
1 jajko,
1 łyżka drobno posiekanej mięty lub kolendry (u mnie jedno i drugie),
sól do smaku.
Mąkę rozetrzeć z jajkiem na gładką masę, a ayran rozcieńczyć wodą z gotowania ryżu (ja ryż zawsze gotuję tak, że żaden płyn nie zostaje, więc dałam wodę). Do masy mączno-jajecznej wlać ciągle mieszając rozcieńczony ayran, po czym zupę postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Dodać ugotowany ryż, drobno pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz zioła.
Wszystko dokładnie wymieszać i ponownie powoli doprowadzić do wrzenia. Podawać.

Komentarze
Dzisiaj po raz kolejny byłam w naszej wrocławskiej Armine i jadłam pyszne kotleciki z wątróbki drobiowej i tak się zastanawiam jakich przypraw użyć próbując odtworzyć smak kotlecików. Masz jakiś pomysł? Do kotlecików podany był sos nazwany różowym. Był na bazie majonezu i chyba jogurtu, ale reszta składników nie została przeze mnie odkryta. Może byc mi pomogła?
dawny_basik - 6:14pm, Niedziela 7 Lipiec 2013.http://mozaikazycia.blogspot.com/